Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2021

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 10-24-2021, 03:00 PM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 3,160
Default Re: Is there a List M1 native AAX compatible Plug Ins for ProTools?

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
... I would say it takes until 2023 to call it "safe" to move on to Apple Silicon ... Until that, good luck maintaining your current config and hope it does not break in the wrong moment ...
Pro Tools - for the most part - has been stable on Windows for years. Perfect? Nope. I own and/or freelance on both platforms. My opinion. Don't be a hater.
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win 10 / Intel i9-11900K / Gigabyte Z590 Vision D / 64GB DDR4 / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.5 / Win 10 / Intel i7 / HP ProBook / U-PHORIA UMC1820
Legacy: PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for demo
Reply With Quote
  #12  
Old 10-24-2021, 03:26 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,125
Default Re: Is there a List M1 native AAX compatible Plug Ins for ProTools?

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
Because there is Pace/iLok code that runs in the address space of the DAW.
That much I understand -- I thought the suggestion was that the iLok app itself was connected.

My guess is that Pace already knows what changes need to be made and wouldn't be surprised if there's a beta of PT which has them implemented and working properly. The hurdle is really in Avid's camp.
Reply With Quote
  #13  
Old 10-24-2021, 03:47 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,466
Default Re: Is there a List M1 native AAX compatible Plug Ins for ProTools?

Quote:
Originally Posted by EGS View Post
Pro Tools - for the most part - has been stable on Windows for years. Perfect? Nope. I own and/or freelance on both platforms. My opinion. Don't be a hater.
I am not a hater. I just stopped using MS systems in 2002 and can soon celebrate 20 years of MS free life.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #14  
Old 10-24-2021, 04:27 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,432
Default Re: Is there a List M1 native AAX compatible Plug Ins for ProTools?

Quote:
Originally Posted by Eric Lambert View Post
That much I understand -- I thought the suggestion was that the iLok app itself was connected.
The "app" is just for moving licenses.
There's a whole PACE/ilok wrapper of code (currently Eden) that is used to wrap software for protection. That includes Pro Tools. And all the iLok plugins. That wrapper is not M1 native and needs to be before any software that uses it can compile for the M1. We are talking about the driver for the iLok and the wrapper that implements the protection.
__________________
Pro Tools Ult 2021.10, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniS1 x 2, FireHD x 2, Dock, iPad Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #15  
Old 10-24-2021, 07:05 PM
moogboy100 moogboy100 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 114
Default Re: Is there a List M1 native AAX compatible Plug Ins for ProTools?

Quote:
Originally Posted by BScout View Post
The "app" is just for moving licenses.
There's a whole PACE/ilok wrapper of code (currently Eden) that is used to wrap software for protection. That includes Pro Tools. And all the iLok plugins. That wrapper is not M1 native and needs to be before any software that uses it can compile for the M1. We are talking about the driver for the iLok and the wrapper that implements the protection.
This transition would have been a great time to abandon Pace and iLok. I mean, really, why is (some) music software still hanging on to this "protection" model? As if music software is the only software of value!?!? No other major software applications are protecting your license with such antiquated and 3rd-party-dependent means as an iLok, not anymore.
__________________
Pro Tools Ultimate 2021.7 | Mac Pro (2013) 6-Core | Mojave 10.14.6 | Focusrite Red 4Pre
Pro Tools Ultimate 2021.7 | MacBook Pro (2018) i5 | Mojave 10.14.6
Reply With Quote
  #16  
Old 10-24-2021, 07:58 PM
massivekerry massivekerry is offline
Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Portland, OR
Posts: 230
Default Re: Is there a List M1 native AAX compatible Plug Ins for ProTools?

To be fair, Avid could switch to an online-verification system if their products were ALL subscription-based, like Adobe.

BUT, since they still sell Perpetual Licenses, and since some people own Perpetual License, and since there are a significant portion of valued Avid customers who work for on major Film and TV projects, and are required to have heavy-duty security by the Studios/Media Companies, which often includes air-gapping workstations to not have direct internet connectivity... it makes sense for Avid (and others) to continue to offer a non-internet-based authentication system.

Quote:
Originally Posted by moogboy100 View Post
This transition would have been a great time to abandon Pace and iLok. I mean, really, why is (some) music software still hanging on to this "protection" model? As if music software is the only software of value!?!? No other major software applications are protecting your license with such antiquated and 3rd-party-dependent means as an iLok, not anymore.
__________________
Kerry Smith
http://apothekerry.com

12-core 3.46GHz Cheese Grater, 64GB RAM, HD | Native, HD I/O
Reply With Quote
  #17  
Old 10-24-2021, 09:53 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,125
Default Re: Is there a List M1 native AAX compatible Plug Ins for ProTools?

I hope they stick with iLok.
Reply With Quote
  #18  
Old 10-25-2021, 01:54 AM
Emi's Avatar
Emi Emi is online now
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Madrid. Spain
Posts: 526
Default Re: Is there a List M1 native AAX compatible Plug Ins for ProTools?

Quote:
Originally Posted by massivekerry View Post
To be fair, Avid could switch to an online-verification system if their products were ALL subscription-based, like Adobe.

.
And when that day comes I'll be forced to drop pro tools. I cannot depend on an internet connection to run pro tools...no way!!
__________________
Mac Mini M1 | Mac OS Big Sur 11.6.1 | Motu 16A | Motu 828ES | Motu 1248 | Pro Tools 2021.10 Native
Reply With Quote
  #19  
Old 10-25-2021, 02:58 AM
Wolfgang Eller Wolfgang Eller is online now
Member
 
Join Date: Nov 1999
Location: Germany
Posts: 1,132
Default Re: Is there a List M1 native AAX compatible Plug Ins for ProTools?

Quote:
Originally Posted by Eric Lambert View Post
I hope they stick with iLok.
+1!
__________________
www.srs-mastering.de
Mac Pro 6.1-8core, OS 10.15, PT2021, HDX2, Sonnet Echo Express III-R, Madi Interface.
Reply With Quote
  #20  
Old 10-25-2021, 05:32 AM
climber climber is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: North Conway, NH
Posts: 408
Default Re: Is there a List M1 native AAX compatible Plug Ins for ProTools?

Quote:
Originally Posted by Eric Lambert View Post
I hope they stick with iLok.
Ditto… No online system for me. I live in the hinterlands!
__________________
__________________
Al Hospers
bass, vocal, composer, engineer

CleverSounds Recording

------------------------------------------------------
OS X Big Sur, Late 2013 MacPro, 6 core, 64 GB RAM, Orion Studio , PT2021.10, Slate Raven MTi2, ISA428, ADL600, Distressor, Grace 501, Dimedio, Obsidian, One LA, BAC500, Harrison 32 EQ, UAD2 OCTO, Focal 6 be, Auratones...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Compatible HD|Native Interfaces List? RenderBot Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 1 05-07-2012 10:23 PM
is there a list of compatible plug-ins for tdm 6.4.1, running on xp Filmusic Tips & Tricks 0 08-27-2010 04:40 AM
Plug-in Page list Strike and Xpand as not compatible? citi 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 06-20-2008 11:38 AM
List of compatible Plug-Ins rikttt Virtual Instruments 11 04-02-2008 09:48 AM
Compatible Plug-in List ekuehnl Pro Tools TDM Systems (Mac) 24 01-24-2002 03:12 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:27 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com