Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-23-2009, 06:58 PM
ericinthebay ericinthebay is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 7
Default PT 8.0.3 freezes on startup on Windows 7

I just installed PT on my windows 7 - 32 bit system and have been unsuccessful in getting it to run. It just freezes as soon as I try to start it up. I installed version 8.0 first, then 8.0.1 then 8.0.3 then the 8.04 audio driver. I've followed all the proper steps, but I still can't get it to run, does anyone have any advice or tips that can help.

I've uninstalled and reinstalled PT at least 30 times, I've tried running it as Administrator. I've tried installing without plugging in the Mbox2 on install, I've tried it with plugging in the Mbox2 on install, I've tried 8.0 by itself, I've tried 8.0.1 by itself, I've tried 8.0.3 by itself, I've tried it with 8.0.4 drivers. There isn't anything I haven't tried yet besides throwing my PC out the window. I get the same results every single time, PT just freezes with I click to open it, I don't get any error message, I don't get a dialog box, I don't get anything but a spinning curser and a frozen program. I really need my PT up again, I have sessions I need to do and I can't do anything at this point. I've spent the last 2 days straight on this non-stop. Please, does anyone have any tips to get PT to run.
Reply With Quote
Reply With Quote
  #2  
Old 12-23-2009, 07:17 PM
pianosound pianosound is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Turlock, Central CA
Posts: 911
Default Re: PT 8.0.3 freezes on startup on Windows 7

Quote:
Originally Posted by ericinthebay View Post
I just installed PT on my windows 7 - 32 bit system and have been unsuccessful in getting it to run. It just freezes as soon as I try to start it up. I installed version 8.0 first, then 8.0.1 then 8.0.3 then the 8.04 audio driver. I've followed all the proper steps, but I still can't get it to run, does anyone have any advice or tips that can help.

I've uninstalled and reinstalled PT at least 30 times, I've tried running it as Administrator. I've tried installing without plugging in the Mbox2 on install, I've tried it with plugging in the Mbox2 on install, I've tried 8.0 by itself, I've tried 8.0.1 by itself, I've tried 8.0.3 by itself, I've tried it with 8.0.4 drivers. There isn't anything I haven't tried yet besides throwing my PC out the window. I get the same results every single time, PT just freezes with I click to open it, I don't get any error message, I don't get a dialog box, I don't get anything but a spinning curser and a frozen program. I really need my PT up again, I have sessions I need to do and I can't do anything at this point. I've spent the last 2 days straight on this non-stop. Please, does anyone have any tips to get PT to run.
Reply With Quote
Hi Eric!! Did you have PT's working on this PC with XP or Vista, prior to a W7 upgrade? Or is this a new PC that came with W7?? Either way the best results here on the DUC will be achieved with this prob, by posting a SANDRA report! The report is in the stickies above, free download, and will be very much worth your time in order to get some real answers about your PC and PT's,,,,,,,, Good luck,,,, hope to see that report,,,,,, Mike
__________________
Intel Core i7 4790K 4.0GHz | Asus Z97-Pro LGA 1150 Intel 6Gb | Corsair Vengeance Pro 32GB DDR3 2400 | Asus GT640 Silent 2 GB GDDR3 | Samsung 850 Pro SSD's, WD Caviar Black HDD's | PSU Corsair 750W ATX12V | Windows 10 | Presonus Studio One | 003R PT's 12.8 | Waves Platinum | Ivory/Piano | Berlin Woodwinds, Nocturne Solo Violin | SPITFIRE Solo Strings | EastWest Hollywood Strings, Brass, Pro Drummer, and Stormdrum 2 | VSL | Vienna Ensemble Pro | M-Audio Code 61, FaderPort 8 |
Reply With Quote
  #3  
Old 12-23-2009, 07:30 PM
ericinthebay ericinthebay is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 7
Default Re: PT 8.0.3 freezes on startup on Windows 7

Windows 7 Home Premium
Intel Core 2 Duo 2.20Ghz
2Gb RAM
32-Bit OS

I just upgraded from windows vista and was running 7.4 perfectly on Vista
Reply With Quote
  #4  
Old 12-23-2009, 07:41 PM
pianosound pianosound is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Turlock, Central CA
Posts: 911
Default Re: PT 8.0.3 freezes on startup on Windows 7

