Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-29-2021, 05:57 AM
JoeTools1963 JoeTools1963 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Halifax Nova Scotia
Posts: 13
Default Pro Tool HD 10.3.8

Hi there

This question is two fold.

A. I am currently running PT HD 10.3.8 on a 2012 Mac Pro. What is the latest OS that is stable? I am currently running into issues with Mail and Firefox on OS 10.8.5.

B. I am always concerned that the CPU will art some point crap out. I was going to buy a refurbished 2012 Mac Pro with 64 Gigs of ram and downgrade the OS to one that would work with my current licensed PT software as as a backup.

Your thoughts please, based on the fact that this version of PT and plugins does everything I need it to do and more?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-29-2021, 06:16 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,932
Default Re: Pro Tool HD 10.3.8

I use PT10 on 10.9.5 but it is unsupported configuration


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-29-2021, 06:22 AM
JoeTools1963 JoeTools1963 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Halifax Nova Scotia
Posts: 13
Default Re: Pro Tool HD 10.3.8

Thanks for the reply. What are you using the machine for, also are you having any issues?

I a running the Grey and Blue Sync I/O and Grey and Blue 192 with Accel Card and secondary Farm Card.

Cheers
Reply With Quote
  #4  
Old 09-29-2021, 06:23 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,932
Default Re: Pro Tool HD 10.3.8

HD3|accel and blue interfaces. Onlybissue is that uninstaller is not working, but then again that in itself is a non-issue because PT10 is not getting any updates


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-29-2021, 06:39 AM
JoeTools1963 JoeTools1963 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Halifax Nova Scotia
Posts: 13
Default Re: Pro Tool HD 10.3.8

Thanks again. Are you using this for Post or Music. If Post, are you running video?

I use this machine primarily for editing multiple TV series. Can’t afford any instability issues at this point. Maybe I will purchase a second 2012 MP and this time a 12 core with 64GB Ram. Have that as a backup.

Wonder if I can get Mountain Lion for it and still download the the PT version 10.3.8 installer that I own?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #6  
Old 09-29-2021, 06:41 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,932
Default Re: Pro Tool HD 10.3.8

Live FOH mainly, sometimes post with a reference track (without realtime sync)


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-29-2021, 07:28 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 4,147
Default Re: Pro Tool HD 10.3.8

Quote:
Originally Posted by JoeTools1963 View Post
Hi there
This question is two fold.
A. I am currently running PT HD 10.3.8 on a 2012 Mac Pro. What is the latest OS that is stable? I am currently running into issues with Mail and Firefox on OS 10.8.5.
B. I am always concerned that the CPU will art some point crap out. I was going to buy a refurbished 2012 Mac Pro with 64 Gigs of ram and downgrade the OS to one that would work with my current licensed PT software as as a backup.
Your thoughts please, based on the fact that this version of PT and plugins does everything I need it to do and more?
Have you considered staying with 10.8.5/10.3.8, just for PT, and getting a new current mac for everything non-PT? perhaps a M1 and stay up to date for years to come? They could even share screens. Switch between the two with a click of a button.
__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini 2018, six-core 3.2gHz i7, 32 gb RAM.
Focusrite Scarlett 6i6, Dynaudio BM6's, Command|8, SSL UC1.
Pro Tools 2020.11.0.157, Mac OS 10.15.7.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-29-2021, 08:04 AM
JoeTools1963 JoeTools1963 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Halifax Nova Scotia
Posts: 13
Default Re: Pro Tool HD 10.3.8

This sounds like a wonderful idea. How would I switch screens. Mine are DVI?

Thank you so much.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #9  
Old 09-29-2021, 08:23 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 4,147
Default Re: Pro Tool HD 10.3.8

Quote:
Originally Posted by JoeTools1963 View Post
This sounds like a wonderful idea. How would I switch screens. Mine are DVI?
Most screens nowadays have more than one input and often HDMI, Displayport, minidisplayport and so on, and buttons and menus to select between sources.

I have two displays; one large TV and a 32" calibrated monitor. My mac mini is connected to both and works with PT2020 and everything else. Then I have an old Mac pro 3,1 that I hardly ever use, connected to the 32". It's a couple of clicks on the screen to change inputs, and I can see the old mac on the 32". This also means that the 3,1 is configured to do PT10 only, and this helps with stability also.

You could have a Mini, like me, or it could be one of the apple laptops. Anyway I think the latest M1 macs are one of the best value for money I've ever seen in apple products.

I don't know about DVI, and if you could use an adapter. But the screen should of course have more than one input. Anyway, screens are cheap, at least they can be.
__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini 2018, six-core 3.2gHz i7, 32 gb RAM.
Focusrite Scarlett 6i6, Dynaudio BM6's, Command|8, SSL UC1.
Pro Tools 2020.11.0.157, Mac OS 10.15.7.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-29-2021, 08:26 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,932
Default Re: Pro Tool HD 10.3.8

Quote:
Originally Posted by Ben Jenssen View Post
I think the latest M1 macs are one of the best value for money I've ever seen in apple products.
Only things missing are native software support and the number of USB/TB ports is laughable. I can barely manage with two USBC and two USBA and if I didn't have this old Apple TB display that functions as a hub, I would need extra hardware to get along.

But yes, once we wait three years and software is okay, this is still looking good.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Is is possible to change the shortcuts for the Pencil Tool, Grabber Tool, ETC? jgagne1 macOS 2 09-24-2013 08:46 AM
Weird Smart Tool/Selector Tool issue? Marsdy Pro Tools TDM Systems (Mac) 11 01-15-2012 08:22 AM
Get Grabber tool (Object) as part of smart tool? buckaroo Pro Tools TDM Systems (Mac) 8 07-13-2010 05:21 AM
Pencil tool turns into mouse pointer tool when drawing arvid.lind 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 02-11-2010 01:36 AM
Smart Tool / Pencil Tool in Midi Editor AndyJCP 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 11 04-26-2009 09:08 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:05 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com