Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-07-2012, 11:12 AM
tommikks tommikks is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Turkey
Posts: 30
Default no driver in device manager

Hi,
I stupidly install pro tools with found hardware wizard and I couldn't back to start point.
In device manager there is no hardware anywhere , when I plug mbox 2 , its lights on but no "safely remove hardware" icon on system tray and pro tools couldn't locate the driver too!
How could I properly install mbox 2 and pro tools again. I already unistall with uninstall.exe on dvd and clean the registry but nothing works, please someone halp me!
here is sisoft sandra overview ;
SiSoftware Sandra

ID
Host Name : Tom-PC
Workgroup : WORKGROUP

Computer
Model : Acer Aspire 5733Z Intel_Mobile
Serial Number : LXRJW080041191B1401601
Chassis : Acer Notebook
Mainboard : Acer Aspire 5733Z
Serial Number : Base Board Serial Number
BIOS : Acer V1.02 04/20/2011
Total Memory : 1.74GB DDR3 SO-DIMM

Processors
Processor : Intel(R) Pentium(R) CPU P6100 @ 2.00GHz (2C 2GHz/2GHz, 1.73GHz IMC, 256kB L2, 3MB L3)

Chipset
Memory Controller : Acer Core (Arrandale) Mobile DRAM Controller 133MHz FSB, 2GB DDR3 SO-DIMM 2x 532MHz (1GHz), Integrated Graphics

Memory Module(s)
Memory Module : Nanya NT2GC64B88B0NS-CG 2GB DDR3 SO-DIMM PC3-10700S DDR3-1334 (9-9-9-25 4-34-10-5)

Video System
Video Adapter : Intel(R) HD Graphics (12 SM4.0 667MHz Turbo, 258MB DDR3 1GHz 64-bit, Integrated Graphics)

Graphics Processor

Storage Devices
Hitachi HTS545025B9A300 (250GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, 7MB Cache) : 233GB (C:) (D:) (E:)
MAT[bleep][bleep][bleep][bleep]ADVD-RAM UJ8A0AS (7.8GB, SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 1MB Cache) : 7GB (F:)
DTSOFT BDROM () : N/A (G:)

Logical Storage Devices
PQSERVICE : 16GB (NTFS)
SYSTEMRES (D:) : 100MB (NTFS) @ Hitachi HTS545025B9A300 (250GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, 7MB Cache)
Acer (E:) : 153GB (NTFS) @ Hitachi HTS545025B9A300 (250GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, 7MB Cache)
Vista (C:) : 63GB (NTFS) @ Hitachi HTS545025B9A300 (250GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, 7MB Cache)
Pro Tools LE (F:) : 7GB (CDFS) @ MAT[bleep][bleep][bleep][bleep]ADVD-RAM UJ8A0AS (7.8GB, SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 1MB Cache)
Optical Drive (G:) : N/A @ DTSOFT BDROM ()

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : Acer HM55 LPC Interface Controller
Audio Device : Acer P55/PM55/3400 High Definition Audio
Audio Codec : Realtek Semi High Definition Audio
Disk Controller : Acer P55/PM55/3400 4 port SATA AHCI Controller
USB Controller 1 : Acer P55/PM55/3400 USB2 Enhanced Host Controller
USB Controller 2 : Acer P55/PM55/3400 USB2 Enhanced Host Controller
SMBus/i2c Controller 1 : Intel ICH SMBus

Printers and Faxes
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)

Network Services
Network Adapter : Broadcom NetLink (TM) Ethernet (Ethernet)
Wireless Adapter : Broadcom 802.11n Ağ Bağdaştırıcı (802.11g (ERP), TKIP, 54Mbps)

Power Management
Battery No 1 : SANYO Li_Ion_4000mA 47.52Wh/3.78Ah

Operating System
Windows System : Microsoft Windows Vista Home 6.00.6002 (Service Pack 2)
Platform Compliance : x86

Windows Experience Index
Current System : 4.0
Reply With Quote
  #2  
Old 02-07-2012, 05:56 PM
zedhed's Avatar
zedhed zedhed is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 3,917
Default Re: no driver in device manager

Run the un-installer again. Do a search for anything related to digidesign that may be left and delete them, then run registry cleaner.

