Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 9

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-13-2011, 11:24 AM
D and B D and B is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Columbia
Posts: 31
Default Interface Answer, for DonM!

Hey Don, about 2 weeks ago I had posted a question about the right interface for my small studio setup. You had these questions, and here are the answers after much homework and research.

#1 How many Mic Pre's do you need on the interface - or will you patch from existing Pre's- Atleast 2-4. (4 would be better)

#2 Will you need to slave Word Clock on coax- Yes.

#3 Do you need MIDI I/O- Yes.

#4 Do you need hardware monitoring with DSP-Yes.

#5 How many analog inputs- 4-8 Depending on price-1300 or lower.

#6 How many ADAT inputs- x2-16 Channels In and Out

#7 Do you need AES or SPdif-Yes-SPdif

#8 How many Analog Outs (5.1 / Multiple Cue Sends)-8

#9 AES Outs?-Not required

#10 Does the Software Interface matter-Somewhat, Yes. More so, Quality of Sound.


Though the RME Fireface 400 only has 2 mic pre's, how is the sound quality compared to the likes of a Apogee Product? (duet, ensemble) is it more transparent in sound?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-13-2011, 08:01 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,731
Default Re: Interface Answer, for DonM!

I think the Focusrite Saffire 56 ticks all the boxes for you. The 003R is not a bad second choice(and still has a slight edge in integration with PT)
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 03-13-2011, 08:19 PM
D and B D and B is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Columbia
Posts: 31
Default Re: Interface Answer, for DonM!

Thanks for the reply...

Whatever it is, I just need the pre's to be amazing. That's why I mentioned the Duet. Quality is everything. I'm gonna be recording a lot of vocals.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-14-2011, 04:28 AM
DonM DonM is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Western Pennsylvania USA
Posts: 223
Default Re: Interface Answer, for DonM!

Quick response as I head into a bunch of meetings this morning ...

I mostly agree with Albee ... the 56 is great - I own a couple of the 40's and they are very similar in some ways and different in others.

I gave a quick scan of the user guide - does the 56 do DSP hardware monitoring with effects? I can't tell from my read of the user guide.

more later

-D
Reply With Quote
  #5  
Old 03-14-2011, 07:41 AM
Milko71 Milko71 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Netherlands
Posts: 19
Default Re: Interface Answer, for DonM!

I own the Liquid 56 and love the Liquid pre-amps. There are no effects like reverb in the DSP mixer.

I do have a lot of problems to get it stable with PT9. It keeps on giving the message that the "ASIO device properties have been changed" and I have to restart PT9. This happens every few minutes.

Milko
Reply With Quote
  #6  
Old 03-14-2011, 07:47 AM
D and B D and B is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Columbia
Posts: 31
Default Re: Interface Answer, for DonM!

Indeed I have read so many mixed reviews about the 56. Quality and Stability are very much Key, seeing this is gonna be my main interface right now.
Thanks for the replies so far!
Reply With Quote
  #7  
Old 03-14-2011, 08:25 AM
getz76 getz76 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: New York, NY
Posts: 1,491
Default Re: Interface Answer, for DonM!

Quote:
Originally Posted by D and B View Post
I just need the pre's to be amazing.
What is your budget?
__________________
| Logic Pro 9 | Reason 6.5 | Pro Tools 10 | MOTU UltraLite mk3 | RME ADI-2 | Summit Audio 2BA-221 x 2 | MOTU 8pre x 2 |
| Mac Pro (4,1) 2.26gHz Xeon x 2 16gB OS X 10.7.4 | Macbook Pro (8,2) 2.2gHz i7 Quad 16gB OS X 10.7.4 |
Reply With Quote
  #8  
Old 03-14-2011, 08:36 AM
D and B D and B is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Columbia
Posts: 31
Default Re: Interface Answer, for DonM!

As of right now, about $1400. But, if I can get the quality and versatility for lower I can work with that lol.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-14-2011, 09:26 AM
getz76 getz76 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: New York, NY
Posts: 1,491
Default Re: Interface Answer, for DonM!

Quote:
Originally Posted by D and B View Post
As of right now, about $1400. But, if I can get the quality and versatility for lower I can work with that lol.
If you want "amazing" preamps, your budget is lacking.

Settle for adequate.

The difference in quality of built-in preamps of interfaces in your price range with you requirements is not significant. There are some character differences, but honestly nothing is going to make-or-break a recording.

What microphones are you putting in front of the preamp, anyway?
__________________
| Logic Pro 9 | Reason 6.5 | Pro Tools 10 | MOTU UltraLite mk3 | RME ADI-2 | Summit Audio 2BA-221 x 2 | MOTU 8pre x 2 |
| Mac Pro (4,1) 2.26gHz Xeon x 2 16gB OS X 10.7.4 | Macbook Pro (8,2) 2.2gHz i7 Quad 16gB OS X 10.7.4 |
Reply With Quote
  #10  
Old 03-14-2011, 09:34 AM
rosemeister rosemeister is offline
Member
 
Join Date: Oct 2000
Posts: 117
Default

How about a used Apogee Ensemble for about $1400?

I have the Duet and it sounds amazing. Bought it used.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Alessis Multimix8usbfx interface and Mbox 2 interface with Protools 11 Majorpain7 Pro Tools 11 0 01-06-2014 07:40 PM
I must know the answer!!! Ted Swan 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 10-17-2006 07:54 PM
is there a digital only i/o interface compatable with digi interface connections? Felix Tips & Tricks 2 10-22-2001 10:50 PM
CD-Rom-Answer/Latency- answer? MacDaddy WGAR Digidesign Hardware & Software 0 11-12-2000 05:04 AM
SDII/Digital Interface/Analog Interface Question Karmitz Digidesign Hardware & Software 1 07-15-2000 12:30 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:36 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com