Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-30-2017, 06:31 PM
Herston1 Herston1 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Australia
Posts: 5
Default Error 9173 on startup

Hi guys,

Currently having a major issue where I get the AAE #-9173 (Pro Tools ran out of CPU power) message on start up. Yesterday everything was working fine but today I'm constantly getting this error code even on start up with a blank session!? How can it run out of cpu power when there's not even a single plug-in?

Currently have tried restarting the computer, changing USB ports for the interface, updated anything related to pro tools, changed buffering size and cache size all to no avail. Currently running pro tools 12.7.1 with the CPU running at about 40% load. Have loaded past sessions and even blank sessions and am unable to do anything without the error code.

Any help would be greatly appreciated.

CPU: Intel 15-4690K @ 3.50GHZ
Interface: Focusrite Scarlett 18i20
Pro tools: 12.7.1
Memory: 8GB DDR3
OS: Windows 7
Reply With Quote
  #2  
Old 04-30-2017, 07:57 PM
TrentWilliams TrentWilliams is offline
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Wellington, New Zealand
Posts: 942
Default Re: Error 9173 on startup

Is it happening on Application startup, or session launch?
__________________
Pro Tools 2022.10|Perpetual • MTRX Studio • HDX1 • Sync-X • S3 • DockMac Mini 2018 - 3.2GHz i7 6-core macOS 11.6 • RAM 64GB DDR4 GPU AMD 6900XT 16GB • Monitor LG 32UL950-W
Reply With Quote
  #3  
Old 04-30-2017, 08:43 PM
Herston1 Herston1 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Australia
Posts: 5
Default Re: Error 9173 on startup

When I open a session and click play I instantly get the error message, even if its a blank session. When I unplug the scarlett 18i20 and just run the session straight from the computer it works but as soon as I set the Scarlett to the playback engine I instantly get the error code
Reply With Quote
  #4  
Old 05-01-2017, 02:43 AM
Wizzoboy's Avatar
Wizzoboy Wizzoboy is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: United Kingdom
Posts: 656
Default Re: Error 9173 on startup

The fact that the error disappears when you unplug the Scarlett indicates that the problem is there. 9173 is a buffer underrun error. Try trashing your preferences. If that makes no difference, check that you have the latest Focusrite driver and re-install it.
__________________
Dell Precision 490 Workstation, dual 4 core 5355 Xeon, 16gb Samsung DDR2 ECC Ram - Windows 7 Ultimate - Nvidia GTX 650 - 3 x Internal WD Blacks - PT 2018.3 - Digi 002R - Original Mackie HUI - JBL Monitoring.
Dell XPS 8700 i7-4790 - 24gb RAM - Windows 10 - Nvidia GTX 1060 6GB with Studio driver 516.94 - 2 x Internal Samsung 860 EVO SSDs, and MSATA card - Davinci Resolve Studio 18.0.4 - Blackmagic Speed Editor - MK1 Presonus Faderport - Canon C100 mk2 - Atomos Ninja 2 - Zoom H2n
Reply With Quote
  #5  
Old 05-01-2017, 03:32 AM
Herston1 Herston1 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Australia
Posts: 5
Default Re: Error 9173 on startup

Thats what I was thinking. The interface does work in ableton live though... Have deleted the pref and almost every other troubleshooting option. Even reinstalled everything from drivers to pro tools. Hard to understand what could be going wrong when it seems the interface is causing the error 9173 (cpu issue).
Reply With Quote
  #6  
Old 05-01-2017, 12:15 PM
Wizzoboy's Avatar
Wizzoboy Wizzoboy is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: United Kingdom
Posts: 656
Default Re: Error 9173 on startup

Quite a few people seem to have problems with Focusrite interfaces and drivers.
__________________
Dell Precision 490 Workstation, dual 4 core 5355 Xeon, 16gb Samsung DDR2 ECC Ram - Windows 7 Ultimate - Nvidia GTX 650 - 3 x Internal WD Blacks - PT 2018.3 - Digi 002R - Original Mackie HUI - JBL Monitoring.
Dell XPS 8700 i7-4790 - 24gb RAM - Windows 10 - Nvidia GTX 1060 6GB with Studio driver 516.94 - 2 x Internal Samsung 860 EVO SSDs, and MSATA card - Davinci Resolve Studio 18.0.4 - Blackmagic Speed Editor - MK1 Presonus Faderport - Canon C100 mk2 - Atomos Ninja 2 - Zoom H2n
Reply With Quote
  #7  
Old 05-01-2017, 05:02 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 6,052
Default Re: Error 9173 on startup

Tell us more about your hard drive configuration....
Reply With Quote
  #8  
Old 05-02-2017, 01:31 AM
Herston1 Herston1 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Australia
Posts: 5
Default Re: Error 9173 on startup

Running pro tools off a SSD. Have tried loading sessions off the same SSD, another SSD, HDD, and portable HDD. Still same issue. Going to try a friends scarlett 18i20 and see if i get the same issue
Reply With Quote
  #9  
Old 10-17-2017, 06:30 PM
AtomicSR38 AtomicSR38 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Phoenix, AZ
Posts: 3
Default Re: Error 9173 on startup

I had this problem and it was pissing me off all day. The fix for me was to update the drivers for my USB interface. Mine is a PreSonus AudioBox 44VSL.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-18-2017, 10:51 AM
jwilkers jwilkers is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Louisville, KY.
Posts: 191
Default Re: Error 9173 on startup

I have/had this issue. It ticks me off but it happens very rarely and shutting everything off and restarting computer makes it run for days with no issues.
Sometimes I have to restart twice.
I have a Presonus Studio 192 and a DP88 and an old Profire 2626 on mine.
I HAVE noticed that if I have my Roland SPD-SX hooked up via USB it almost always causes a problem. Disconnect that and it is rare but still happens on occasion.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AAE error -9173 on PT 12.4 marcnyc Pro Tools 12 2 06-24-2016 04:27 PM
-9173 error in PT 12 ArKay99 Pro Tools 12 10 06-11-2016 02:41 AM
Error -9173 music.m Pro Tools 11 1 03-19-2015 10:42 AM
PT 11 Clearly Not An AAE 9173 Error rgconrad1 Pro Tools 11 3 09-30-2014 12:56 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:02 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com