Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-12-2016, 05:56 PM
Fuzzyc Fuzzyc is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Melbourne, FL
Posts: 74
Default CPU Spikes and loud noise

I searched the forum as best I could for information and/or a solution to the CPU spike issue in PT but wasn't able to find anything definitive. I see a lot of posts about people having this issue but couldn't find any solutions. I'm running PT 12.5 and occasionally experience a VERY loud noise in conjunction with CPU usage spiking to 100%. I sometimes get it when I record enable/disable a track or if I load a patch in a plugin (SampleTank3 is one of a few plugins where this happens). I try to remember to mute my monitors before doing these things but sometimes I forget. I'm worried I'm going to damage my monitors (or worse, my ears). Is Avid working on this? Any chance that PT 12.6 addressed this issue.
__________________
-------------------------------------
Model: PC AudioLabs Rok Box i9
OS: Windows 10 64 Bit
CPU: Intel(R) Core(TM) i9-9900KF CPU @ 3.60GHz
Memory: 32GB
Internal Hard Drives:
500GB= Programs
1TBGB= Audio
1tbGB= Samples/Back Up
External Hard Drives: Verbatim 1TB USB Drive
RME Fireface UFX Interface/Preamps
Pro Tools 2021
Focal CMS 65 Monitors
Avantones
Reply With Quote
  #2  
Old 09-12-2016, 06:44 PM
jchan jchan is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 315
Default Re: CPU Spikes and loud noise

Its supposed to be fixed allready in 12.5.1 so just update
and you will hopefully be fine.

http://protools.ideascale.com/a/dtd/234769-3779
Reply With Quote
  #3  
Old 09-12-2016, 07:03 PM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,779
Default Re: CPU Spikes and loud noise

Quote:
Originally Posted by jchan View Post
Its supposed to be fixed allready in 12.5.1 so just update
and you will hopefully be fine.

http://protools.ideascale.com/a/dtd/234769-3779
looks like the ideascale is for MAC OS ... does not say anything about PC ..
__________________
Macmini M1 8/512 -OS 12.3.1 and PT2022.4
Logic Pro X 10.7.4
RME BabyFace Pro

Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS11.6.5 - PT 2021.3
Logic Pro X 10.7.4
RME BabyFace Pro
Reply With Quote
  #4  
Old 09-13-2016, 08:16 AM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,872
Default Re: CPU Spikes and loud noise

My experience only; 12.5.2 was awful(constant cpu spikes and -9173 errors). 12.4 is pretty darn solid. 12.6 is certainly worth a try, but as with ANY update or new software install, cover your ASSets. Use drive imaging and/or drive cloning so you have an easy way to revert to a working configuration. Even though I am one of the loudest voices for this, I broke my own rule yesterday and installed Paragon HFS+ for Windows, without backing up first. Guess what....that little program trashed the C: drive. It would no longer boot and running Windows repair would not work. Now I get to spend much of today recovering from an older image, and then installing 12.4(image has PT11,3) and a whole bunch of NI updates that I had just done a week ago.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #5  
Old 09-13-2016, 09:51 AM
risey's Avatar
risey risey is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: United Kingdom
Posts: 160
Default Re: CPU Spikes and loud noise

Hi there, I have a similar problem, some users tried to convince me it is because of background tasks I was also using at the same time which was hilarious. As an experiment I stopped most tasks and noticed during session with an i7 5960x that only 4 cores of the 16 available were utilised, I even had a CPU run out of memory error, which was weird, so I watched what was going on during the session the cpu was hitting 69% but many of the cores were at 1% usage.
It seems PT 12 is not multicore friendly at this stage in the game....

Ryan
__________________
http://www.PhatMonkey.me
Windows 10 64bit | Asus Rog Hero Xi | Intel i9-9900K | Corsair LPX Vengeance 64g DDR4 RAM | Avid Mbox Pro 3 | Focusrite 18i20 2nd Gen | MSI RTX 2080TI Gaming X Trio | Acer Z35 Predator Monitor
Reply With Quote
  #6  
Old 09-14-2016, 05:34 PM
Fuzzyc Fuzzyc is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Melbourne, FL
Posts: 74
Default Re: CPU Spikes and loud noise

Thanks for the info and feedback everyone.

albee1952 - I am actually running 12.5.2 and you are right - tt is horrible when it comes to the CPU spikes. Is it possible to revert back to 12.4? Do you think it would be worth trying that? I wish I knew how 12.6 was with respect to this issue. Hopefully I will get some feedback from someone that's on 12.6 already.

Thanks again!
__________________
-------------------------------------
Model: PC AudioLabs Rok Box i9
OS: Windows 10 64 Bit
CPU: Intel(R) Core(TM) i9-9900KF CPU @ 3.60GHz
Memory: 32GB
Internal Hard Drives:
500GB= Programs
1TBGB= Audio
1tbGB= Samples/Back Up
External Hard Drives: Verbatim 1TB USB Drive
RME Fireface UFX Interface/Preamps
Pro Tools 2021
Focal CMS 65 Monitors
Avantones
Reply With Quote
  #7  
Old 09-14-2016, 05:40 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,930
Default Re: CPU Spikes and loud noise

Is it possible to revert back to 12.4?

Yes, assuming you still have your 12.4 installer. Just un-install 12.5 (including the HD driver)
then re-install 12.4.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-14-2016, 06:35 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 15,915
Default Re: CPU Spikes and loud noise

And as always also look for plugin issues, temporality remove all third party plugins from the plugin folder and see if they are affecting things. Yes even plugins you don't instantiate in a session can mess with this stuff. That is not to say Pro Tools is not seriously messed up itself for many users, but always take the time and third party check plugins as well.

The other CPU burn/spike bugbear of old is plugins with denormalization issues and they can suddenly cause problems even with minor changes, so if you are using sansamp or dverb or other known broken plugins remove them from the session or try sticking a dither plugin in front of them.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anyone ever get this LOUD noise? brianjanthony Pro Tools 12 8 04-27-2016 06:49 AM
White Noise, distortion, pops, loud noise in Pro tools 9 and mbox mini Bigpit Windows 1 09-09-2013 09:26 AM
mbox mini pops and loud spikes Mr. 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 07-22-2011 02:27 PM
Kontakt Player loud loud noise at play stop Sven62 MIDI 3 05-05-2011 01:43 PM
White Noise spikes on surround playback digartisan Post - Surround - Video 0 02-16-2007 07:21 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:53 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com