Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > AAX Plug-ins

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 03-24-2023, 09:16 PM
friendlybunny friendlybunny is offline
Member
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 263
Default Re: Missing plugins with new 2023.3 version

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
64-bits has nothing to do with it. Use Pete Gates PT Prefs 2 Utility and see if the plugins are Universal or Intel/x86 only or not. If they are not showing up in Pro Tools when it's run as Apple silicon native then the plugins are likely just not universal. And you need to go see if the plugin vendors have updates that are. And if that does not work for you then reset Pro Tools to run under Rosetta. There is nothing unexpected here.

You folks really need to get on your game, this stuff has been discussed to death here in many hundreds of posts over the last months, with lots of other users updating info on plugin support.
Sorry Darryl. I will try to get on my game better for you.
Reply With Quote
  #12  
Old 03-24-2023, 09:41 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 19,621
Default Re: Missing plugins with new 2023.3 version

Well hop to it.

Sorry seemed harsher than intended, for your and other folks sanity I really wanted you to use and trust what PT Prefs 2 was showing you (I had asked Pete to put back the plugin info stuff in PT Prefs and so glad he did). Many other things, marketing speak from vendors etc, can be a frustrating/confusing mess.

Avid official native plugin status info is here: https://avid.secure.force.com/pkb/ar...-Compatibility

There has been lots of discussions on DUC about past updates to that that table, past errors in it etc. so if stuff there seems wrong or missing try searching DUC.

If needed the detail on AAX native plugin status can be found with a google search with site:duc.avid.com qualifier or looking at a couple of master threads here on all this https://duc.avid.com/showthread.php?t=415770 and https://duc.avid.com/showthread.php?t=422724
Reply With Quote
  #13  
Old 03-25-2023, 10:38 AM
G374 G374 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Chicago
Posts: 27
Default Re: Missing plugins with new 2023.3 version

What worked for me was starting pro tools while holding the shift key and doing a rescan of all plugins
Reply With Quote
  #14  
Old 03-25-2023, 06:35 PM
Rectifried Rectifried is offline
Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: Los Angeles
Posts: 503
Default Re: Missing plugins with new 2023.3 version

this app is great to see all your plugins as well as their status as Uni or not
https://petegates.com/pgptprefs.html


and it makes an exel sheet of the results as well


excellent info gleaned here
1/3rd are Uni rest no
__________________
Hal Cragin On the DUC Since The Year 2000 AD

Ventura ,PT 2022.10, MacbookPro 13"[2020] M1 16G, Antelope Orion 32+ Gen3..SSL Sigma summing, SMART Comp C1LA, CharterOak EQP-1 Oceanway Audio HR4S monitors . SSL X-Rack w XR618 compressors, dbx 160x [2]

Last edited by Rectifried; 03-25-2023 at 07:28 PM.
Reply With Quote
  #15  
Old 03-27-2023, 03:11 AM
maxcarola's Avatar
maxcarola maxcarola is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Italy
Posts: 128
Default Re: Missing plugins with new 2023.3 version

Yes. If it's not universal it does not work.

The real problem here is that if you erase the preference in PT then you have to go through the suffering procedure to deinstall all and feed the plugins in small chunks to make it work.
Such a pro beast and still there is no serious plugin management utility for people like me with 800 third parties plugins.
Quite annoying.

So I will have to wait a lot longer to get back all my plugins in silicon mode.
__________________
Max Carola
Recording Engineer - Mixer - Producer - Composer
www.maxcarola.com
Pro Tools Ultimate 2023.6.0 - Monterey
MacBook M1Pro 10-16GB
Dangerous Music Summing - Focusrite Dante Rednet2 - Amek/Neve, Focusrite, TC Electronics, Mytek DA, Apogee ADDA
Reply With Quote
  #16  
Old 03-27-2023, 11:59 AM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 4,591
Default Re: Missing plugins with new 2023.3 version

Quote:
Originally Posted by maxcarola View Post
Yes. If it's not universal it does not work.

