Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-19-2008, 02:57 AM
Rahboo Rahboo is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 5
Default Can\'t Quantize anything correct.

I am a sequence based artist, I love the virtual instruments in pro tools but, I just don't understand the quantize feature.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-19-2008, 08:22 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 38,547
Default Re: Can\'t Quantize anything correct.

I recommend you search out some tutorial DVD's or a good manual for this as its just too much info to put on this forum. Basically, quantize will take your midi performance and move the notes to the nearest fraction of a measure(quarter note, eighth note, 32nd note, etc) depending on how you set the quantize parameters.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 02-19-2008, 10:03 PM
citi citi is offline
Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Los Angeles
Posts: 1,686
Default Re: Can\'t Quantize anything correct.

if you are a sequenced base artist, quantizing should be the first thing you learn. It is essential to sequencing.

Simplest was to think about it is in 1 bar loop. Within the 1 bar you have a maximun number of beats per bar. 1/4 quantize puts 4 beats to each bar, 1/8 puts 8 beats to each bar, 16 is..you get the point. When you press the midi note it has to be placed somewhere within the bar. The smaller the quantize number, the less places you can put the midi note on. The higher the quantize number, the more notes you can place on the bar. Standard hip hop typically run at around 1/16. Again, this is basic quantizing, I haven't even added 3rd notes etc. Just play with it and you get a better understanding
__________________
CiTi
----------------------------------
http://www.checkonet2ent.com
Reply With Quote
  #4  
Old 02-21-2008, 01:29 PM
akakpaws akakpaws is offline
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 231
Default Re: Can\'t Quantize anything correct.

Try setting original quantize to 1/16th notes and 80 - 90% strength for starters. I find this setting covers most situations and provides enough feel to maintain a decent groove.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Quantize off? beardedweirde Pro Tools 9 9 09-17-2021 04:02 PM
How do I UNDO quantize or groove quantize in PT6.9 Asymmetric 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 11-24-2005 08:04 PM
Quantize San souci studio 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 12-05-2003 07:27 PM
Quantize this! remote 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 03-29-2002 03:14 PM
Quantize brizell 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 05-30-2000 11:15 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:36 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com