Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-12-2018, 03:22 PM
deflint deflint is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Albuquerque
Posts: 9
Default Basic Question from someone new to Pro Tools.

Another former Sonar user here trying to record in a mode Sonar referred to as Sound On Sound.

For example in Sonar I could start recording at measure 1 for 4 measures. Then record again on the same track, starting at measure 1, adding a part at measures 3 and 4.

When I try this in Pro Tools, starting from measure 1, it overwrites what was previously recorded.

Punching in abruptly cuts off previously recorded instruments that should fade naturally.

Thanks in advance!
Reply With Quote
  #2  
Old 02-12-2018, 03:41 PM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,780
Default Re: Basic Question from someone new to Pro Tools.

Quote:
Originally Posted by deflint View Post
Another former Sonar user here trying to record in a mode Sonar referred to as Sound On Sound.

For example in Sonar I could start recording at measure 1 for 4 measures. Then record again on the same track, starting at measure 1, adding a part at measures 3 and 4.

When I try this in Pro Tools, starting from measure 1, it overwrites what was previously recorded.

Punching in abruptly cuts off previously recorded instruments that should fade naturally.

Thanks in advance!
not available in Pro Tools .. IF you Are wanting to Hear what was done on the 1st Take while recording on the 2nd Take ...

you could use playlists in cycle record but you are not going to hear each take on top of the last one ..

if i am reading what you are asking correctly ..

think of pro tools like a tape machine
__________________
Macmini M1 8/512 -OS 12.3.1 and PT2022.4
Logic Pro X 10.7.4
RME BabyFace Pro

Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS11.6.5 - PT 2021.3
Logic Pro X 10.7.4
RME BabyFace Pro
Reply With Quote
  #3  
Old 02-12-2018, 05:36 PM
deflint deflint is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Albuquerque
Posts: 9
Default Re: Basic Question from someone new to Pro Tools.

Thanks. I'll give your suggestion a try.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-13-2018, 06:34 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 19,052
Default Re: Basic Question from someone new to Pro Tools.

Quote:
Originally Posted by john1192 View Post
not available in Pro Tools .. IF you Are wanting to Hear what was done on the 1st Take while recording on the 2nd Take ...

you could use playlists in cycle record but you are not going to hear each take on top of the last one ..

if i am reading what you are asking correctly ..

think of pro tools like a tape machine
And use a separate track for each take if you want to hear each take as you're recording. And when done and you want everything on one track record the outputs of the individual tracks to one audio track. More work than what you had to do in Sonar though.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #5  
Old 02-14-2018, 06:01 AM
Wawili_Sound Wawili_Sound is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 238
Default Re: Basic Question from someone new to Pro Tools.

I am pretty sure pre roll allows you to hear what is o the track before you punch in, Ctrl 1 on p.c bring us transport to which you can program pre roll. Have a gander at loop recording and creating new playlist. In preferences you can select create new playlist when loop recording. This allows you to work on one track and have multiple spill tracks if you like. This makes it easy to compile a take from several. You will need to change track display to playlist though.

Good luck

https://youtu.be/ziD-ViiHoXA
__________________
WIN10 12.6 HD Native, Omni, BlackLion XB192
Reply With Quote
  #6  
Old 02-14-2018, 07:58 PM
bashville bashville is offline
Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: New York
Posts: 1,155
Default Re: Basic Question from someone new to Pro Tools.

Is this audio or midi? Just to clarify
__________________
HD Studio, PT2022.6, UA Apollo x6, 2018 MacBook Pro, 32 Gig, Big Sur
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Very basic question re Pro tools 12 upgrade from 11 Soularandy Getting Started 1 07-06-2015 09:38 AM
Basic Pro Tools midi question jakedavis Pro Tools 10 18 03-12-2013 01:18 PM
New To Pro Tools - Basic Question DStorms Pro Tools 10 4 12-30-2011 12:47 PM
Basic Pro Tools question Marjoth Tips & Tricks 9 09-14-2009 11:19 AM
Basic Pro Tools use. Really Basic question. Shizznik_McRuube 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 09-14-2002 12:41 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:55 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com