Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-10-2020, 02:02 PM
GrievousAngel GrievousAngel is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Statesboro, USA
Posts: 80
Default How old of a MAC Pro if running PT2020? TB3?

I'm considering getting an older MAC Pro for use with my PT2020. There are some OK Mac's out there but where should the cut-off be if wanting to run PT2020 with Thunderbolt 3 interfaces.

Thanks,

Billy
__________________
GrievousAngel
Statesboro, USA
Reply With Quote
  #2  
Old 05-10-2020, 04:15 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,424
Default Re: How old of a MAC Pro if running PT2020? TB3?

Quote:
Originally Posted by GrievousAngel View Post
I'm considering getting an older MAC Pro for use with my PT2020. There are some OK Mac's out there but where should the cut-off be if wanting to run PT2020 with Thunderbolt 3 interfaces.

Thanks,

Billy
Well for a Mac Pro you can only get the trashcan 6.1 or the new Mac Pro 7.1 for Thunderbolt use as older Mac Pro Cheesegraters dont have TB ports.
__________________
Best Regards
Christopher

#thestruggleisreal
—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #3  
Old 05-10-2020, 05:25 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 14,931
Default Re: How old of a MAC Pro if running PT2020? TB3?

And be careful here which Thunderbolt version you are talking about.

The Mac Pro trashcan have Thunderbolt 2
The new Mac Pro Cheesegrater (i.e. 7,1) has Thunderbolt 3.

Thunderbolt 3 hopefully has a long compatibility future, because of its adoption into the USB 4 standard. Old Thunderbolt 1, 2 are just slower, esp. for use with fast NVMe storage (and storage is a weak point of the whole Trashcan bad design), and has lower-end video display capability--but not an issue for audio interface use.

Thunderbolt (1) and Thunderbolt 2 are very compatible with each other. Thunderbolt 3 is often compatible, with 1 and 2, via an adapter, but you have to pay attention/check for the specific device.

Some Thunderbolt 3 peripherals will *not* work on Thunderbolt 2, especially Thunderbolt 3 fast PCIe/NVMe disk drives. Audio interfaces are likely to be compatible using an adapter like Apple's Thunderbolt 3 to Thunderbolt adapter, and you can often use that bidirectionally to go from 1,2 to 3 or 3 to 1,2. Thunderbolt 3 peripherals that are bus powered are more likely to not work. Many Thunderbolt audio interfaces will be compatible with different versions of Thunderbolt using the Apple Thunderbolt adapter, but you should.

There are other Macs with Thunderbolt 3 at much lower price points than a Mac Pro, including Mac mini, iMac, and MacBook Pro. But all depends on your needs.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-10-2020, 11:42 PM
henningaround henningaround is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Cologne, Germany
Posts: 131
Default Re: How old of a MAC Pro if running PT2020? TB3?

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
Well for a Mac Pro you can only get the trashcan 6.1 or the new Mac Pro 7.1 for Thunderbolt use as older Mac Pro Cheesegraters dont have TB ports.
Mac Pro 5.1 (Cheesgrater) with Thunderbolt is actually possible:

https://m.youtube.com/watch?v=BrhlsVhwOVw
Reply With Quote
  #5  
Old 05-11-2020, 12:44 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,424
Default Re: How old of a MAC Pro if running PT2020? TB3?

Quote:
Originally Posted by henningaround View Post
Mac Pro 5.1 (Cheesgrater) with Thunderbolt is actually possible:

https://m.youtube.com/watch?v=BrhlsVhwOVw
Hell on earth! Trust me!

I mean I could Turbo Charge one of my Cars that doesn’t have Turbo but it was never meant to have turbo but thats asking for problems and with all the hassle of having dual boot on a Mac Pro and only one bootcamp version that works and bla bla bla ... No thanks! Have friends who done that hack and they had enough issues before hand and now working in Pro Audio that Mac Pro is thrown out.

I did not mention this as I thought the OP asked what Mac Pro came with TB to work with TB3 and both 2013 and 2019 does and TB2 with adapter to TB3 is PLENTY fast as we have retired 2 of the MP 12 core trashcans with TB2 and we ran soo many sessions we were amazed along with the X Series Apollo interfaces so you dont need to buy the latest MP if you dont have a spare 7000-8000 dollars and that only gets you the lowest level MP 7.1
__________________
Best Regards
Christopher

#thestruggleisreal
—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #6  
Old 05-11-2020, 12:46 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 14,931
Default Re: How old of a MAC Pro if running PT2020? TB3?

Quote:
Originally Posted by henningaround View Post
Mac Pro 5.1 (Cheesgrater) with Thunderbolt is actually possible:

https://m.youtube.com/watch?v=BrhlsVhwOVw
Shooting yourself in the head and living is also possible.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Since updating to PT2020.3 PT Dock jog wheel is not working travisrex Pro Tools 2020 2 12-17-2020 12:18 PM
MEDIA OFFLINE on PT2020.3 belasoul Post - Surround - Video 9 05-10-2020 11:47 AM
Projects issue in PT2020 tamaman67 Pro Tools 2020 0 04-20-2020 10:35 AM
Dual Boot 10.6 running 8HD & 10.7 running 10HD STL Audio macOS 3 04-14-2012 05:38 AM
PT HD9 (running native with motu) running out of memory syMPh Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 11-21-2010 07:34 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:21 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com