Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-29-2021, 03:43 AM
bassmagnetic bassmagnetic is offline
Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: London
Posts: 105
Default 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

I have a new error that keeps popping up about every 5 mins...

"playback could not be started because of an engine reset"

Anyone else having this new issue, know any fixes?
Attached Images
File Type: jpg pt playback.JPG (24.9 KB, 0 views)

Last edited by bassmagnetic; 04-29-2021 at 05:45 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-29-2021, 05:19 PM
colinato colinato is offline
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Burbank, CA
Posts: 145
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

It happened to me a couple times on an iMac I'm working on today. I don't have any other info on it though.
__________________
Protools 12.5.0 HD Native
Mac Pro 10.11.4
Reply With Quote
  #3  
Old 04-30-2021, 01:44 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 38,456
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

Tough to offer help with zero details on the setup Shooting from the hip, is it a Windows setup and you didn't disable Power Management on all USB ports?
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 05-13-2021, 07:31 AM
bassmagnetic bassmagnetic is offline
Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: London
Posts: 105
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

happening like once every 5 mins... its annoying...

thanks albee1952... I hadn't done that, but I now have but it didn't make any difference...

Windows 10 PC
ASUS Prime X299-Deluxe
i9-7980XE 18 Core
RME 802
Reply With Quote
  #5  
Old 06-14-2021, 11:40 AM
Kaister Kaister is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: Cologne, Germany
Posts: 3
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

This happens to me, too.
Sometimes I don't get the error message, only the rotating mac-ball, and after 5-10 secs I can work again. Still quite frustrating.

I'm on a 2015 Retina 5K 27" iMac, Quad-Core i7 4.0 GHz. Pro Tools 2021.3.1

I followed the optimization guide and trashed the preferences. No difference.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-14-2021, 11:43 AM
Kaister Kaister is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: Cologne, Germany
Posts: 3
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

I unchecked "Optimize Performance at Low Buffer Sizes" in the Playback Engine window. It seems the error message doesn't pop up as frequently now, but I'm still checking.

(Buffer size is set to 1024.)
__________________
PT Ultimate 2022.7, HDX Thunderbolt 3, MacPro 3 GHz 8-core (Late 2013), Eucon 2022.4, macOS Catalina, Avid S1, Avid Dock, Dolby Atmos Home
Reply With Quote
  #7  
Old 06-18-2021, 08:30 AM
seanmccoy seanmccoy is offline
Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Southern Oregon
Posts: 632
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

I've seen it a number of times, but it's not chronic. For me, any playback stoppage like this generally happens either when I've first loaded a large session, or when I'm doing rapid-fire editing. And mostly—if not exclusively—when there's video involved.
__________________
Custom i9-12900K, 64GB RAM, W10 Pro, PT Ultimate 2022.10, HD Native, OMNI, Digi 192, UAD-2 Octo; Mac Pro 12-core 3.46, 64GB RAM, Mojave, Logic Pro 10.5.1, Apogee Rosetta 800, UAD-2 Quad, MOTU 2408 Mk II: MBP mid-2012, 16GB RAM, Mojave, MOTU 8-Pre-ES, Pro Tools 2021.7
Reply With Quote
  #8  
Old 09-13-2021, 06:34 AM
Bokir Bokir is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Jakarta, Indonesia
Posts: 229
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

I'm starting experiencing this, it's annoying. It's happen randomly. Any kind of session size (small or big)--but it's always with picture. I have try moving the session to directly attached SSD, but still happening.



It started to happen after I upgrade the OSX (Supplemental update) and the ProTools (2021.7).


Any solutions? Thanks.
__________________
Satrio Budiono
FourMix JFS


Mac Mini (2018) 3.2GHz 6-Core i7, 32GB RAM, OSX 10.15.7, PT Ultimate 2021.7, Sonnet TB2 III-D, Avid HDX 2, Sync X, MTRX Studio, BSS BluDan, JBL Intonato, JBL 708P & 705P
Reply With Quote
  #9  
Old 03-09-2022, 04:08 PM
Mike Farnan Mike Farnan is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Los Angeles, CA
Posts: 6
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

I'm also seeing that error on a newly set up rig. It's a Mac Pro (Late 2013), with an HD Native card in a Thunderbolt expansion chassis. Any ideas?
__________________
Michael Farnan
Desiderata Media, Inc.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-02-2022, 10:25 AM
Jaim Jaim is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Amsterdam
Posts: 17
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

I am experiencing the same thing with a 2018 mac mini (64Gb i7) and an HD native card in a Sonnet Echo III thunderbolt expansion chassis. Did you solve the problem?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"The current playback engine does not support a sample rate of 0kHz" Kahlil_J Pro Tools 12 1 01-27-2016 11:04 PM
"The current playback engine does not support a sample rate of 48 KHz" error when tr eyeshow Pro Tools M-Powered (Win) 19 09-09-2015 11:10 AM
"Current playback engine does not support a sample rate of 48 khz" pribb1 Third Party Interfaces 28 07-01-2015 09:47 AM
"current playback engine doesn't support sample rate" terracestudio Windows 2 04-17-2015 03:37 PM
"The current playback engine does not support a bit rate of 48kHZ" M-powered 8 beasleymusic Pro Tools M-Powered (Win) 1 04-02-2011 04:17 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:37 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com