Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-31-2023, 11:07 AM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 4,630
Default App launching PT Native vs. PT Rosetta?

I've been toggling between PT Native and PT Rosetta via the checkbox in the Get Info window, as we all have, but this seems low-rent and unnecessarily cumbersome.

I'd love to have two separate PT icons in my Dock -- one for PT Native and one for PT Rosetta. I imagine there's a way to do it with Keyboard Maestro or SoundFlow macros, but Avid can't expect everyone to take that route.

Anyone know of an easier, faster, more intuitive way of launching PT in a specific mode? I'd actually like to have two separate buttons on my StreamDeck but that's not necessarily a question for this forum.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-31-2023, 11:22 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 19,676
Default Re: App launching PT Native vs. PT Rosetta?

The obvious/easy way is to install Pro Tools 2023.3 twice, renaming at least one of the .app and changing one of the .app to use Rosetta.

It is possible to do what you want with a bit of shell script magic... but no need when the above will work and is easy to do/understand.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-31-2023, 12:42 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 5,260
Default Re: App launching PT Native vs. PT Rosetta?

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
The obvious/easy way is to install Pro Tools 2023.3 twice, renaming at least one of the .app and changing one of the .app to use Rosetta.
Why not just duplicate the app instead of installing?
__________________
Mac mini M2 Pro 32/512. MacOS 13.6.1. PT Studio 2023.6.
Topping E30 II DAC, Dynaudio BM6, 2 x Artist Mix, SSL UC1.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-31-2023, 01:50 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 19,676
Default Re: App launching PT Native vs. PT Rosetta?

Quote:
Originally Posted by Ben Jenssen View Post
Why not just duplicate the app instead of installing?
No hard reason... but just not what I've done. Try it!
Reply With Quote
  #5  
Old 03-31-2023, 01:52 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 5,260
Default Re: App launching PT Native vs. PT Rosetta?

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
No hard reason... but just not what I've done. Try it!
I'll leave it to Eric.
I've been happy with PT native for quite a while now.
__________________
Mac mini M2 Pro 32/512. MacOS 13.6.1. PT Studio 2023.6.
Topping E30 II DAC, Dynaudio BM6, 2 x Artist Mix, SSL UC1.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-31-2023, 04:44 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 4,630
Default Re: App launching PT Native vs. PT Rosetta?

Quote:
Originally Posted by Ben Jenssen View Post
I'll leave it to Eric.
I've been happy with PT native for quite a while now.
I'm largely staying in Native but still have too many plugins that require Rosetta, so I'm about 50/50 between them at this point.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-31-2023, 07:47 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 5,260
Default Re: App launching PT Native vs. PT Rosetta?

Quote:
Originally Posted by Ben Jenssen View Post
Why not just duplicate the app instead of installing?
I quote myself because my message perhaps didn't get thru.

Well, I did it myself; I right-clicked the PT app and selected 'Duplicate'.
I set the duplicate to open in Rosetta2.
On opening it gave a standard error 'The application is damaged, trash it…'
This is a standard safety thing in macOS.
I bypassed it by right-clicking and selecting 'Open', and it launched PT in Rosetta mode and I opened and played back my last session without any problem.

I quit, and opened my original PT app - it opened without rosetta (slightly faster and slicker btw.) and played the same session flawlessly. I have not tried to run them both at once - I'll leave that to the brave.

Anyway, I can now open the rosetta or non-rosetta PT without the tedious procedure of opening the getinfobox.
__________________
Mac mini M2 Pro 32/512. MacOS 13.6.1. PT Studio 2023.6.
Topping E30 II DAC, Dynaudio BM6, 2 x Artist Mix, SSL UC1.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-31-2023, 08:15 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 19,676
Default Re: App launching PT Native vs. PT Rosetta?

Nice.

Quote:
Originally Posted by Ben Jenssen View Post
I have not tried to run them both at once - I'll leave that to the brave.
macOS is just not going to allows both to run concurrently. Trust me... (Mac enters space-time wormhole and the universe is destroyed...).
Reply With Quote
  #9  
Old 03-31-2023, 08:19 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 5,260
Default Re: App launching PT Native vs. PT Rosetta?

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
Nice.
macOS is just not going to allows both to run concurrently. Trust me... (Mac enters space-time wormhole and the universe is destroyed...).
So if the os will not allow it, I guess my procedure is even more viable; you can't inadvertently run both simultaneously.
__________________
Mac mini M2 Pro 32/512. MacOS 13.6.1. PT Studio 2023.6.
Topping E30 II DAC, Dynaudio BM6, 2 x Artist Mix, SSL UC1.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-01-2023, 04:53 PM
moogboy100 moogboy100 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 251
Default Re: App launching PT Native vs. PT Rosetta?

Co Install 2023.3 with 2022.12.

use 2023.3 in native mode, since it's more functional than the public beta

use 20222.12 in Rosetta mode.

Job done.
__________________
🖥️ Pro Tools Ultimate 2023.12.1 | Mac Studio M1 Max (64 GB) | Ventura 13.5.2 | Focusrite Red 4Pre
💻 Pro Tools Ultimate 2024.3.1 | MacBook Pro M3 Pro (18 GB) | Sonoma 14.4.1
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Switching between PT rosetta and native Ben Jenssen macOS 13 03-21-2024 02:36 PM
Avid hd native With x-hd Rosetta 200 , pt10 yes or not? ngmusique Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 2 01-30-2012 03:49 PM
Does Pt HD Native work with Rosetta Yet K Roche Pro Tools 9 2 02-09-2011 04:41 PM
Does HD Native (9 work with Rosetta Yet ????? K Roche macOS 2 02-09-2011 04:36 PM
Does HD Native 9 work with a Rosetta yet ??? K Roche Pro Tools 9 3 12-15-2010 03:34 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:55 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com