Eric, remember as has been said in many threads already,,,, the W7 drivers are not any where near being ready for everyday use, and are in a testing mode. You might do better to go back to what you know works until they have all bugs ironed out, I'm staying with XP until I see a higher percentage of success!!!!
Mike
__________________
Intel Core i7 4790K 4.0GHz | Asus Z97-Pro LGA 1150 Intel 6Gb | Corsair Vengeance Pro 32GB DDR3 2400 | Asus GT640 Silent 2 GB GDDR3 | Samsung 850 Pro SSD's, WD Caviar Black HDD's | PSU Corsair 750W ATX12V | Windows 10 | Presonus Studio One | 003R PT's 12.8 | Waves Platinum | Ivory/Piano | Berlin Woodwinds, Nocturne Solo Violin | SPITFIRE Solo Strings | EastWest Hollywood Strings, Brass, Pro Drummer, and Stormdrum 2 | VSL | Vienna Ensemble Pro | M-Audio Code 61, FaderPort 8 |
Reply With Quote
  #5  
Old 12-23-2009, 07:59 PM
ericinthebay ericinthebay is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 7
Default Re: PT 8.0.3 freezes on startup on Windows 7

SiSoftware Sandra

Computer
Model : Dell Inspiron 530
Workgroup : WORKGROUP
Host Name : ADMIN-PC
User : ADMIN
Processor
Model : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz
Speed : 2.2GHz
Cores per Processor : 2 Unit(s)
Threads per Core : 1 Unit(s)
Type : Dual-Core
Integrated Data Cache : 2x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, 64 byte line size
L2 On-board Cache : 2MB, ECC, Synchronous, ATC, 8-way, 64 byte line size, 2 threads sharing

Computer
Mainboard : Dell 0RY007
BIOS : Dell 1.0.5 09/14/2007
Bus(es) : ISA X-Bus PCI PCIe IMB USB i2c/SMBus
Multi-Processor (MP) Support : No
Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes
Total Memory : 2GB DIMM DDR2 DDR3

Chipset
Model : Dell P35/G33/G31 Processor to I/O Controller
Front Side Bus Speed : 4x 200MHz (800MHz)
Total Memory : 2GB DIMM DDR2 DDR3
Shared Memory : 8MB
Memory Bus Speed : 2x 333MHz (666MHz)

Memory Module(s)
Memory Module : Mosel Vitelic (ProMos) V916765K24QCFW-F5 1GB DIMM DDR2 PC2-5300U DDR2-666 (5-5-5-15 3-20-5-3)
Memory Module : Mosel Vitelic (ProMos) V916765K24QCFW-F5 1GB DIMM DDR2 PC2-5300U DDR2-666 (5-5-5-15 3-20-5-3)

Video System
Video Adapter : Intel(R) G33/G31 Express Chipset Family (Microsoft Corporation - WDDM 1.0) (8 SP, Integrated Graphics)

Graphics Processor

Storage Devices
WDC WD5000AAKS-75YGA0 (500.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 16MB Cache) : 466GB (C:) (D:)
TEAC USB HS-CF Card (USB) : N/A (G:)
TEAC USB HS-xD/SM (USB) : N/A (H:)
TEAC USB HS-MS Card (USB) : N/A (I:)
TEAC USB HS-SD Card (USB) : N/A (J:)
TSSTcorp DVD+/-RW TS-H653B (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : 33MB (E:)

Logical Storage Devices
OS (C:) : 456GB (NTFS) @ WDC WD5000AAKS-75YGA0 (500.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 16MB Cache)
RECOVERY (D:) : 10GB (NTFS) @ WDC WD5000AAKS-75YGA0 (500.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 16MB Cache)
Removable Drive (G:) : N/A @ TEAC USB HS-CF Card (USB)
Removable Drive (H:) : N/A @ TEAC USB HS-xD/SM (USB)
Removable Drive (I:) : N/A @ TEAC USB HS-MS Card (USB)
Removable Drive (J:) : N/A @ TEAC USB HS-SD Card (USB)
Audio CD (E:) : 0bytes (CDFS) @ TSSTcorp DVD+/-RW TS-H653B (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : Dell (ICH9) LPC Interface Controller
LPC Legacy Controller 1 : ITE IT8718F
Audio Device : Dell (ICH9) HD Audio Controller
Serial Port(s) : 1
Disk Controller : Dell (ICH9) 4 port Serial ATA Storage Controller 1
Disk Controller : Dell (ICH9) 2 port Serial ATA Storage Controller 2
USB Controller 1 : Dell (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 2 : Dell (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 3 : Dell (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 4 : Dell (ICH9) USB2 Enhanced Host Controller
USB Controller 5 : Dell (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 6 : Dell (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 7 : Dell (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 8 : Dell (ICH9) USB2 Enhanced Host Controller
SMBus/i2c Controller 1 : Intel 801xx/63xx SMBus

