Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2021

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-19-2021, 01:34 AM
danyg danyg is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Belgium
Posts: 252
Default Atmos 7.1.4 PT and Logic

Protools:
I've been playing around with the Atmos renderer for a few weeks and the integration with PT reminds me of the 80th where we tried to sync cv gate, midi and audio

Logic 10.7
Select "spacial audio" in the menu and you get the fully integrated Atmos renderer Plugin on your Mixbus/Output insdide Logic in 7.1.4 (with Binaural downrenderer for headphones) and integrated ADM BWF export.

PT Ultimate 2400,-
Atmos Renderer 270,-
vs
Apple Logic 200,-

And the price is not even relevant to me - but shoudn't it be technically easy and simple to make music and have fun. Why can Apple cooperate with Dolby and simply intergate the plugin?

I'm not a tech guy and I haven't compared in depth but I can see the willingness to help people "to create" on one side and on the other side "Subscription" "Restriction" "Protection"
__________________
Mac Pro 12 core 3.46Ghz - 64 Gb ram - SSD 500 Gb - HD1 2T - HD2 2T - OS 13. - Mac Book Pro retina- OS 13. - SSL Alphalink convertor - Pro Tools 12 native - SSL Matrix console - Logic Pro X
Reply With Quote
  #2  
Old 10-19-2021, 06:44 AM
Cheesehead Cheesehead is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: London
Posts: 831
Default Re: Atmos 7.1.4 PT and Logic

Totally agree!


Although it was great to see Atmos working on PT early, the i/o setup, routing to Atmos renederer etc is a massive load of aggravation even now without the original channel plugins.
This integration from Logic looks to be much more user friendly, all the fiddley bits happening under the hood, although I'm not a Logic user, so haven't actually tried it.
It will be great for music in Atmos, but I wouldn't fancy mixing a film in Logic yet.
Hopefully this will inspire the developers at Avid to look at creating a more straightforward way to mix in Atmos using Pro Tools and give us 7.1.4 width channels please.
__________________
Mac Pro 7,1 16 core, OSX 10.15.6, HD-Native TB, Trinnov MC, MTRX Studio, 2xRME ADA-4, Sync HD, AJA IO XT, PT Dock, PT Control, Soundflow, PT 2021.6
Reply With Quote
  #3  
Old 10-19-2021, 01:09 PM
weezul weezul is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Location: Newcastle, UK
Posts: 420
Default Re: Atmos 7.1.4 PT and Logic

Hats off to logic. They have nailed it. I don't think we'll see such elegance coming to Pro Tools, let alone Pro Tools Native. It's one of the last things that separates Ultimate from regular. Would love to be surprised though. If I ever get asked for an atmos music mix, i'll be bouncing like a basketball and straight over to Logic.
__________________
MacOS Mojave, i7 6700k, 32GB RAM, RX580
Pro Tools Software, RME RayDAT PCIe
http://www.liamgaughan.com
Reply With Quote
  #4  
Old 10-20-2021, 11:00 AM
danyg danyg is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Belgium
Posts: 252
Default Re: Atmos 7.1.4 PT and Logic

it would already be better to have an Atmos plugin inside PT instead of a stand alone renderer and a second window
__________________
Mac Pro 12 core 3.46Ghz - 64 Gb ram - SSD 500 Gb - HD1 2T - HD2 2T - OS 13. - Mac Book Pro retina- OS 13. - SSL Alphalink convertor - Pro Tools 12 native - SSL Matrix console - Logic Pro X
Reply With Quote
  #5  
Old 10-20-2021, 12:36 PM
JingleDjango JingleDjango is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Canada
Posts: 289
Default Re: Atmos 7.1.4 PT and Logic

Quote:
Originally Posted by weezul View Post
Hats off to logic. They have nailed it. I don't think we'll see such elegance coming to Pro Tools, let alone Pro Tools Native. It's one of the last things that separates Ultimate from regular. Would love to be surprised though. If I ever get asked for an atmos music mix, i'll be bouncing like a basketball and straight over to Logic.
If my clients start requesting Atmos mixes I have two choices:

1- $800/yr subscription to Pro Tools Ultimate, or;
2- $280 one time payment for Logic Pro X which seems to have tighter, friendlier integration already.

Guess which way I'm leaning.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-20-2021, 12:58 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,125
Default Re: Atmos 7.1.4 PT and Logic

It's great to see. However, early feedback from those doing Atmos mixes in Logic hasn't been all roses. I suspect that that's partially due to the fact that "mixers" tend to use PT more so than Logic, and so they're more familiar with surround mixing in general. In other words, the people unhappy with Atmos in Logic are likely unhappy with Atmos mixing in general because the process feels foreign.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-20-2021, 02:18 PM
gives's Avatar
gives gives is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Portland, OR
Posts: 1,365
Default Re: Atmos 7.1.4 PT and Logic

I am pretty sure that is the next step for PT to integrate into ProTools the renderer. It's great that Apple Did this for Logic Pro though.

