Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Digidesign Hardware & Software

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-02-2021, 08:36 AM
Remko Remko is offline
Member
 
Join Date: Dec 2021
Location: Oosteind, Netherlands
Posts: 4
Default horrible quality input sound digi 002 rack

Hi All,
Last few weeks have been busy getting a cheap digidesign cennected to a windows 10 pc via firewire. Connections seems to be fine now, but I ran into some issues...
I use Cakewalk and installed asio drivers to get the digi 002 working.

Problem is the audio quality, it's really horrible, I can barely hear I'm playing guitar. As the guitar pickup works fine directly in a mixer, problem seems to be in the digi 002. I hope I can fix it with settings, but I'm very new to this audio recording, so don't know what to look for. Do I need a separate program for the digi 002 or can I adapt settings via cakewalk? I don't have ProTools and wasn't planning to buy it, unless it's absolutely necessary to get it working :)

Hopefully some of you have some ideas what to look for!

Regards,
Remko
Reply With Quote
  #2  
Old 12-02-2021, 08:58 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 3,393
Default Re: horrible quality input sound digi 002 rack

Guitar pickup ---> DI box ---> 002R mic input. Click: https://www.sweetwater.com/insync/di-boxes/
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win11 / Intel 11th Gen i9 5.1GHz / 64Gb DDR4-3600 / Gigabyte Z590 Vision D / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.5 / Win10 / older HP ProBook with i7 quad / U-PHORIA UMC1820
Legacy (works!): PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for audio/video demo
Reply With Quote
  #3  
Old 12-02-2021, 09:38 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,953
Default Re: horrible quality input sound digi 002 rack

Hi, welcome to the community.

002 should be able to handle instrument level input, but you need to switch it on from the back panel. Otherwise it assumes line level input.

As said, DI box is the most common way, but should be unnecessary in this case.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-02-2021, 09:53 AM
Remko Remko is offline
Member
 
Join Date: Dec 2021
Location: Oosteind, Netherlands
Posts: 4
Default Re: horrible quality input sound digi 002 rack

I think I didn't explain clear enough

The guitar pickup I use in my acoustic guitar works like a microphone, so I switched the input to mic, not line. In my mixer I also put it in the microphone input and that works fine.
I have the same horrible sound when I connect other microphones to the digi 002, on all channels
Reply With Quote
  #5  
Old 12-02-2021, 09:54 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 3,393
Default Re: horrible quality input sound digi 002 rack

Digi 002R has line & mic level inputs, however your guitar pickup is instrument level. Best way is to use a DI to convert instrument to mic level: https://www.sweetwater.com/sweetcare...level-signals/
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win11 / Intel 11th Gen i9 5.1GHz / 64Gb DDR4-3600 / Gigabyte Z590 Vision D / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.5 / Win10 / older HP ProBook with i7 quad / U-PHORIA UMC1820
Legacy (works!): PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for audio/video demo
Reply With Quote
  #6  
Old 12-02-2021, 09:55 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,953
Default Re: horrible quality input sound digi 002 rack

Argh, do some research. Pro level equipment (if you can call 002 that) have three options: mic level (XLR plug), line level (TRS plug) and instrument level (TRS plug). On 002 line level input and instrument level input use the same but you need to toggle between line and instrument levels. Now your 002 is assuming line level input, which is the culprit. Change it to instrument level and it should be okay. If you cannot do it, buy a DI box and connect to XLR input.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #7  
Old 12-02-2021, 10:01 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 3,393
Default Re: horrible quality input sound digi 002 rack

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Argh, do some research. Pro level equipment (if you can call 002 that) have three options: mic level (XLR plug), line level (TRS plug) and instrument level (TRS plug). On 002 line level input and instrument level input use the same but you need to toggle between line and instrument levels. Now your 002 is assuming line level input, which is the culprit. Change it to instrument level and it should be okay. If you cannot do it, buy a DI box and connect to XLR input.
Yes! (I forgot 002 has the line/instrument switch)
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win11 / Intel 11th Gen i9 5.1GHz / 64Gb DDR4-3600 / Gigabyte Z590 Vision D / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.5 / Win10 / older HP ProBook with i7 quad / U-PHORIA UMC1820
Legacy (works!): PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for audio/video demo
Reply With Quote
  #8  
Old 12-02-2021, 12:08 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 16,148
Default Re: horrible quality input sound digi 002 rack

Quote:
Originally Posted by Remko View Post
I think I didn't explain clear enough

The guitar pickup I use in my acoustic guitar works like a microphone, so I switched the input to mic, not line. In my mixer I also put it in the microphone input and that works fine.
I have the same horrible sound when I connect other microphones to the digi 002, on all channels
If this thread is not helping you so far... you really need to explain exactly (make/model) guitar pickup you have and exactly (make/model) what other mics you have tested with, in all cases exactly what IO connection and exactly what cable end (xlr, trs, ts) you are connecting into the 002, and what effects adjusting the gain on the 002 has... and if mics need phantom power what happens when you turn that on or off. Microphones need to go into an *XLR* connection and have the corresponding gain turned up and phantom power enabled if they need it (typically condenser mics). Have any mic inputs on this 002 ever worked?
Reply With Quote
  #9  
Old 12-03-2021, 01:19 AM
Remko Remko is offline
Member
 
Join Date: Dec 2021
Location: Oosteind, Netherlands
Posts: 4
Default Re: horrible quality input sound digi 002 rack

Thank you all for the tips.



In the meantime I have been playing with settings within Cakewalk. Looks like I get improved results by playing with buffering and sampling rate, so will deepdive in that section first.

I also got a tip that in the digidesign manual is described how to minimize buffering, so I will do RTFM


I must say it's a steep learning curve starting from scrap. Audio editing/recording is not that easy... But we're getting there, hopefully this weekend the first drum and guitar recording tests!


Regards,
Remko
Reply With Quote
  #10  
Old 12-03-2021, 11:15 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 16,148
Default Re: horrible quality input sound digi 002 rack

Huh? “Buffering and sample rate” and “Minimized buffering” have nothing to do with gross problems of mic or guitar inputs being too low a level.

ANd "buffering" as in the IO buffer... you set that up in your DAW.

You have posted here three times now without any clear useful information about what exactly you are doing.

Last edited by Darryl Ramm; 12-03-2021 at 11:44 AM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Horrible Build Quality on these units! KeyplayerG Artist Series 17 02-03-2018 04:54 PM
Playback Quality/Horrible armytanker Pro Tools 10 29 12-29-2014 05:46 PM
Very low sound quality when recording with Eleven Rack dbvoyager Eleven Rack 15 05-29-2013 05:27 AM
Recording quality suddenly horrible? PT8 - files in here. masta1 Pro Tools M-Powered (Win) 7 04-03-2009 10:11 AM
Mixdown quality is horrible Mad Genius Audio Pro Tools M-Powered (Win) 10 06-29-2006 06:58 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:28 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com