Printers and Faxes
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)

Peripherals
Media Player : ()
Media Player : ()
Media Player : ()
Media Player : ()

Network Services
Network Adapter : Intel(R) 82562V-2 10/100 Network Connection (Ethernet, 100Mbps)

Power Management
Mains (AC) Line Status : On-Line

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Home 6.01.7600
Platform Compliance : x86

Windows Experience Index
Current System : 3.3

Performance Tips
Tip 2546 : Large memory modules should be ECC/Parity.
Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-23-2009, 08:14 PM
pianosound pianosound is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Turlock, Central CA
Posts: 911
Default Re: PT 8.0.3 freezes on startup on Windows 7

Thanks Eric,,, I would think that if you were using this PC for 7.4, Vista,, that it should work with W7,,,,,? But,,, I only see 1 hard drive, is there no seperate drive for audio??? (Which is a must for good results with any DAW!!) Also your RAM is quite slow, 666? Is that correct? It could be that this PC's limit with PT's is 7.4,,, I'm not sure how much more RAM or CPU is needed? Maybe someone (like Benoni) will let you know!
Mike
__________________
Intel Core i7 4790K 4.0GHz | Asus Z97-Pro LGA 1150 Intel 6Gb | Corsair Vengeance Pro 32GB DDR3 2400 | Asus GT640 Silent 2 GB GDDR3 | Samsung 850 Pro SSD's, WD Caviar Black HDD's | PSU Corsair 750W ATX12V | Windows 10 | Presonus Studio One | 003R PT's 12.8 | Waves Platinum | Ivory/Piano | Berlin Woodwinds, Nocturne Solo Violin | SPITFIRE Solo Strings | EastWest Hollywood Strings, Brass, Pro Drummer, and Stormdrum 2 | VSL | Vienna Ensemble Pro | M-Audio Code 61, FaderPort 8 |
Reply With Quote
  #7  
Old 12-23-2009, 09:59 PM
ericinthebay ericinthebay is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 7
Default Re: PT 8.0.3 freezes on startup on Windows 7

I actually have 2GB of RAM. OMG, I haven't slept in 2 days trying to get get this to work. I am willing to pay someone to fix this problem, I need my PT back up ASAP.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-24-2009, 01:37 AM
mykhal c's Avatar
mykhal c mykhal c is offline
Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: san fran
Posts: 4,355
Default Re: PT 8.0.3 freezes on startup on Windows 7

lookin' at your specs i 'think' PT8 might be too much of a load to run successfully on your system. whole lotta difference in 7.4 and 8.0.3 when it comes system load. i would suggest goin' back to your previous workin' setup.
__________________
bassist...deep pocketz anyone???!!!

The Basschakra Lucid Soul Trip

i7 Builds - Specs and Results

HDNative | Omni | i7-3930K OC'd 4.0GHZ |
ASUS X79 Sabertooth | 32GB GSkill DDR3 2133 ram | mo' stuff
Reply With Quote
  #9  
Old 12-24-2009, 07:56 AM
ericinthebay ericinthebay is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 7
Default Re: PT 8.0.3 freezes on startup on Windows 7

I'm positive the system isn't the problem, its a brand new computer and it meets all of the required specs. Everything installs like its gonna work, but when I click to open PT once the install is complete, it just freezes immediately. It doesn't even load anything, it doesn't even give me an error message, it just freezes.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 8.0.3 freezes on startup on Windows 7 ericinthebay 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 12-23-2009 06:57 PM
PT 6.4 freezes after startup logandrum 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 10-06-2005 10:39 PM
PT Dae freezes on startup Bossi 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 06-23-2005 12:35 PM
Panic! G4 freezes on startup... supro 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 11 01-11-2004 04:17 AM
PT freezes on startup rastro2 Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 07-26-2002 06:39 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:22 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com