Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2021

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-05-2021, 07:34 AM
audiogamble audiogamble is offline
Member
 
Join Date: Feb 2021
Location: Canada
Posts: 17
Default GUI freezes frequently on M1 Mac starting in 2021.6

+1 here for beach balls on M1 / Big Sur . Rolling back to 2021.3.1 fixes it . Avid, please sort out whatever problems you've introduced for M1 users in your first "officially supported" M1 release!!
Reply With Quote
  #2  
Old 07-05-2021, 07:42 AM
JingleDjango JingleDjango is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Canada
Posts: 289
Default Re: Pro Tools 2021.6

Quote:
Originally Posted by audiogamble View Post
+1 here for beach balls on M1 / Big Sur . Rolling back to 2021.3.1 fixes it . Avid, please sort out whatever problems you've introduced for M1 users in your first "officially supported" M1 release!!
If you can take the time to submit a support ticket it may help things along.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-05-2021, 09:46 PM
seebee62 seebee62 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Philadelphia
Posts: 64
Default Re: Pro Tools 2021.6

Quote:
Originally Posted by audiogamble View Post
+1 here for beach balls on M1 / Big Sur . Rolling back to 2021.3.1 fixes it . Avid, please sort out whatever problems you've introduced for M1 users in your first "officially supported" M1 release!!

Same thing for me M1 Mac Mini. I rolled back to 2021.3 also. It’s butter.


Sent from my iPad using Tapatalk Pro
Reply With Quote
  #4  
Old 07-16-2021, 06:54 AM
Talisker Talisker is offline
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bremen, Germany
Posts: 315
Default GUI freezes frequently after Update

Hi , I recently got myself a M1 Mac Mini (Yes I need to update my signature) and it ran perfectly until I installed the newest PT Update. Now the screens freezes at least twice a minute or so for a few seconds. Since this is definetely not a lack of speed of the processor, what could be a reason for this ? Has anybody else got this problem ?
__________________
Mac Mini 205 Ghz Intel Core i5, 16 GB Ram, OSX 10.8.5, OSX 10.15.7,Focusrite Saffire Pro 40,Behringer ADA 8200 Pro Tools 10.8.5.,Pro Tools 2020, 2xGlyph hard drive 750GB
Reply With Quote
  #5  
Old 07-16-2021, 07:40 AM
Obsidian Dragon Obsidian Dragon is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,234
Default Re: GUI freezes frequently after Update

Yes. Many people with M1 based Mac are reporting this issue here. Although 2021.6 was the first version certified to run on M1 processors, there seems to be many people having GUI lag or constant freezing. Most have reverted back to 2021.3.1 for a smoother performance but giving up on the new features for now. Hopefully the next release will iron out these.
__________________
Obsidian Dragon
MacBookPro14,3 - Intel Core i7 3.1 GHz, 16 GB
MacOS 11.6 running Protools 2021.10
Reply With Quote
  #6  
Old 07-16-2021, 09:01 AM
Talisker Talisker is offline
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bremen, Germany
Posts: 315
Default Re: GUI freezes frequently after Update

How do I go back to the previous version ?
__________________
Mac Mini 205 Ghz Intel Core i5, 16 GB Ram, OSX 10.8.5, OSX 10.15.7,Focusrite Saffire Pro 40,Behringer ADA 8200 Pro Tools 10.8.5.,Pro Tools 2020, 2xGlyph hard drive 750GB
Reply With Quote
  #7  
Old 07-16-2021, 06:31 PM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 2,461
Default Re: GUI freezes frequently after Update

Download the prior version and install it. It will replace the current version.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #8  
Old 07-16-2021, 08:34 PM
nsureit nsureit is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: USA
Posts: 65
Default Re: GUI freezes frequently after Update

I was experiencing that on my Win10 system. I turned off WiFi while using PT 2021.6, and it solved the problem for a while. When it happened again, I trashed preferences and continued to turn off WiFi. No problems since. (I use iLok USB, so I don’t need WiFi while recording or mixing.).
Reply With Quote
  #9  
Old 07-17-2021, 01:11 AM
Obsidian Dragon Obsidian Dragon is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,234
Default Re: GUI freezes frequently after Update

Quote:
Originally Posted by Talisker View Post
How do I go back to the previous version ?
You can get previous version of Protools at the Avid Download Center.
__________________
Obsidian Dragon
MacBookPro14,3 - Intel Core i7 3.1 GHz, 16 GB
MacOS 11.6 running Protools 2021.10
Reply With Quote
  #10  
Old 07-17-2021, 01:17 PM
Emi's Avatar
Emi Emi is online now
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Madrid. Spain
Posts: 526
Default Re: Pro Tools 2021.6

Quote:
Originally Posted by audiogamble View Post
Have any M1 users had luck solving this issue yet, aside from rolling back their pro tools version? I would love to have access to the extra io that this version offers.
No,

I open a ticket, I have sent Reports of the Mac and pro tools and also a video with the issue. They told me they are working on it. So I'm positive they will come up with a new version pretty soon....I hope.
__________________
Mac Mini M1 | Mac OS Big Sur 11.6.1 | Motu 16A | Motu 828ES | Motu 1248 | Pro Tools 2021.10 Native
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Protools 2021.3.1 slow to load and then freezes BarefootWarrior Pro Tools 2021 0 04-22-2021 09:59 AM
2021.3 Installation Freezes Computer gregklau Pro Tools 2021 5 04-04-2021 11:06 AM
New laptop-windows freezes when starting a session on win7 64 reltucdc Pro Tools M-Powered (Win) 0 10-28-2010 10:55 AM
Computer freezes when starting new session Archie Gates 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 06-27-2000 01:09 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:59 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com