Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools | First Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-21-2021, 01:17 AM
Student1 Student1 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2021
Location: Sydney / Australia
Posts: 6
Default No playback sound using Scarlett 2i2 3rd gen

I had to get Pro Tools First for College I'm doing a Sound Production course cert 3.

I can't take any screenshots because when I try to take a screenshot with Pro Tools First running (this pro tools browser thing) I can't get the shot, I have tried and tried but to no avail. I can get it to run and even select a template but I get a message saying "Some inputs or outputs have become inactive because your audio hardware device has changed" "Some inputs are missing" and I see "would you like to saved a detailed report" and select "yes" ..when I go to open the file I get a "document is missing" message.

The program will open I can see the tracks and the drum loops but when I click "play" on the transport bar it runs but no sound is coming out at all. I have tried different drivers like ASIOall and stuff but to no avail. I even tried holding down the N key but that did nothing, changed the system from scarlett sound output back to realtek but it did nothing as well. Surely someone has seen this problem before but I can't find it anywhere, please help, my studies are on the line here because we are in lock down and doing all classes online, my teacher will probably tell me to come here.

AMD Ryzen 5, windows 10 64bit, Focusrite Scarlett 2i2 3rd gen 16Gb RAM Pro Tools First 21.6
Reply With Quote
  #2  
Old 07-21-2021, 03:15 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 21,933
Default Re: No playback sound using Scarlett 2i2 3rd gen

Hi, welcome to the community.

Have you double checked system requirements here?
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-21-2021, 09:54 AM
Jonfan Jonfan is offline
Member
 
Join Date: Jul 2021
Location: Florida, USA
Posts: 6
Default Re: No playback sound using Scarlett 2i2 3rd gen

I had the same problem at first and it turned out to be a sample rate issue. Check the sample rate of the audio verses what the Scarlett is set for. If the sample rate doesn't match, you will get that input/output message. Also, try the Snipping Tool that comes with Windows - That might let you get a screen capture.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-21-2021, 10:08 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,993
Default Re: No playback sound using Scarlett 2i2 3rd gen

A couple of recommendations:
  • Don't use ASIO4All, use the actual Focusrite drivers. ASIO4All is ok in a pinch if you're using onboard sound.
  • Disable the Focusrite in Control Panel, Sounds - both the Recording and Playback tabs. This will prevent Windows from taking over the interface to play notification sounds.

Joel
__________________
Jam Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2021 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Asus B450 Pro4 / Ryzen 5 2600 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2021 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Two 2x10 Passive Monitors / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #5  
Old 07-23-2021, 06:59 PM
Student1 Student1 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2021
Location: Sydney / Australia
Posts: 6
Default Re: No playback sound using Scarlett 2i2 3rd gen

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Hi, welcome to the community.

Have you double checked system requirements here?
Yes I did check them but surely this program doesn't only run on intel products, I have a strong enough PC system, surely, a 6 core processor 16Gb RAM, SSD, Cubase works fine, IDT it could be that surely not! Thanks for your input Janne.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-23-2021, 07:56 PM
Student1 Student1 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2021
Location: Sydney / Australia
Posts: 6
Default Re: No playback sound using Scarlett 2i2 3rd gen

Quote:
Originally Posted by JoelG View Post
A couple of recommendations:
  • Don't use ASIO4All, use the actual Focusrite drivers. ASIO4All is ok in a pinch if you're using onboard sound.
  • Disable the Focusrite in Control Panel, Sounds - both the Recording and Playback tabs. This will prevent Windows from taking over the interface to play notification sounds.

Joel
Yeah thanks Joel I can hear a click track now also vocals & guitar but when I hit record the cursor doesn't move and there's no meter movement on the guitar track but there is on the mic, I guess I'll learn more about it when class starts. Thanks for everyone helps on this matter, I very much appreciate it, ROCK ON!
Reply With Quote
  #7  
Old 07-24-2021, 07:32 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,041
Default Re: No playback sound using Scarlett 2i2 3rd gen

Shooting from the hip, Are you trying to record your guitar to an INSTRUMENT track? Common newbie mistake as instrument tracks are for virtual instruments. Record your guitar to an AUDIO track
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #8  
Old 07-24-2021, 07:42 AM
its2loud its2loud is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angeles
Posts: 633
Default Re: No playback sound using Scarlett 2i2 3rd gen

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Shooting from the hip, Are you trying to record your guitar to an INSTRUMENT track? Common newbie mistake as instrument tracks are for virtual instruments. Record your guitar to an AUDIO track
Instrument Tracks can handle audio and midi

https://avid.secure.force.com/pkb/ar...ow_to/en367979
Reply With Quote
  #9  
Old 07-24-2021, 09:13 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 3,867
Default Re: No playback sound using Scarlett 2i2 3rd gen

Quote:
Originally Posted by its2loud View Post
Instrument Tracks can handle audio and midi
To correct one of our most trusted contributors here on the forum, Dave, you'll have to do better than that; instrument tracks can't record or contain audio files in any way. Simple as that. They are made to hold VI's and they record midi only.
__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini 2018, six-core 3.2gHz i7, 32 gb RAM.
Focusrite Scarlett 6i6 2nd gen, Dynaudio BM6's, Command|8, SSL UC1.
Pro Tools 2020.11.0.157, Mac OS 10.15.7.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-25-2021, 04:23 PM
Student1 Student1 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2021
Location: Sydney / Australia
Posts: 6
Default Re: No playback sound using Scarlett 2i2 3rd gen

Quote:
Originally Posted by Ben Jenssen View Post
To correct one of our most trusted contributors here on the forum, Dave, you'll have to do better than that; instrument tracks can't record or contain audio files in any way. Simple as that. They are made to hold VI's and they record midi only.
Thanks for clearing that up Ben, that'd be why there is no meter activity on what I set up as a Guitar track but there is meter activity on the vocal track. Is that also the reason that when recording there is no "clip" or wave file made?

Cos like, I can hear the click track vocal sound & guitar sound (but no metering on the guitar track) and there is no wave form created in the work space on any track, I think I might actually get this thing running in time for class
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
no sound from Scarlett 2i2 banjo71 FireWire & USB Audio Interfaces (Win) 7 07-23-2017 06:53 PM
Focusrite Scarlett 18i20 distorting sound with PT Jacob Champoux Pro Tools 12 5 06-07-2017 07:50 PM
How different is the sound quality. Mbox 3 Pro vs Scarlett 18i20 hermonmusic FireWire & USB Audio Interfaces (Mac) 0 08-19-2013 05:51 PM
Monitor sound vs playback sound sean_pc Pro Tools 10 4 06-22-2013 06:57 AM
no sound on playback djxxl Pro Tools M-Powered (Win) 1 06-03-2006 09:07 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:15 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com