Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-01-2013, 09:38 PM
peter5992 peter5992 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Oakland, CA
Posts: 469
Default Rendering 5.1 session to QT video - channels dropping?

Good evening everyone:

Quick question: I bounced a 5.1 session to a Quicktime movie with stereo sound. When listening back to the movie tonight, apparently several channels dropped out. Notably, the center channel and what appears to be the rear surrounds.

What's the trick, should I first remix to stereo and then bounce to Quicktime?

I didn't really pay attention to the routing for stereo in the Quicktime bouncing options, when I auditioned the render it sounded fine (but then again I realize I may been listening to the surround mix of which only two channels were being bounced to the Quicktime video).

Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 04-02-2013, 03:48 AM
Meads Meads is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Germany
Posts: 2,902
Default Re: Rendering 5.1 session to QT video - channels dropping?

In order to achieve correct playback after the bounce you'd have to route the discrete tracks within Quicktime correctly, and even then you cannot be sure, that it's working properly (from my experience).
If you want a QT with 5.1 audio, I'd advise you to create an AC3 stream of your 5.1 mix, and paste this to your movie in Quicktime Pro (using Perian).

When I'm bouncing to Quicktime in PT, I always make a stereo downmix first. That's the only way to create a properly working video file, that you don't have to worry about, when you send it to clients or whatever.

Edit:
BTW, thanks to the Downmixer plugin that comes with PT10 you don't even have to make a stereo mixdown anymore. Just insert the Downmixer on the 5.1-track you want to bounce, load a preset, route the track to a stereo output and go.
__________________

iMac Pro
- MacOS 10.14.6
---
- Pro Tools U HDN 2019.6
- Avid HD Omni + HD I/O 8x8x8
- C|24 | S3 | Dock

Last edited by Meads; 04-02-2013 at 04:20 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-02-2013, 04:35 AM
peter5992 peter5992 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Oakland, CA
Posts: 469
Default Re: Rendering 5.1 session to QT video - channels dropping?

Great -- many thanks!
Reply With Quote
  #4  
Old 04-07-2013, 03:11 PM
peter5992 peter5992 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Oakland, CA
Posts: 469
Default Re: Rendering 5.1 session to QT video - channels dropping?

Hm ... silly question perhaps but where can I find this Downmixer plugin?

Only multichannel plugins I can find are EQ, Dynamics and soundfield; for the multi mono there's a few more but none is the Downmixer. This is on an HDX system, PT 10.3.3, mac pro, latest OS.

I can figure out how to set up a session to mix it down to stereo, just curious.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-07-2013, 03:17 PM
Meads Meads is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Germany
Posts: 2,902
Default Re: Rendering 5.1 session to QT video - channels dropping?

It's right there with "Sound Field".

__________________

iMac Pro
- MacOS 10.14.6
---
- Pro Tools U HDN 2019.6
- Avid HD Omni + HD I/O 8x8x8
- C|24 | S3 | Dock
Reply With Quote
  #6  
Old 04-07-2013, 05:27 PM
peter5992 peter5992 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Oakland, CA
Posts: 469
Default Re: Rendering 5.1 session to QT video - channels dropping?

Thanks Meads!

Could it be that this particular plugin somehow wasn't installed? The computer / studio at which I mixed this session is at the Academy of Art University (I am a graduate student), I am back home now and can't doublecheck until tomorrow but I am pretty sure that it wasn't in the menu.

I have the Complete Production Toolkit at home which includes surround tracks, and I can see it right there.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-07-2013, 05:34 PM
Meads Meads is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Germany
Posts: 2,902
Default Re: Rendering 5.1 session to QT video - channels dropping?

It's being installed along with the other plugins that come with PT.
Maybe someone deleted it from the plugins folder?
__________________

iMac Pro
- MacOS 10.14.6
---
- Pro Tools U HDN 2019.6
- Avid HD Omni + HD I/O 8x8x8
- C|24 | S3 | Dock
Reply With Quote
  #8  
Old 04-08-2013, 10:00 AM
peter5992 peter5992 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Oakland, CA
Posts: 469
Default Re: Rendering 5.1 session to QT video - channels dropping?

Quote:
Originally Posted by Meads View Post
It's being installed along with the other plugins that come with PT.
Maybe someone deleted it from the plugins folder?
Possibly --- I'll report it to the lab techs and let them sort it out (they also still need to upgrade to 10.3.4 by the way).
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SC48 + Aviom A360 Mixers: Drum Channels Dropping Out justinphilip VENUE Live Sound Systems 3 02-04-2014 05:52 PM
Video Thumbnail rendering Old School Audio Guy Windows 0 01-15-2013 08:35 AM
10 opening 9 session with EA rendering troublesome rtcstudio macOS 29 04-06-2012 04:14 PM
ReWire dropping channels scottgreiner Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 12-08-2003 01:58 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:29 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com