Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > FireWire & USB Audio Interfaces (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-15-2021, 07:13 PM
rickymix rickymix is offline
Member
 
Join Date: Aug 1999
Location: Glendale, CA, USA
Posts: 41
Default Using MBox-3 and MBox Pro simultaneously

Hi,
Has anyone actually recorded more than 4 tracks simultaneously with an MBox Pro? I have an MBox Pro and also a 2 channel MBox-3 and am thinking of trying to use both boxes together to record 6 drum mics, accessing the 2-channel's pres and convertors via SPDIF.
Anyone know where I can buy the SPDIF break-out cable?
Another possibility would be to use a SONY PCM-D50 for overheads via the 1/8th inch CH 5&6 input on the MBox Pro.
Theoretically it's all possible, but has anyone actually (successfully) tried anything like this? Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 03-15-2021, 07:42 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,154
Default Re: Using MBox-3 and MBox Pro simultaneously

AFAIK, you can't use both M-Boxes at the same time. I thought the M-Box Pro could handle 8 total inputs(5&6 being the RCA unbalanced inputs and 7&8 via the SPDIF input. If this is something you rarely need, maybe borrow/rent an interface, or buy something from Sweetwater or anyplace that has a good return policy. Alternately, I would likely sell both Mboxes and buy an interface that covers your needs better(and fits the kind of connections you have available on your computer). If you have a Thunderbolt port, that connection will probably give the best performance(Presonus and Focusrite make some good TB interfaces)
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 03-15-2021, 08:22 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 14,933
Default Re: Using MBox-3 and MBox Pro simultaneously

Why not? The OP is talking about using the Mbox 3 USB as a stand-along mixer/digital preamp. I'm not sure it it does full stand-alone but if not hopefully you can run it attached to a computer controlling the hardware mixer settings.

And to the OP, sure lots and lots of people will have maxed out the IO in a Mbox 3 Pro.

But jury rigging all these systems gets a PITA fast, and the benefits of ease of use and reliability of just getting a larger interface can quickly surface. If you don't have the expansion cable I'm not sure I'd even bother vs. getting a more capable interface, heck even a very well priced Focusright 18i20 gives you 8 mic pres... and if you want fancier preamps to add to the 18i20 it has ADAT in. Personally I'd not buy any interface without ADAT, that's just nice flexibility... and there are a great variety of ADAT preamps out there.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-16-2021, 04:35 PM
rickymix rickymix is offline
Member
 
Join Date: Aug 1999
Location: Glendale, CA, USA
Posts: 41
Default Re: Using MBox-3 and MBox Pro simultaneously

Thanks guys. If I was going to be high-falootin' I'd break down my home studio and take my API lunchbox and Mytek convertors for the extra 2 channels. I'm trying to figure out an easy way to leave my travel-rig set up at my drummer's house for a couple months.
I'm actually quite enamored with the sound of the MBox-Gen3s; good enough for who it's for... (me! :>). Does the Focusrite 18i20 sound as good? I was looking at that, but not sure it would run on my "Vintage" system; PT10 on Mac OSX 10.8.5.
Cheers, Rick Novak.
P.S. Your names look familiar... do we know each other from the rec.audio.pro days?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Using MBox Pro and 002R simultaneously RocktheKnobs FireWire & USB Audio Interfaces (Mac) 2 01-29-2021 12:40 PM
Recording from 003 and Mbox simultaneously? silverstein Pro Tools 9 3 07-27-2011 01:39 PM
Can I use 2 mbox minis simultaneously? rg0001 Pro Tools M-Powered (Mac) 4 10-14-2009 04:02 PM
MBox Pro 2: recording 6 tracks simultaneously Ebizseller@hotmail.com 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 06-20-2009 12:47 PM
Using Mbox and 002R simultaneously ampegg 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 03-12-2004 08:18 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:32 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com