Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-25-2023, 07:41 AM
Diederikds Diederikds is offline
Member
 
Join Date: Mar 2023
Location: Belgium
Posts: 2
Default PT 2023.3 keylayout problem with AZERTY keyboard [PT-299479]

Hi

After installing the new 2023.3, protools launches itself thinking my computer has a US keyboard layout (QWERTY) even though 'Follow Keyboard Layout' is checked under Setup > Keyboard shortcuts.

When I change it to 'Lock To US Layout' and revert it back to 'Follow Keyboard Layout', Pro tools now recognizes my AZERTY keyboard layout.

After restarting PT, its back again to QWERTY (also when saving presets).

Old preferences deleted, re-installed, re-started computer: still the same issue.

Issue both in native and rosetta.

Specs: Macbook pro M1 pro on OS 12.6.3 Monterey.

When reverting back to PT 2022.12, pro tools sees my AZERTY layout with no problems as you would expect it to do.

Anyone having this issue?

Thanks.
D
Reply With Quote
  #2  
Old 03-25-2023, 09:17 AM
ashokleyland ashokleyland is offline
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: France
Posts: 13
Default Re: PT 2023.3 keylayout problem (QWERTY-AZERTY)

Yes, same issue here on Windows 11.
Very annoying :-(
Reply With Quote
  #3  
Old 03-25-2023, 10:26 AM
thmsrock thmsrock is offline
Member
 
Join Date: Mar 2023
Location: Paris
Posts: 4
Default Re: PT 2023.3 keylayout problem (QWERTY-AZERTY)

Hello,
I have the same problem, I've opened a case and I'll let you know when they reply
Reply With Quote
  #4  
Old 03-25-2023, 11:16 AM
Friedd Friedd is offline
Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Paris, France
Posts: 20
Default Re: PT 2023.3 keylayout problem (QWERTY-AZERTY)

Same here.
I got it to work by unchecking the auto-switch preference then go to setup/keyboard shortcut, switch between "lock to US keyboard" and back to "follow keyboard" then it's ok.
but as soon as you quit PT you have to do it all again.

really annoying.
Also, cmd+numeric keypad shortcuts are said working again in the release notes but they're not.
At least not for me.

What an update ...
Reply With Quote
  #5  
Old 03-26-2023, 06:53 AM
b_noise b_noise is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 28
Default Re: PT 2023.3 keylayout problem (QWERTY-AZERTY)

same problem here
Reply With Quote
  #6  
Old 03-26-2023, 11:14 AM
pierrobass pierrobass is offline
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Paris
Posts: 58
Default Re: PT 2023.3 keylayout problem (QWERTY-AZERTY)

Hi !

Exact same issue here.
Can't wait to figure out how to sort it out.

:)

P.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-27-2023, 10:39 AM
Speedsound Speedsound is offline
Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: France
Posts: 22
Default Re: PT 2023.3 keylayout problem (QWERTY-AZERTY)

Hi,

Same probleme here...

Osx catalina
Ultimate version
__________________
Pro tools Ultimate 2022.12./ MTRX/OS 10.15.7.catalina Avid S1/Macpro 2019/BM intensity pro 4K
Reply With Quote
  #8  
Old 03-28-2023, 05:02 AM
mmmgl mmmgl is offline
Member
 
Join Date: Mar 2023
Location: Brussels
Posts: 1
Default Re: PT 2023.3 keylayout problem (QWERTY-AZERTY)

Same issue here, really annoying
Reply With Quote
  #9  
Old 03-28-2023, 05:03 AM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,979
Default Re: PT 2023.3 keylayout problem (QWERTY-AZERTY)

For what it's worth, it doesn't seem to affect German QWERTZ keyboards.
__________________
PTHDn 2024.3 (OSX13.6.5), 8x8x8, MacPro 14,8, AJA LHi, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 64GB RAM, Xilica Neutrino, Meyersound Acheron
Reply With Quote
  #10  
Old 03-28-2023, 09:09 AM
thmsrock thmsrock is offline
Member
 
Join Date: Mar 2023
Location: Paris
Posts: 4
Default Re: PT 2023.3 keylayout problem (QWERTY-AZERTY)

Here's their reply :

"Thanks for getting back to me.

I was able to see the thread you sent in. I'm currently checking with our team about this. We'd like to request additional screenshots in other parts of Pro Tools where it's indicating qwerty shortcuts? As well as a screenshot of your settings indicating Azerty, I'll be needing those to forward to our team for review.

Thanks.

Regards
Avid Global Customer Care"

I have sent screenshots and a short video showing the problem, looks like we'll have to wait for the next update.
In the meantime we'll have to re-set the keyboard layout every time we open Pro Tools
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AZERTY keyboard... Nese 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 04-19-2007 12:35 AM
Key commands azerty keyboard [solved] Eli V/d Vondel 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 09-09-2006 10:48 AM
keyboard AZERTY QWERTY blashol Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 06-11-2005 11:50 AM
ProTools 6.7 AZERTY Keyboard Shortcuts Big Problem George Dyson 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 12-08-2004 04:12 AM
Shortcuts changes on AZERTY keyboard... igloo701 Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 11-23-2004 01:58 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:39 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com