Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 01-21-2024, 09:44 AM
JBQIII JBQIII is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: United States
Posts: 23
Default Re: Anyone good fixing Pops and Clicks - (I'm not a beginner user)

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Again, likely driver issue as 3rd parties do not check Avid stuff. Keep rolling back to a version that works for you.

PT does not use HD driver, the card driver is natively built into PT instead. You only need HD driver with 3rd party DAWs.
I only have access to the current driver on my Avid Products page and the HD Driver knowledgebase page only has a legacy driver for PT 11 on Windows 7. There's like a 4 year gap of drivers. How can I rollback to a driver from say a year ago or so? They're making this quite hard on me.
Reply With Quote
  #12  
Old 01-21-2024, 10:04 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 24,822
Default Re: Anyone good fixing Pops and Clicks - (I'm not a beginner user)

Avid Download Center. The driver is included in every release.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #13  
Old 01-23-2024, 07:32 AM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 39,248
Default Re: Anyone good fixing Pops and Clicks - (I'm not a beginner user)

I still suspect a clocking problem, or maybe hardware. If the clicks and pops are not too plentiful, you can try drawing them out(zoom in until the waveform becomes a line and use the pencil tool to redraw the wave at the pop). Given that you are not able to get a clean digitest, that makes me suspect its hardware related. I ran HD/Native(PCIe) for several years on multiple PC's and never had this issue
__________________
HP Z4 workstation, Mbox Studio
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #14  
Old 01-24-2024, 07:00 PM
JBQIII JBQIII is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: United States
Posts: 23
Default Re: Anyone good fixing Pops and Clicks - (I'm not a beginner user)

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
I still suspect a clocking problem, or maybe hardware. If the clicks and pops are not too plentiful, you can try drawing them out(zoom in until the waveform becomes a line and use the pencil tool to redraw the wave at the pop). Given that you are not able to get a clean digitest, that makes me suspect its hardware related. I ran HD/Native(PCIe) for several years on multiple PC's and never had this issue
Thanks Dave and JFreak.

I think I figured it out today. It’s a new issue surprisingly.

I used the program LatencyMon to watch my computer work and it would spike when the pops would happen. Some more digging found that it’s the Parked cpu cores that cause those big spikes. Using a program called ParkControl I was able to stop the cpu from Parking (resting/turning off) cores and now the spikes are gone. It’s a power conservation setting that isn’t editable in the usual power settings that we all leave on High Performance.

That fixed it. And there’s a deeper rabbit hole to get even better performance by assigning certain hardware hubs or drivers to certain cores so you can make sure no one core maxes out and creates more latency. It’s great.

Thanks for all the help both of you. I appreciate it!
Reply With Quote
  #15  
Old 01-24-2024, 07:01 PM
JBQIII JBQIII is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: United States
Posts: 23
Default Re: Anyone good fixing Pops and Clicks - (I'm not a beginner user)

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Avid Download Center. The driver is included in every release.
Just posted the solution above. It’s a wild one!!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
fixing mouth noises (smacks, clicks) peter5992 Post - Surround - Video 15 07-19-2014 10:44 AM
Fixing Pops Between Edits From FCPX tmhopperjr Pro Tools 10 1 12-05-2012 04:59 PM
Help With Fixing "Pops" Stixntrixx Tips & Tricks 2 11-08-2006 05:19 PM
Fixing Clicks and Noise with CHUD and Nap mode off Leigh Marble 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 03-06-2006 02:52 PM
Fixing a few Clicks & Pops on tracks? pribb1 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 12-30-2004 03:01 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:17 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com