Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-30-2009, 07:47 AM
farrantch farrantch is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 4
Default Pro Tools Freezes When Opening Sessions

When i go to open up two of my larger session files, Pro tools will load all of the tracks and inputs, but freezes when it gets to ''opening overview files''..I have never had this problem before and its only these two files. I have 2 other smaller ones that open up just fine.

I have tried opening up the backups, but they are very incomplete compared to what I had, they lag way behind when playing, and they're missing alot of files and even 1 track. For what reason I have no idea.

Another thing. After being frustrated, I'd began to shut everything down including the Fast Track Ultra 8R. When I did that, Pro Tools continued to finish loading but only to freeze once again cause well, I had just turned off the 8R.

I dont really even know where to begin. I've heard it could be the settings. I've heard it could be some plugins.

I'm Running Vista 64 bit. Pro Tools 7.4 cs3..Thanks in advance.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-04-2009, 10:33 PM
bukman bukman is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Sydney, Australia
Posts: 109
Default Re: Pro Tools Freezes When Opening Sessions

I have exactly the same problem only I am running a Mac Pro.
PT8 LE CS2 OSX 10.5.7.

Session saved fine, I shut down and came back later on and could not open anything. Trashed preferences and still no go.
Usually it freezes on opening overview but sometimes does it while saying it is "Activating Mix L/R"

With me my session is very large and mainly using UAD2 plugins (75% CPU usage on 2 quad cards). If I disable the UAD cards and open the session the Mac just shuts down and tells me to push the power button and restart the machine.
Having to go back to an old backup just doesn't seem right given I have saved regularly but now find despite that the system wont open my saved files.

Digi please help
Reply With Quote
  #3  
Old 08-13-2009, 09:39 PM
manilarice manilarice is offline
Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 17
Default Re: Pro Tools Freezes When Opening Sessions

Sadly, you guys aren't alone.

I got the same problem here. Actually, now I can get the session to load up completely, but then it instantly freezes when i try to do anything, even moving the mouse.

I don't have this problem with the session backups, however - they work fine, as do every other session.

I've trashed all the DAE and Digidesign preferences, and the later WaveCache in the session folder. I haven't tried uninstalling/reinstalling PT, but I did update to PT7.4cs10 from cs9, and that did not work, obviously.

I'll try uninstalling/reinstalling...
__________________
17" MBP i5
Mac OS X 10.6.7, OWC SSD
PT 9.0.2
Oxygen 25
Akai LPD8
Focusrite VRM Box
Reply With Quote
  #4  
Old 08-13-2009, 10:17 PM
manilarice manilarice is offline
Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 17
Default Re: Pro Tools Freezes When Opening Sessions

Just tried uninstalling/reinstalling PT, and the session now works. So go ahead and give that a try guys.
__________________
17" MBP i5
Mac OS X 10.6.7, OWC SSD
PT 9.0.2
Oxygen 25
Akai LPD8
Focusrite VRM Box
Reply With Quote
  #5  
Old 08-13-2009, 10:20 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,362
Default Re: Pro Tools Freezes When Opening Sessions

Quote:
Originally Posted by farrantch View Post
When i go to open up two of my larger session files, Pro tools will load all of the tracks and inputs, but freezes when it gets to ''opening overview files''..I have never had this problem before and its only these two files. I have 2 other smaller ones that open up just fine.

I have tried opening up the backups, but they are very incomplete compared to what I had, they lag way behind when playing, and they're missing alot of files and even 1 track. For what reason I have no idea.

Another thing. After being frustrated, I'd began to shut everything down including the Fast Track Ultra 8R. When I did that, Pro Tools continued to finish loading but only to freeze once again cause well, I had just turned off the 8R.

I dont really even know where to begin. I've heard it could be the settings. I've heard it could be some plugins.

I'm Running Vista 64 bit. Pro Tools 7.4 cs3..Thanks in advance.
As long as you are running Vista 64, expect random instability, it is part of the experience. That’s the reason Digi tells us to wait for 64 bit support.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2021 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #6  
Old 08-13-2009, 10:23 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,362
Default Re: Pro Tools Freezes When Opening Sessions

Quote:
Originally Posted by manilarice View Post
Sadly, you guys aren't alone.

I got the same problem here. Actually, now I can get the session to load up completely, but then it instantly freezes when i try to do anything, even moving the mouse.

I don't have this problem with the session backups, however - they work fine, as do every other session.

I've trashed all the DAE and Digidesign preferences, and the later WaveCache in the session folder. I haven't tried uninstalling/reinstalling PT, but I did update to PT7.4cs10 from cs9, and that did not work, obviously.

I'll try uninstalling/reinstalling...
Try creating a new session and importing data one track at a time to reveal the offending corrupted file.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2021 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #7  
Old 08-13-2009, 10:27 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,362
Default Re: Pro Tools Freezes When Opening Sessions

Quote:
Originally Posted by bukman View Post
I have exactly the same problem only I am running a Mac Pro.
PT8 LE CS2 OSX 10.5.7.

Session saved fine, I shut down and came back later on and could not open anything. Trashed preferences and still no go.
Usually it freezes on opening overview but sometimes does it while saying it is "Activating Mix L/R"

With me my session is very large and mainly using UAD2 plugins (75% CPU usage on 2 quad cards). If I disable the UAD cards and open the session the Mac just shuts down and tells me to push the power button and restart the machine.
Having to go back to an old backup just doesn't seem right given I have saved regularly but now find despite that the system wont open my saved files.

Digi please help
You also may want to: Try creating a new session and importing data one track at a time to reveal the offending corrupted file.

Also it may be a good idea to post this on the Mac side of the forum.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2021 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #8  
Old 06-07-2010, 07:59 PM
ankh9ether ankh9ether is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 2
Default Re: Pro Tools Freezes When Opening Sessions

I deleted the individual plug-in sub-folders inside the plug-in folder for the session that wouldn't load. Then I deleted the actual plug-in folder for the session. I clicked onto the PT icon for the once failed session and it opened up perfectly. I've been trying to open this session for a few weeks and I finally got it opened! YES!!!!
Reply With Quote
  #9  
Old 06-08-2010, 09:51 AM
necjamc necjamc is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: RI
Posts: 2,671
Default Re: Pro Tools Freezes When Opening Sessions

Holding the shift key while opening a session will make all plugs innactive. Thus making troubleshooting easier. If you get it to open this way try enabling them w at a time to find the problem plug.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-26-2011, 02:44 PM
sarangetti sarangetti is offline
Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Jamaica
Posts: 2
Default Re: Pro Tools Freezes When Opening Sessions

necjamc u are a genius...u words still help today..2 years later
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools freezes when trying to open old sessions js_nyc 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 10 01-03-2011 03:54 PM
Opening Old Pro Tools Sessions danthemanweiler macOS 2 01-03-2011 02:48 PM
My computer freezes when opening Pro Tools 7 M-powered. Ageless84 Pro Tools M-Powered (Win) 0 05-12-2010 12:27 PM
pro tools freezes when opening theo_celano 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 07-24-2009 02:26 PM
Pro Tools freezes when opening sessions justinbahrami 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 11-06-2004 06:03 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:59 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com