Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Licensing & Accounts

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-27-2021, 04:21 AM
Suad Cokljat's Avatar
Suad Cokljat Suad Cokljat is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Zagreb / Croatia
Posts: 55
Default iLok3 and older software & licenses compatibility question...

Hello,

Is iLok3 fully backward compatible with older software and licenses such as Pro Tools HD8 and HD10, HDpacks V8, TL Space TDM V8, TDM plugin bundles, etc...?

Will it work with PTHD8 and PTHD10 on Windows 7 x64 PC?

Best regards,

Suad
Reply With Quote
  #2  
Old 01-27-2021, 05:15 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,676
Default Re: iLok3 and older software & licenses compatibility question...

Quote:
Originally Posted by Suad Cokljat View Post
Hello,

Is iLok3 fully backward compatible with older software and licenses such as Pro Tools HD8 and HD10, HDpacks V8, TL Space TDM V8, TDM plugin bundles, etc...?

Will it work with PTHD8 and PTHD10 on Windows 7 x64 PC?

Best regards,

Suad

Hi,


Yes, got auths on mine from 15 years back





Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club Joy Of The Return #9 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 D Command 32 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-27-2021, 06:29 AM
Suad Cokljat's Avatar
Suad Cokljat Suad Cokljat is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Zagreb / Croatia
Posts: 55
Default Re: iLok3 and older software & licenses compatibility question...

Quote:
Originally Posted by crizdee View Post
Hi,

Yes, got auths on mine from 15 years back

Chris
Thanks for quick reply. Did you maybe notice any performance difference compared to iLok2? Any higher CPU usage or CPU and DPC spikes? I suppose newest version of iLok licence manager and drivers must be used as well...

Reagrds

S
Reply With Quote
  #4  
Old 01-27-2021, 09:58 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,574
Default Re: iLok3 and older software & licenses compatibility question...

Quote:
Originally Posted by Suad Cokljat View Post
Thanks for quick reply. Did you maybe notice any performance difference compared to iLok2? Any higher CPU usage or CPU and DPC spikes? I suppose newest version of iLok licence manager and drivers must be used as well...

Reagrds

S
Seriously doubt there are any ”performance” that would be noticed by anyone as an ilok is just a chip with ones and zeros on it so ... No way ever would anyone say they got a performance of CPU or any other component.
__________________
Best Regards
Christopher

#thestruggleisreal
—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #5  
Old 01-27-2021, 10:05 AM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,382
Default Re: iLok3 and older software & licenses compatibility question...

I run ilok2 and ilok3, and see no difference performance wise.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2021 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #6  
Old 01-27-2021, 10:41 AM
Suad Cokljat's Avatar
Suad Cokljat Suad Cokljat is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Zagreb / Croatia
Posts: 55
Default Re: iLok3 and older software & licenses compatibility question...

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
Seriously doubt there are any ”performance” that would be noticed by anyone as an ilok is just a chip with ones and zeros on it so ... No way ever would anyone say they got a performance of CPU or any other component.
Well, it's fascinating how badly are some device dirvers and how bad DPC and CPU spikes can they make. Especially WiFi, network, power management and some security device drivers. But OK, thanks for your input. I will buy iLok 3 and try. BTW, I'm on windows PC.

However, I have one more question - I have some liceseces deposited in 2009 (never activated until now) and now I'm trying to activate on iLok gen 1. iLok manager won't let me activate most of my licences on gen 1 and requre gen 2/3.

How it's possible that licences from 2009. from time when iLok gen 2 was nonexistent now don't want to install to gen1 and require gen2?! (see pic)

I've seen youtube videos showing iLok license manager same lisences as mine but with both gen1 and gen2 activation available.

Regards

S
Attached Images
File Type: png licenses.png (22.0 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #7  
Old 01-28-2021, 06:49 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,676
Default Re: iLok3 and older software & licenses compatibility question...

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
Seriously doubt there are any ”performance” that would be noticed by anyone as an ilok is just a chip with ones and zeros on it so ... No way ever would anyone say they got a performance of CPU or any other component.



Hi,


Ilok 1 sounded better to me.



The zero's and one's were better quality back in the day before mass manufacture.




Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club Joy Of The Return #9 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 D Command 32 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-28-2021, 08:55 AM
Suad Cokljat's Avatar
Suad Cokljat Suad Cokljat is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Zagreb / Croatia
Posts: 55
Default Re: iLok3 and older software & licenses compatibility question...

Quote:
Originally Posted by crizdee View Post
Hi,

Ilok 1 sounded better to me.

The zero's and one's were better quality back in the day before mass manufacture.

Chris

ilok1 - for warm, vintage rock and funky mixes

iLok2 - for transparent pop, dance and r'n'b mixes

iLok3 - for modern, loud EDM and trance mixes

That's the key!

Cheers,

S
Reply With Quote
  #9  
Old 01-29-2021, 12:46 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,574
Default Re: iLok3 and older software & licenses compatibility question...

Cheers

I would not buy an ilok 2 now that the ilok 3 which is less fragile is out. Only difference IMO.
__________________
Best Regards
Christopher

#thestruggleisreal
—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #10  
Old 01-29-2021, 04:29 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,105
Default Re: iLok3 and older software & licenses compatibility question...

Drue dat. I only have one ilok3 because it is so sturdy, but half a dozen ilok2 spares in a box. And all of those ancient ilok1's burning in hell


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mega plug-in AAX/RTAS/TDM and Older Protools licenses sale ! Echo studios Buy & Sell 3 05-04-2015 04:30 PM
Question about an older Mac Pro and possible older versions of Pro Tools HD wolfman_rob Pro Tools TDM Systems (Mac) 13 07-21-2013 01:29 AM
Selling Some Older Licenses - $50 for the bundle lowlights Buy & Sell 5 07-01-2013 07:55 AM
Older Expansion Chassis Compatibility Question johnliquid Pro Tools TDM Systems (Win) 0 06-14-2012 12:38 PM
Older Expansion Chassis Compatibility question. sleadley Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 08-02-2008 10:01 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:59 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com