Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-24-2014, 06:30 AM
serstickman serstickman is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Jacksonville, Fl
Posts: 59
Default Pro tools 11 cannot initialize audio device

Could really use some serious help with this.

When I was running a Hack I had ZERO issues with PT 11. Then I had to install Win 8.1 on my machine and wave bye bye to OSX.

Interface is a UR44. I can run Studio One & Cubase 7.5 without issue. But when I try and run PT 11...I get that "PT cannot initialize the audio device." UR44 has newest driver, updated firmware. I've even moved the cable to different USB ports on the computer.

I uninstall PT 11 & go to 10. It runs horribly when it doesn't lock my whole system up.

Gigabyte Z77-DS3H motherboard
i7 3.5 with settings set to keep it at 3.5.
16 gb ram

I just don't get it. Any direction would be helpful :)
__________________
PT 12.5.1, Reaper, S1, Cubase, Logic 9 & X, Mac Pro 4,1>5,1 Yosemite 10.10.5
Reply With Quote
  #2  
Old 07-24-2014, 07:35 AM
junkgear's Avatar
junkgear junkgear is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,642
Default Re: Pro tools 11 cannot initialize audio device

Try holding down the 'N' key while PT11 is loading. This should force the playback engine dialog to appear, where you can reselect your interface.
__________________
Will

System Details
Reply With Quote
  #3  
Old 07-24-2014, 08:24 AM
serstickman serstickman is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Jacksonville, Fl
Posts: 59
Default Re: Pro tools 11 cannot initialize audio device

Did that, dialog does come up. Changed to UR44. All should have worked. Tried to load up project and got the same response. "Pro Tools cannot initialize your audio device...."

Thanks for trying to help :)
__________________
PT 12.5.1, Reaper, S1, Cubase, Logic 9 & X, Mac Pro 4,1>5,1 Yosemite 10.10.5
Reply With Quote
  #4  
Old 07-24-2014, 08:34 AM
sw rec sw rec is online now
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,928
Default Re: Pro tools 11 cannot initialize audio device

ASIO for ALL driver installed?
Reply With Quote
  #5  
Old 07-24-2014, 09:29 AM
junkgear's Avatar
junkgear junkgear is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,642
Default Re: Pro tools 11 cannot initialize audio device

Quote:
Originally Posted by serstickman View Post
Did that, dialog does come up. Changed to UR44. All should have worked. Tried to load up project and got the same response. "Pro Tools cannot initialize your audio device...."

Thanks for trying to help :)
Is the UR44 being used by something else in the system? Make sure it is not set as the default device in Windows otherwise PT can not take control of the device.

Also check to make sure the sample rates are set the same for both the device and the session.

And finally, I would default the IOs in PT for the device too.

Hope one of these works.
__________________
Will

System Details
Reply With Quote
  #6  
Old 07-24-2014, 10:25 AM
serstickman serstickman is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Jacksonville, Fl
Posts: 59
Default Re: Pro tools 11 cannot initialize audio device

Junkgear,

Appreciate you taking the time to help. Same thing continues to happen. In control panel/sound I made certain the UR44 was set to not be taken over completely by any software.

Was wondering, I have Cubase 7.5 on here too. With the UR44 being a Steinburg device, could that make a difference?

Kinda flaying away now. I have 3 projects being held hostage by this issue lol

Any other ideas would be greatly appreciated. Peace :)
__________________
PT 12.5.1, Reaper, S1, Cubase, Logic 9 & X, Mac Pro 4,1>5,1 Yosemite 10.10.5
Reply With Quote
  #7  
Old 07-24-2014, 10:58 AM
serstickman serstickman is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Jacksonville, Fl
Posts: 59
Default Re: Pro tools 11 cannot initialize audio device

Quote:
Originally Posted by sw rec View Post
ASIO for ALL driver installed?
I tried that and it never worked for me.
__________________
PT 12.5.1, Reaper, S1, Cubase, Logic 9 & X, Mac Pro 4,1>5,1 Yosemite 10.10.5
Reply With Quote
  #8  
Old 07-24-2014, 11:09 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,799
Default Re: Pro tools 11 cannot initialize audio device

Quote:
Originally Posted by serstickman View Post
Junkgear,

In control panel/sound I made certain the UR44 was set to not be taken over completely by any software.
You need to set your onboard soundcard or other soundcard besides the one you want to use for Pro Tools as the Default device for Windows.

Also, just to be sure, you have the latest ASIO driver for the UR44?

Cheers,
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at reasonable rates
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #9  
Old 07-24-2014, 11:40 AM
serstickman serstickman is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Jacksonville, Fl
Posts: 59
Default Re:

I have the latest & greatest driver from Steinberg . I followed the Weed's instructions to the letter...same stuff. "Pro tools 11 cannot initialize audio device...."

Really getting worried as clients are not to be put off when they come to track tomorrow<sigh>
__________________
PT 12.5.1, Reaper, S1, Cubase, Logic 9 & X, Mac Pro 4,1>5,1 Yosemite 10.10.5
Reply With Quote
  #10  
Old 07-24-2014, 11:49 AM
mjslakeridge's Avatar
mjslakeridge mjslakeridge is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Houston, Texas
Posts: 1,087
Default Re:

Can you track to Cubase, and then import the tracks into Pro Tools for editing and mixing, while you continue to work to get the UR44 to be recognized by PT? There is a solution to your issue, and you are getting good advice from those who have stepped in to help so far.
__________________
"Whiskey Bottle...Brand New Car...Oak Tree You're in my Way" RVZ

Digi 002 rack , Command 8, Behringer ADA 8000, Tascam M-320B Mixer, Alesis Monitor Two Speakers, Vintage and Modern Tube Amps, Fender American Strat, 1973 Gibson SB-450 Bass, Epiphone Les Paul Traditional Pro, Roland W-30 Keyboard, Preimier XPK Fusion Drum Kit.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools could not initialize the current playback device (on 10.2.0) Cosme macOS 1 07-18-2012 06:45 PM
Pro Tools could not initialize the current playback device mkpascucci macOS 4 05-01-2012 04:00 PM
Pro Tools could not initialize playback device...... JZProductions Pro Tools 9 2 10-10-2011 10:14 PM
Pro Tools 9 wont initialize ASIO driver for Realtek HD audio device and more fireal2112 Windows 19 05-05-2011 11:16 PM
Pro Tools could not initialize the current playback device johnwesleybarker macOS 2 01-14-2011 05:52 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:53 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com