Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-14-2010, 12:21 PM
JoshuaD JoshuaD is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 20
Default Protools 8 hardware compatability questions

I'm trying to get my system working properly with protools. Although it seems I have enough raw power, my motherboard and processer seem to be mildly incompatable with protools 8, which is causing pro-tools to hang up with only a few tracks running. I can't even run X-Pand without any other plug-ins or tracks running.

So I'm going to upgrade. I have some questions:

  • Does protools have a preference between AMD and Intel?
  • I understand that pairing the processor with the right motherboard is key, is there a list anywhere of good pairs of supported motherboards/processors? I've come across this, but I'm having just a little trouble decoding it.
  • My gut tells me that more processor cores = better. Should I be going for a quad-core processor or is this not necessary? How many cores would you suggest?
  • Is 64 bit fully supported?
  • If 64 bit is supported, is 64 bit preferable?
  • Is windows 7 supported? Last time I tried installing pro-tools on windows 7 (a week ago) it killed the windows install beyond the point of recovery.


I have a sandra system profile available if anyone wants it. I didn't want to make the first post too long. Any help is hugely appreciated. I want to go get something today or tomorrow.


I'm pretty much just looking for someone to say "Processor X and Motherboard Y will definitely have no compatibility issues." I'd like for them to be compatible with with memory I have now (2x 1GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800), but I'm not terribly concerned with that. At this point I just really want to get pro-tools working properly and without hang-ups or glitches. I just spent $1500 on a bunch of equipment and I can't really use it.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-14-2010, 12:59 PM
JoshuaD JoshuaD is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 20
Default Re: Protools 8 hardware compatability questions

I'm looking the Intel Core 2 Quad Q8300 as my processor. Does anyone have any experience with it? Does anyone have a motherboard suggestion?
Reply With Quote
  #3  
Old 03-14-2010, 02:42 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,346
Default Re: Protools 8 hardware compatability questions

This is the thread to read for core2 Quad systems.
http://duc.digidesign.com/showthread.php?t=200560
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2021 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #4  
Old 03-14-2010, 04:05 PM
JoshuaD JoshuaD is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 20
Default Re: Protools 8 hardware compatability questions

Thanks Tom. This is what I'm looking at getting:

Processor: Intel Core 2 Quad Q8300 Yorkfield 2.5GHz
Motherboard: ASUS P5Q Pro Turbo

Do you know why the "Yorkfield" processors are $40 less expensive than their non-yorkfield counterparts?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT8 compatability questions GtrDude 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 09-02-2009 10:20 PM
Mac G4 Workstation Compatability, Help and Questions!!! FINKSTONE 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 09-28-2007 03:08 PM
Compatability questions IzzyT 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 01-13-2006 10:01 AM
New Mac compatability questions jaceever 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 01-02-2002 06:27 PM
Hardware compatability Media Man Pro Tools TDM Systems (Win) 2 01-07-1999 02:10 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:49 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com