The real problem here is that if you erase the preference in PT then you have to go through the suffering procedure to deinstall all and feed the plugins in small chunks to make it work.
Such a pro beast and still there is no serious plugin management utility for people like me with 800 third parties plugins.
Quite annoying.

So I will have to wait a lot longer to get back all my plugins in silicon mode.
I just deleted ProTools Preferences and there wasn't a new scan for plugins.

And even if there was, PT *shouldn't* be unable to scan all of them in one fell swoop. I've read a few instances here where people are seeing freezes while scanning, so I know it's happening, I'm just stating that it shouldn't, and it might be worth reaching out to Avid tech support for help.
Reply With Quote
  #17  
Old 03-27-2023, 01:55 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,173
Default Re: Missing plugins with new 2023.3 version

Quote:
Originally Posted by Eric Lambert View Post
And even if there was, PT *shouldn't* be unable to scan all of them in one fell swoop. I've read a few instances here where people are seeing freezes while scanning, so I know it's happening, I'm just stating that it shouldn't, and it might be worth reaching out to Avid tech support for help.
This is a problem Avid knows about and it's always been there. If I have to do a scan, I do it in "300 plugins" chunks.
__________________
Pro Tools Ult 2024.3.1, HDX 2, MTRX/SPQ, RME BBF Pro + MADIface ProS1 x 2, Fire Max11 x 2, Dock, iPad Air5 Mac Mini 14,12, 12 core, macOS 13.6.6RAM 32GB, SSD 4TB, GPU 19 coreQNAP TVS-872XT 148TB TB3
Reply With Quote
  #18  
Old 03-29-2023, 07:37 AM
admiral_pancake admiral_pancake is offline
Member
 
Join Date: Mar 2023
Location: New York
Posts: 1
Default Re: Missing plugins with new 2023.3 version

Quote:
Originally Posted by Eric Lambert View Post
PT now loads the Silicon version by default so what's probably happening is you've opened PT and all those plugins are not yet Silicon ready so they're absent from the list. Get Info on the ProTools app, select Open In Rosetta, open PT and you should see all those plugins again.



Brother, it is so....SO rare that I google a problem and get a solid, usable and functioning answer so quickly. Bless you.
Reply With Quote
  #19  
Old 03-30-2023, 01:51 AM
galetter galetter is offline
Member
 
Join Date: Mar 2023
Location: london
Posts: 2
Default Re: Missing plugins with new 2023.3 version

All missing for me too including the literal AVID plug ins.

I re installed the same dmg for Fabfilter Pro R and it works.

Are you telling me I have to hunt down all the installs for my plug ins if I have

to use silicon native???
Reply With Quote
  #20  
Old 03-30-2023, 02:16 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,173
Default Re: Missing plugins with new 2023.3 version

Quote:
Originally Posted by galetter View Post
All missing for me too including the literal AVID plug ins.

I re installed the same dmg for Fabfilter Pro R and it works.

Are you telling me I have to hunt down all the installs for my plug ins if I have

to use silicon native???
Yes. You need silicon native plugins to use Pro Tools native on silicon. That's up to you. Avid Link will install the Avid ones. This has been covered in multiple threads since January. One actually has a sticky in the forums. Welcome to 3 months ago.
__________________
Pro Tools Ult 2024.3.1, HDX 2, MTRX/SPQ, RME BBF Pro + MADIface ProS1 x 2, Fire Max11 x 2, Dock, iPad Air5 Mac Mini 14,12, 12 core, macOS 13.6.6RAM 32GB, SSD 4TB, GPU 19 coreQNAP TVS-872XT 148TB TB3
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Today's AIR FX and Instrument 2023.3 updates re-install 2023.2! off the wall Pro Tools 9 03-28-2023 10:33 AM
missing plugins - missing subscription pt12 jazztronauts Pro Tools 12 0 02-23-2016 09:38 AM
Plugins missing in drop down list, but in plugins folder ?? mixingmadness 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 09-12-2007 10:27 AM
H949 MassivePack Version-Missing in Ver.6.9.2 JFK StudioDude Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 06-05-2005 12:40 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:36 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com