Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-23-2024, 08:08 AM
Izzi Izzi is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: USA
Posts: 4
Default Recording vocals with reverb into an SSL 2

Just picked up an SSL 2. How do I record vocals (with reverb) using the Monitor Mix on the SSL 2 into PT? I just want to hear the verb, not record it.

MacBook Pro (Retina, 15-inch, Late 2013), 2.3 GHz Quad-core Intel Core i7, 16GB SDRAM, MacOS Big Sur 11.7.10, Pro Tools 2023.9

Last edited by Izzi; 02-23-2024 at 11:23 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-23-2024, 08:24 AM
MDGenerato MDGenerato is offline
Member
 
Join Date: Jun 2023
Location: Manila
Posts: 90
Default Re: Recording vocals with reverb into an SSL 2

Quote:
Originally Posted by Izzi View Post
Hey All,

Been a while since I recorded any music.
Just picked up an SSL 2. How do I record vocals (with reverb) using the Monitor Mix on the SSL 2 into PT? I just want to hear the verb, not record it.

Thanks!

MacBook Pro (Retina, 15-inch, Late 2013), 2.3 GHz Quad-core Intel Core i7, 16GB SDRAM, MacOS Big Sur 11.7.10, Pro Tools 2023.9
Try creating an Aux channel and sending the reverb into a different channel. That way you can just record the vocals without the reverb recording also.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-23-2024, 08:33 AM
Izzi Izzi is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: USA
Posts: 4
Default Re: Recording vocals with reverb into an SSL 2

You misunderstand. in order to use the Monitor Mix on the SSL 2 to avoid latency the vocal track needs to be muted.

Last edited by Izzi; 02-23-2024 at 11:22 AM.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-23-2024, 09:00 AM
thin ice thin ice is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Berkshire
Posts: 992
Default Re: Recording vocals with reverb into an SSL 2

Avid have videos to explain basic setups that help you:

https://www.youtube.com/watch?v=p4UnkMlrsLk
__________________
Mac Mini M1 16 GB
OS 14.4.1
PT 2024.3.1
Reply With Quote
  #5  
Old 02-23-2024, 09:31 AM
Izzi Izzi is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: USA
Posts: 4
Default Re: Recording vocals with reverb into an SSL 2

Yeah, I know how to create effects sends and returns in Pro Tools. What I don't get is if the vocal track is muted in Pro Tools, hence using the Monitor Mix on the SSL 2, then how am I sending that vocal to the reverb aux track?

Here's the video on how to set up the SSL 2 in PT. Doesn't mention anything about adding reverb/effects in a real world scenario.
https://youtu.be/C7WWYsKp4fY?si=JOUOqgexgix_iPwO
Reply With Quote
  #6  
Old 02-23-2024, 09:52 AM
sw rec sw rec is online now
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 6,410
Default Re: Recording vocals with reverb into an SSL 2

“What I don't get is if the vocal track is muted in Pro Tools, hence using the Monitor Mix on the SSL 2, then how am I sending that vocal to the reverb aux track?“

It’ll do that if your send mode is pre-fader. Switch it to post-fader.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-23-2024, 10:05 AM
Izzi Izzi is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: USA
Posts: 4
Default Re: Recording vocals with reverb into an SSL 2

What'll do that? And switch what to post-fader?

I think you meant the reverse... switch the reverb send on the vox track to pre-fader (blue)?

Last edited by Izzi; 02-23-2024 at 10:51 AM.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-24-2024, 11:29 AM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 39,365
Default Re: Recording vocals with reverb into an SSL 2

Its always been my personal preference to monitor thru Pro Tools and record at a low buffer setting(64) to get plenty low latency. That allows for putting a send on the vocal track to feed an AUX track with a reverb plugin. If you just feel you must work thru the SSL software, might it be possible to ALSO feed the vocal directly to a muted AUX(or AUDIO) track? Doing that would allow you to use a Pre-Fader send to feed an AUX track with a reverb plugin
__________________
HP Z4 workstation, Mbox Studio
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Recording vocals while monitoring with reverb Pat D. 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 03-29-2016 06:26 AM
Help with Reverb on Vocals Becharax Tips & Tricks 11 09-30-2014 09:00 PM
Reverb on vocals felix822 Post - Surround - Video 7 05-11-2011 06:16 AM
Reverb on vocals 14choirs 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 06-25-2008 07:41 AM
Hearing reverb while recording vocals Semantick 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 12-22-2004 06:55 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:08 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com