Re-install Pro Tools (I assume you have PT version 8) onto system drive (C:) only.

Once installed don't open it. Instead download and run the v8.05 updater;
http://avid.custkb.com/avid/app/self...p?DocId=393667

I vaguely recall Vista needs v8.04 or higher.

Ignore any 'Found new hardware messages' that pop up (they should disappear automatically) and only turn on Mbox when prompted to do so.

However, once you have it installed correctly you may still experience performance issues since your computer looks a little dodgy, for instance;
2GB RAM is bare minimum
Integrated graphics often cause problems
It looks like you only have one HDD.

To run PT properly you need to have it installed on the system drive (C:) and record to separate drive. Recording to a separate partition on the same drive is no good.

Best of luck.
__________________
Too much blood in my drugstream

Gigabyte X99 SOC Force Mobo Bios vF6d
Intel Core i7 5930k socket 2011 v3 @ 3.50GHz
32GB DDR4 Crucial RAM
System: Samsung M.2NVME SSD 960 Evo
Record: Samsung M.2NVME SSD 960 Evo
Samples: Samsung SATAlll SSD 840 Pro
Storage: 2x Samsung SATAlll SSD 840 Pro
EVGA GeForce GTX 750 Graphics
PT 11HD (v11.3.2) Omni s/pdif w Eleven Rack
HD 96I/O
Win 10 Pro
Reply With Quote
  #3  
Old 02-07-2012, 10:20 PM
tommikks tommikks is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Turkey
Posts: 30
Default Re: no driver in device manager

my problem is during the installation everythings ok and after installation there is no hardware in device manager ?
nothing under sound video and game controller ? I connected mbox 2 , lights on but nothing happened?
Reply With Quote
  #4  
Old 02-09-2012, 12:11 AM
tommikks tommikks is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Turkey
Posts: 30
Default Re: no driver in device manager

no no no I'm gonna get crazy, how could this happen, everything seems to be ok, pro tools install itself properly, I tried also 8.0.5 update, nothing works ???
device manager shows nothing no driver at all,
when I connect mbox2 it lights on but nothing happen ???
I also tried program files-digidesign-driver.exe and instal no ,no result
I also tried last drivers ,download avid site and install them correctly, no result,
please someone help me!
Reply With Quote
  #5  
Old 02-09-2012, 03:26 AM
Bill Denton Bill Denton is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Pittsburgh PA
Posts: 2,644
Default Re: no driver in device manager

See my post #15 (and others) on this thread:

http://duc.avid.com/showthread.php?p...=1#post1792191
__________________
X
Note that all opinions, observations, whatever, in this post are mine, unless I'm being mean or am wrong, in which case it's somebody else's fault. I do not work for Avid (their loss)...my only relationship with Avid is that of a customer (when I'm not too poor to buy stuff, like now)...and that hot administrative assistant...that's more of a "thing" than a "relationship" (that should keep them guessing for a while...)

Just rockin'...what more is there?

Bill in Pittsburgh
Reply With Quote
  #6  
Old 02-12-2012, 10:11 AM
tommikks tommikks is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Turkey
Posts: 30
Default Re: no driver in device manager

I don't know why all this mess, but it didn't work too
I changed the settings for vista auto detecting hardware but no chance.
MBox2 lights on but vista doesn' recognize and pro tools says didn't locate the driver ? where is the problem ? it installs itself properly with no errors, please somebody help me!
Reply With Quote
  #7  
Old 02-12-2012, 08:06 PM
zedhed's Avatar
zedhed zedhed is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 3,917
Default Re: no driver in device manager

I would completely start over. Use the uninstaller app on your install disk, make sure your mbox is turned off.

