Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2021

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-07-2021, 02:34 PM
simon_harnois@hotmail.com simon_harnois@hotmail.com is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Canada
Posts: 1
Default Pro Tools keeps freezing (Not Responding) every few seconds

Hi, I bought Pro Tools 12 (student discount) last week. I managed to have no problems during the first two days. After that, my Pro Tools keeps freezing (Not Responding) for a good 10 seconds, every 30 seconds or so. I reinstalled Pro Tools, but it didn't work. I also tried creating a new project (to see if it was only this project that freezed), same problem.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-07-2021, 02:43 PM
priorytools priorytools is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: UK
Posts: 1,238
Default Re: Pro Tools keeps freezing (Not Responding) every few seconds

Quote:
Originally Posted by simon_harnois@hotmail.com View Post
Hi, I bought Pro Tools 12 (student discount) last week. I managed to have no problems during the first two days. After that, my Pro Tools keeps freezing (Not Responding) for a good 10 seconds, every 30 seconds or so. I reinstalled Pro Tools, but it didn't work. I also tried creating a new project (to see if it was only this project that freezed), same problem.

Please, you need to add your computer model, os & hardware spec to your signature.
This will help you get help.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
~ 2019 Rack Mac Pro 3.2 GHz 16 core 384 GB RAM Catalina 10.15.7 / Pro Tools Ultimate 20.12.0 / HDX 2 + UAD2 PCIe OCTO+QUAD / HD I/O's x 4 + 1 x 96io / Digidesign Pre's x 3 / Avid S6 M10-24 -V20.11.1.10 ~
~ Mac Pro 8 core - clover - 13 GB ram - 10.6.8 / HD5 / Pro Tools 9.0.6 / Magma PE6R4 ~ ARCHIVE RIG

~ Mac Pro (Early 2009) - 2 x 2.26 GHz Quad-Core-32 GB RAM-10.13.6 / Pro Tools Ultimate 2019.10 / Apollo 16 / Avid S3 ~
Reply With Quote
  #3  
Old 09-07-2021, 02:52 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,159
Default Re: Pro Tools keeps freezing (Not Responding) every few seconds

Any time something freezes on a regular timed basis, look for something running in the back ground that might be "phoning home". Also try killing your internet connection while running PT
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 09-07-2021, 03:23 PM
TrentWilliams TrentWilliams is offline
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Wellington, New Zealand
Posts: 900
Default Re: Pro Tools keeps freezing (Not Responding) every few seconds

Disable Time Machine, or use TimeMachineEditor to schedule backups outside of work hours.
__________________
Pro Tools 2021.7|Ultimate • MTRX Studio • HDX1 • S3 • DockMac Mini 2018 - 3.2GHz i7 6-core macOS 11.6 • RAM 64GB DDR4 GPU AMD 6900XT 16GB • Monitor LG 32UL950-W
Reply With Quote
  #5  
Old 09-07-2021, 04:18 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 3,594
Default Re: Pro Tools keeps freezing (Not Responding) every few seconds

Quote:
Originally Posted by simon_harnois@hotmail.com View Post
Hi, I bought Pro Tools 12 (student discount) last week. I managed to have no problems during the first two days. After that, my Pro Tools keeps freezing (Not Responding) for a good 10 seconds, every 30 seconds or so. I reinstalled Pro Tools, but it didn't work. I also tried creating a new project (to see if it was only this project that freezed), same problem.
Make sure to do all the troubleshooting and optimizations here:

Help Us Help You

If that doesn't help, make sure to post your system details so we can better help you.

Quote:
Originally Posted by TrentWilliams View Post
Disable Time Machine, or use TimeMachineEditor to schedule backups outside of work hours.
If he's on Mac, that is.
__________________
Help Us Help You

Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS Catalina 10.15.7
Pro Tools HD 2021.7
Reply With Quote
  #6  
Old 09-19-2021, 08:37 PM
Watagushu2013 Watagushu2013 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: México
Posts: 165
Default Re: Pro Tools keeps freezing (Not Responding) every few seconds

Lately I am having the same problem. Just a little freeze here and there over the course of a session. Very frustrating. I thought it was for having a big session (around 500 tracks) but then with sessions of 10 tracks or less, is the same.


Mac Pro 2019
Catalina

Protools 2021.7


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #7  
Old 09-19-2021, 08:42 PM
DorianBloom DorianBloom is offline
Member
 
Join Date: Mar 2020
Location: Bath, UK
Posts: 30
Default Re: Pro Tools keeps freezing (Not Responding) every few seconds

I am having the same thing. It just hangs once every few minutes.
I don't have time machine enabled. I am on an M1 Mac, latest Big Sur.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-20-2021, 07:25 AM
Mixchump Mixchump is offline
Member
 
Join Date: May 2002
Location: Toronto, ON
Posts: 376
Default Re: Pro Tools keeps freezing (Not Responding) every few seconds

The first place I'd look is a graphics issue, especially if you have two (or more) screens connected. ProTools is very poorly optimized for graphics, and runs best on display resolutions of 1080p or below. If you computer is running Intel graphics (Iris Pro, etc.) you're probably going to experience major issues such as the ones you describe.

The first line of troubleshooting is to go into display prefs and choose a scaled option at 1080p and see if this resolves the issue.

You'll experience these issues the most when connecting displays of different resolutions.

Just some sugguestions...

Last edited by Mixchump; 09-20-2021 at 07:26 AM. Reason: formatting...
Reply With Quote
  #9  
Old 09-20-2021, 10:42 AM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,076
Default Re: Pro Tools keeps freezing (Not Responding) every few seconds

Do you get the spinning beach ball when it freezes? Or is it a complete graphical stall?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools regularly freezing + 'Not Responding'!! Lana Banana Pro Tools 2019 14 09-30-2021 11:55 PM
Pro Tools "Not responding" every 45 seconds Pete89 Pro Tools 2021 13 09-13-2021 03:55 AM
PT freezing every 5 seconds, for 2 seconds PPM6 Pro Tools 2019 34 08-24-2021 01:25 PM
Pro Tools regularly freezing and Not Responding' aroomstudios@yahoo.com Windows 7 03-21-2021 03:28 AM
Can't use it Freezing every 30 seconds brunoro71 Pro Tools | First Discussion 6 08-15-2015 02:43 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:43 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com