G
__________________
Gregory Ives, Composer/Sound Designer/Musician
http://www.gregives.com
https://pro-labs.imdb.com/name/nm1170521/?ref_=sch_int

Protools 2021.10 Ultimate HD Native Thunderbolt Avid MTRX. DAD MOM, Dolby Atmos Mix Room, Mac Pro 3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5 64GB of Ram
OSX Catalina 10.15.7
Reply With Quote
  #8  
Old 10-20-2021, 06:14 PM
JingleDjango JingleDjango is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Canada
Posts: 289
Default Re: Atmos 7.1.4 PT and Logic

Quote:
Originally Posted by gives View Post
I am pretty sure that is the next step for PT to integrate into ProTools the renderer. It's great that Apple Did this for Logic Pro though.

G
Sure, that sounds likely. but how many years will it take? And at what cost to the user?
Reply With Quote
  #9  
Old 10-20-2021, 07:49 PM
gives's Avatar
gives gives is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Portland, OR
Posts: 1,365
Default Re: Atmos 7.1.4 PT and Logic

Quote:
Originally Posted by JingleDjango View Post
Sure, that sounds likely. but how many years will it take? And at what cost to the user?
It's up to Dolby I think as much as Avid. I think Dolby wants to just get as many DAWs involved as quickly as they can to promote Atmos.
I think they may be working on it, but maybe I'm just hopeful.
I just try to keep positive. Anyway, I am already doing Atmos mixing in my room for clients, so no issues here at all.
BTW, I have not really had time to look a it a lot, however it does seem not as fully featured as the pro tools workflow, but maybe I'm wrong, but I am sticking with PT for my workflow. I works seamlessly for me.

G
__________________
Gregory Ives, Composer/Sound Designer/Musician
http://www.gregives.com
https://pro-labs.imdb.com/name/nm1170521/?ref_=sch_int

Protools 2021.10 Ultimate HD Native Thunderbolt Avid MTRX. DAD MOM, Dolby Atmos Mix Room, Mac Pro 3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5 64GB of Ram
OSX Catalina 10.15.7
Reply With Quote
  #10  
Old 10-20-2021, 10:29 PM
LDS LDS is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Sydney, Australia
Posts: 1,004
Default Re: Atmos 7.1.4 PT and Logic

It would be nice to have Atmos integrated into Pro Tools, but I personally would rather they jacked the price up of an Ultimate license by $500 and included the full feature set of DAMS rather than integrate the absolute bare minimum of what other DAWs seem to have done. There is a lot of power in the dedicated Atmos renderer applications.

Even with DAPS, you can save every master as a .atmos file and come back to it years later, spit out stems, spit out new fold downs, use it to audition mixes, etc. It also includes full atmos mix audio with MP4 video encoding. You can output an atmos deliverable, stick it on a USB key and plug it into any Dolby Atmos compatible playback device and listen to your work. I find that far more useful than just the ability to knock out an ADM file from the DAW (which Pro Tools can also do, by the way).

DAMS and the theatrical RMU are on just whole different levels entirely. 32 and 64 channel speaker support, speaker arrays, room calibration and EQing. It is exceptionally powerful software. Nobody is replacing a Pro Tools rig and dedicated theatrical RMU with Logic... ever.

I don't really see this as some kind of liberating experience. The way Atmos has been integrated into Logic seems quintessentially Apple in a way, designed to push their hardware. 6 channel atmos in a $3000 laptop? I think I'll stick with Pro Tools thanks. If you think an Ultimate license and DAPS is expensive... wait till you start kitting out your studio with a decent 7.1.4 speaker system.
__________________
littledevilstudios.com.au
Pro Tools Ultimate 2020.12. OSX 10.14.6. HDX1. DAD DX-32R. DADman 5.4.5.1. Mac Pro 2013. 10 Core 3.0gHz. 64Gb. Blackmagic Extreme HD. Sync HD. Dobly Production Suite 3.5.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Logic Now Has Atmos Built-In for $199 Tweakhead Pro Tools 2021 7 10-21-2021 02:26 PM
Is there a way to use a 7.2.4 Dolby Atmos home theater as a Pro Tools Dolby Atmos mix Focuret Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 19 09-14-2021 09:52 AM
Atmos and AVR lgabor Post - Surround - Video 16 06-01-2020 09:24 PM
Atmos HT Renderer Norad155 Post - Surround - Video 0 04-02-2019 11:24 AM
Dolby Atmos peter5992 Post - Surround - Video 20 10-29-2012 02:51 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:21 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com