Then exactly follow Bill's instructions;

1. Do not plug in your Avid interface until after PT9 is completely installed!

2. Install the Avid drivers.

3. Reboot.

4. Install PT9 + updates.

5. Shut down your computer, connect your interface, and restart your computer.
__________________
Too much blood in my drugstream

Gigabyte X99 SOC Force Mobo Bios vF6d
Intel Core i7 5930k socket 2011 v3 @ 3.50GHz
32GB DDR4 Crucial RAM
System: Samsung M.2NVME SSD 960 Evo
Record: Samsung M.2NVME SSD 960 Evo
Samples: Samsung SATAlll SSD 840 Pro
Storage: 2x Samsung SATAlll SSD 840 Pro
EVGA GeForce GTX 750 Graphics
PT 11HD (v11.3.2) Omni s/pdif w Eleven Rack
HD 96I/O
Win 10 Pro
Reply With Quote
  #8  
Old 02-12-2012, 09:14 PM
tommikks tommikks is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Turkey
Posts: 30
Default Re: no driver in device manager

thank you for reply,I have mbox2 and pro tools 8.0.3 and update 8.0.5, I did it bill's instructions but didn't work.
Can I download and upgrade pro tools 8 to 9 ?
Reply With Quote
  #9  
Old 02-12-2012, 11:05 PM
zedhed's Avatar
zedhed zedhed is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 3,917
Default Re: no driver in device manager

Quote:
Originally Posted by tommikks View Post
Can I download and upgrade pro tools 8 to 9 ?
Upgrading from 8 to 9 is not free. I don't think you can buy PT9 online from Avid anymore so you would either have to get it off eBay 2nd hand or find a retailer that still has it in stock.

I'm suspecting that since you originally used the found new hardware wizard, Vista has installed some driver by default which isn't getting uninstalled and could be interfering with the Mbox installation. You could try going into Device Manager>double click Sound Video and game controllers>double click the first controller>Driver Tab>Uninstall>ignore warnings, OK. Do same for all entries.

Then start over and follow Bill's instructions.

But...from my previous post;

"However, once you have it installed correctly you may still experience performance issues since your computer looks a little dodgy, for instance;
2GB RAM is bare minimum
Integrated graphics often cause problems
It looks like you only have one HDD.

To run PT properly you need to have it installed on the system drive (C:) and record to separate drive. Recording to a separate partition on the same drive is no good."

Honestly, I doubt upgrading to PT9 is going to help solve your problem. In fact I'm not even sure PT9 is supported on Vista.
__________________
Too much blood in my drugstream

Gigabyte X99 SOC Force Mobo Bios vF6d
Intel Core i7 5930k socket 2011 v3 @ 3.50GHz
32GB DDR4 Crucial RAM
System: Samsung M.2NVME SSD 960 Evo
Record: Samsung M.2NVME SSD 960 Evo
Samples: Samsung SATAlll SSD 840 Pro
Storage: 2x Samsung SATAlll SSD 840 Pro
EVGA GeForce GTX 750 Graphics
PT 11HD (v11.3.2) Omni s/pdif w Eleven Rack
HD 96I/O
Win 10 Pro
Reply With Quote
  #10  
Old 02-13-2012, 05:26 AM
tommikks tommikks is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Turkey
Posts: 30
Default Re: no driver in device manager

Yes, first message I was wrong, it wasn't "found new hardware wizard" pop up, it's actually driver pass screen...
I don't get what's going on, in my previous acer everthing is perfect but this acer has only on board graphichs adapter has differently...
I think real problem is there is no device is being shown in device manager.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
003 Drivers not showing up in Device Manager zedhed 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 10-25-2014 03:46 PM
Help! Driver install fail! Mbox 3 Pro - Not even showing up in Device Manager Ryan_Oceros 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 11-06-2012 03:38 PM
Driver install fail - Mbox 3 Pro not even showing in device manager Ryan_Oceros 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 11-01-2012 01:05 AM
Mbox2 Can only have 1 driver in device manager hijinxbassist 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 05-13-2012 11:52 AM
WinXP: No mix farm in device manager. please help musicmixer04 Pro Tools TDM Systems (Win) 0 01-02-2009 05:04 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:21 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com