Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2021

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-11-2021, 07:38 AM
a13jUK a13jUK is offline
Member
 
Join Date: Nov 2020
Location: London
Posts: 1
Default Feature request: Track preset double-click in Mac's Finder would add a new track

Hello.

Currently, if you double click on a Track Preset in a Workspace, it creates a new track in the current session.

But if you double click on a track preset in MacOS's Finder, Pro Tools is trying to create a whole new session with track(s) from this preset.

I find this illogical as it's a Track Preset, not a Session Preset. Plus, by doing MIDI in Pro Tools I rely on Track Presets to fast-create new tracks of a particular instrument, and trying to automate this process using MacOS scripting, shortcuts and an app database for presets.

Basically, if you have a growing number of Instrument presets, or trying new ones, you could create new complex templates very quickly using scripting/database, which is not possible now due to the Pro Tools trying to create a new session out of a Track Preset instead of just adding a new track.

This feature would be a game changer for me.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-12-2021, 04:41 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,470
Default Re: Feature request: Track preset double-click in Mac's Finder would add a new track

Quote:
Originally Posted by a13jUK View Post
Hello.

Currently, if you double click on a Track Preset in a Workspace, it creates a new track in the current session.

But if you double click on a track preset in MacOS's Finder, Pro Tools is trying to create a whole new session with track(s) from this preset.

I find this illogical as it's a Track Preset, not a Session Preset. Plus, by doing MIDI in Pro Tools I rely on Track Presets to fast-create new tracks of a particular instrument, and trying to automate this process using MacOS scripting, shortcuts and an app database for presets.

Basically, if you have a growing number of Instrument presets, or trying new ones, you could create new complex templates very quickly using scripting/database, which is not possible now due to the Pro Tools trying to create a new session out of a Track Preset instead of just adding a new track.

This feature would be a game changer for me.
You're going about the process all wrong. You don't need to go to Finder to use track presets. Just use the 'create a new track' key combo of cmd/option/N and depending on how you have your track presets organized you can cycle through them (or use the 'create a new track' menu item). For example in the Documents/Pro Tools/Tracks Presets folder (this is where PT has it's track presets and I don't use the Avid supplied ones) I have folders for Effects Chains, Instrument Tracks and mix auxes. You can make as many folders as you want here.


No need to go outside of PT. OSX doesn't know that a PT track preset is supposed to be used in a current PT session. So what you want to have happen is not up to Avid but Apple to make it happen.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Feature Request: Click modifiers to show a sends level/mute/pan track view?!?! jaminjamesp macOS 2 02-22-2018 11:34 AM
Double Click to add Mono Track? DJ Hellfire Pro Tools 11 2 09-11-2016 09:04 AM
Feature Request concerning Track Comping mhmh Pro Tools TDM Systems (Mac) 9 03-06-2009 12:05 PM
Track sizing feature request Farmer Dave Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 03-06-2007 03:43 PM
Can't double click PT session from OS 9 Finder? Daniel Wellman Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 11-21-2003 10:31 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:12 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com