Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-12-2014, 08:32 AM
rantanplan rantanplan is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Berlin
Posts: 184
Default AC3 on Blu-Ray plays back Stereo only in Cinema

Hi there,

I mixed a feature film in 5.1. I also did a compilation to AC3 using "SoundCode for Dolby Digital".

For some reason they want to play back the Bluray version in cinema (and not the DCP). Now they told me that the Bluray plays in Stereo, no sound from center and rear.
I'm wondering what's wrong with the Blu-Ray. They said that a commercial Bluray plaid back in surround in the same cinema.

Is this maybe a known issue with some Blurays?
Sadly I don't have more information. I don't have a copy of the Bluray nor I know what server/decoder they are using in this cinema.

Regards,
Till
Reply With Quote
  #2  
Old 11-12-2014, 08:40 AM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,591
Default Re: AC3 on Blu-Ray plays back Stereo only in Cinema

how was the disk burned
Toast re-codes the 5.1 AC3 to 2.0 by default
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
  #3  
Old 11-12-2014, 09:00 AM
rantanplan rantanplan is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Berlin
Posts: 184
Default Re: AC3 on Blu-Ray plays back Stereo only in Cinema

Quote:
Originally Posted by Craig F View Post
how was the disk burned
Toast re-codes the 5.1 AC3 to 2.0 by default
OMG I hope they did not "toast" it!

As far as I know they were using Encore...

Cheers,
Till
Reply With Quote
  #4  
Old 11-13-2014, 04:29 AM
Schottlandru Schottlandru is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Munich
Posts: 152
Default Re: AC3 on Blu-Ray plays back Stereo only in Cinema

Grüß Dich Till,

I am in contact with the guys myself Your AC3 is fine and great (I checked it here for him), I guess Encore is "transcoding" the AC3 to stereo (I guess it is a rather silly preference setting somewhere).

They have to use the AC3 as Encore doesn't allow discrete channels for surround, as far as I know.

Hope he gets it solved.
Best,
Andrew
Reply With Quote
  #5  
Old 11-14-2014, 04:53 AM
nucelar's Avatar
nucelar nucelar is offline
Member
 
Join Date: May 2006
Location: Barcelona
Posts: 390
Default Re: AC3 on Blu-Ray plays back Stereo only in Cinema

I have burned quite a lot of Blurays and DVDs using toast and if you do it the right way, it does not reencode 5.1 to 2.0

My workflow is to first create the .264 and .ac3 files externally. In Toast's Video Encoding settings, set it to Reencode: Never. Load the .264 and it will ask for the .ac3 (sadly no dts support)

Toast then only adds its menus (I always choose No Menu) and compiles the Bluray image "as is"
Reply With Quote
  #6  
Old 11-15-2014, 08:00 AM
rantanplan rantanplan is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Berlin
Posts: 184
Default Re: AC3 on Blu-Ray plays back Stereo only in Cinema

Quote:
Originally Posted by Schottlandru View Post
Grüß Dich Till,

I am in contact with the guys myself Your AC3 is fine and great (I checked it here for him), I guess Encore is "transcoding" the AC3 to stereo (I guess it is a rather silly preference setting somewhere).

They have to use the AC3 as Encore doesn't allow discrete channels for surround, as far as I know.

Hope he gets it solved.
Best,
Andrew
Hi Andrew,

I'm relieved to hear that some professional has checked my mix! Thank you very much for taking care and telling me!

Beste Grüße nach München,
Till
Reply With Quote
  #7  
Old 11-15-2014, 08:31 AM
rantanplan rantanplan is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Berlin
Posts: 184
Default Re: AC3 on Blu-Ray plays back Stereo only in Cinema

Quote:
Originally Posted by nucelar View Post
I have burned quite a lot of Blurays and DVDs using toast and if you do it the right way, it does not reencode 5.1 to 2.0

My workflow is to first create the .264 and .ac3 files externally. In Toast's Video Encoding settings, set it to Reencode: Never. Load the .264 and it will ask for the .ac3 (sadly no dts support)

Toast then only adds its menus (I always choose No Menu) and compiles the Bluray image "as is"
Hi nucelar,

there is always a way to do it if people know what they do

Digital media formats, codecs and containers can be a mystery if you don't work with them frequently...
Reply With Quote
  #8  
Old 11-21-2014, 01:20 PM
patxi.mena patxi.mena is offline
Member
 
Join Date: May 2013
Location: Madrid/Spain
Posts: 8
Default Re: AC3 on Blu-Ray plays back Stereo only in Cinema

Hello,

All Blu-Ray players have different audio output options, if the decoding of AC3 needs to done by an external device, playback settings must be changed to bitstream otherwise palyer will decode the AC3 internally and output 2 Channels PCM audio via spdif (optical) output. If connected via HDMI for vide and audio, settings must be modified as well, but options here are a lot.

Good luck and ask them to have a look to player user manual...
Reply With Quote
  #9  
Old 11-25-2014, 12:06 PM
rantanplan rantanplan is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Berlin
Posts: 184
Default Re: AC3 on Blu-Ray plays back Stereo only in Cinema

It was a authoring/burning issue. They made a new Bluray and everything was fine.

Thanks to everyone.

Till
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
10.3.8 plays back staccato DanielZ Pro Tools 10 4 03-26-2014 11:59 PM
Audio plays back before waveform. ptw0915 Pro Tools 11 3 02-27-2014 04:27 PM
Burned CD plays back too fast!!!!! mikel92009 Windows 4 02-18-2014 10:14 PM
Eleven plays back early??? stevolution 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 04-24-2009 06:32 AM
when i record it plays back too fast! jharms 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 03-14-2007 11:58 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:05 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com