Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-14-2012, 07:03 PM
armytanker armytanker is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Cleveland,Ohio
Posts: 169
Default Advice

Ok...after hours of researching, I found no clear cut answer, or maybe I just didin't look in the right places. Let's start off with my specs; I have PT 7.4LE Mbox 2 pro on a iMac G5 with OS 10.4.11. Processor 2Ghz and 1GB of RAM(I know...I need more). My questions..
1. I'm looking to acquire a Mackie Onyx 1640i Mixer. Can I just not use the actual Mbox and replace it with the Mackie? Is the PT software enough to use with the Mackie? So basically, I want to know can I bypass the box and will the Mackie "recognize" and run my version of PT?
2. I'm somewhat proficient with this version of PT. Should I even update to a newer version?
Any advice will be greatly appreciated!! Thanks!!
Reply With Quote
  #2  
Old 01-14-2012, 08:15 PM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,811
Default Re: Advice

You can not use an non-Avid interface unless you're using Protools 9 or 10. You would need to upgrade to one of those if you want to use the Mackie as your interface. Protools 9 is discontinued, but you may be able to find it on ebay or something. Otherwise, you'll need to upgrade to Protools 10.

However, you won't be able to use either 9 or 10 on your G5. You'll need an Intel Mac to be able to run either of those. And it would need to have at least Snow Leopard on it.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-14-2012, 08:24 PM
armytanker armytanker is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Cleveland,Ohio
Posts: 169
Default Re: Advice

Hey thanks!! So now I have to see what mixers are compatible with what I got...time to restart my research...ugh!
Reply With Quote
  #4  
Old 01-14-2012, 08:36 PM
CME CME is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Ardmore OK
Posts: 3,207
Default

Quote:
Originally Posted by armytanker View Post
Hey thanks!! So now I have to see what mixers are compatible with what I got...time to restart my research...ugh!
It's a really short list if you want to stay on your current version. The 002 or maybe 003. Don't remember what version the 003 first shipped with. Unless you want to use an external mixer to send signals into the mbox. But you'll still be limited to the total number of inputs the mbox has.
__________________
Dell T5810. Harrison Mixbus 32C. Haven't used PT since 2015 and never been happier.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-14-2012, 08:51 PM
armytanker armytanker is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Cleveland,Ohio
Posts: 169
Default Re: Advice

Ok...I need more channels/inputs. 4 just isn't enough. I really don't want to buy a new PC, new PT and interface...that's a few thousand dollars I don't want to spend...
Reply With Quote
  #6  
Old 01-15-2012, 05:06 AM
CME CME is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Ardmore OK
Posts: 3,207
Default

Well 002's are cheap these days and will work with what you have. 003's might also. Just make sure before purchasing. They both have up to 18 channels of I/O. All you would have to do is plug in and go.

Oh and you might could find a good deal on a clearance 003 that would come with PTLE8.
__________________
Dell T5810. Harrison Mixbus 32C. Haven't used PT since 2015 and never been happier.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-15-2012, 08:10 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,567
Default Re: Advice

Quote:
Originally Posted by CME View Post
Well 002's are cheap these days and will work with what you have. 003's might also. Just make sure before purchasing. They both have up to 18 channels of I/O. All you would have to do is plug in and go.

Oh and you might could find a good deal on a clearance 003 that would come with PTLE8.
Note that to get the full 18 inputs, you need to add an 8 channel lightpipe preamp, AND a 2 channel SPDIF preamp. Plenty of choices out there, and I would recommend a used 003rack, for 2 reasons. 1-no power harness issue(like the 002) and, 2-the 003 has a wordclock connection, which will make clocking easier. You should be able to buy the 003r for $400 or less
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #8  
Old 01-15-2012, 09:55 AM
CME CME is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Ardmore OK
Posts: 3,207
Default

Yeah I'd second the 003. Just wasn't sure it was PTLE 7.4 compatible.

An just to clear it up a bit more. The base 003r only has 4 mic pres, the 003+ has 8 mic pres, and the 003 control surface only has 4 mic pres but a very nice control surface. And since you mention you want a mixer that would be where I start. You could add something like a digimax fs for 8 more pres via adat. And then add up to for more pres via the line ins later.
__________________
Dell T5810. Harrison Mixbus 32C. Haven't used PT since 2015 and never been happier.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-15-2012, 03:01 PM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,811
Default Re: Advice

The 003 will work with 7.4. It originally shipped with 7.3.1.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-15-2012, 07:34 PM
armytanker armytanker is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Cleveland,Ohio
Posts: 169
Default Re: Advice

So, I have you spend to buy an 003, a mixing board and upgrade my Mac... way more than I want to spend.... have to think about this....
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I could use some advice Tebbes 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 13 12-05-2011 12:35 AM
Mac Pro help, advice.... pguy 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 11-03-2008 07:37 AM
Need Mix Advice! vocalize Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 11-13-2006 04:27 AM
new and need advice noisetree Pro Tools M-Powered (Mac) 2 11-12-2006 07:28 PM
new and need advice noisetree Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 11-11-2006 10:08 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:25 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com