Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 9

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-19-2010, 12:41 AM
Ransom Ransom is offline
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 27
Question Still getting crackling sound with Pro Tools 9

Hi. I tried the 8.0.3 upgrade months ago and gave up with it after not being able to get rid of the crackling sound coming through my mbox2 when my keyboard and speakers were plugged in. Now, I upgrade to Pro Tools 9 which is apparently "fully compatible with windows 7" but I keep getting the crackling sound and can't record anything. What gives?
Reply With Quote
  #2  
Old 12-19-2010, 12:51 AM
philip888's Avatar
philip888 philip888 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tennessee
Posts: 1,951
Default Re: Still getting crackling sound with Pro Tools 9

Can you post a Sandra Report?
__________________
Gigabyte EX58A-UD3R BIOS FH, Intel Core i7 CPU 980X, 24GB Mushkin Enhanced Blackline DDR3 1600Mhz PC3-12800, NVIDIA GeForce GTX 560, Windows 10 Pro 64 Bit, Pro Tools 12.7
Reply With Quote
  #3  
Old 12-19-2010, 01:15 AM
Ransom Ransom is offline
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 27
Default Re: Still getting crackling sound with Pro Tools 9

I'm googling how to do that but can't figure out how. Also, I moved the usb that my mbox2 was plugged into and now I'm getting that high pitched whining everyone was getting with 8.0.3 and only when I open Pro Tools 9.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-19-2010, 08:32 AM
philip888's Avatar
philip888 philip888 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tennessee
Posts: 1,951
Default Re: Still getting crackling sound with Pro Tools 9

Quote:
Originally Posted by Ransom View Post
I'm googling how to do that but can't figure out how. Also, I moved the usb that my mbox2 was plugged into and now I'm getting that high pitched whining everyone was getting with 8.0.3 and only when I open Pro Tools 9.
Look you will find it here.

Help us help you - what you need to know before posting!

http://duc.avid.com/showthread.php?t=193637
__________________
Gigabyte EX58A-UD3R BIOS FH, Intel Core i7 CPU 980X, 24GB Mushkin Enhanced Blackline DDR3 1600Mhz PC3-12800, NVIDIA GeForce GTX 560, Windows 10 Pro 64 Bit, Pro Tools 12.7
Reply With Quote
  #5  
Old 12-19-2010, 12:40 PM
Ransom Ransom is offline
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 27
Default Re: Still getting crackling sound with Pro Tools 9

Thanks for your help Philip, not sure if this helps as well. I found out if I plug my roland phantom keyboard into a power outlet (while it's turned off) the whining noise starts instantly (the phantom is directly plugged into my mbox 2 through two 1/4 inch cables).

I'll post up the sandra soon.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-20-2010, 07:48 AM
daeron80 daeron80 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Orlando, Florida, USA
Posts: 3,998
Default Re: Still getting crackling sound with Pro Tools 9

That's an electrical issue, not a software one. Something in the analog signal chain prior to the amplifier is acting as an antenna. It's picking up the radio frequency junk that all electronic devices emit. The RFI, as it's called, should get shunted to ground through your cable shields and equipment cases to the ground plug on your electrical outlet, from where it should go to earth. There's a large number of possible reasons why it's not doing that. Bad connection or broken shield in a cable, bad solder joint or loose screw in a piece of gear (mbox, computer, the amplifier itself), and power circuit not properly grounded are the most common. It can also be caused by different gear being plugged into different sockets that are not on the same circuit. Sometimes it can be a real bear trying to track down and solve the problem. I usually start by unplugging everything from everything, reseating all computer cards and loosening and re-tightening all screws on the mobo, test all cables with a meter with jumpers so I can wiggle them during the test, resolder if necessary, and then put it all back together. If that doesn't solve it, you may need a pro electronics repairman.
__________________
David J. Finnamore

PT 2022.6 Ultimate | Omni | macOS 12.4 on a MacBook Pro M1 Max
PT 2022.5 | Saffire Pro 40 | Win10 latest, HP Z440 64GB
Reply With Quote
  #7  
Old 12-20-2010, 08:07 AM
getz76 getz76 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: New York, NY
Posts: 1,491
Default Re: Still getting crackling sound with Pro Tools 9

daeron80 is right. This sounds like a classic ground loop issue.
__________________
| Logic Pro 9 | Reason 6.5 | Pro Tools 10 | MOTU UltraLite mk3 | RME ADI-2 | Summit Audio 2BA-221 x 2 | MOTU 8pre x 2 |
| Mac Pro (4,1) 2.26gHz Xeon x 2 16gB OS X 10.7.4 | Macbook Pro (8,2) 2.2gHz i7 Quad 16gB OS X 10.7.4 |
Reply With Quote
  #8  
Old 12-20-2010, 01:59 PM
Ransom Ransom is offline
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 27
Default Re: Still getting crackling sound with Pro Tools 9

Thanks again for the help everyone, this is driving me nuts!!!!

My question now is, why would I suddenly be getting this signal when I used the exact same setup on my laptop with windows xp and pro tools 7? I've been able to record fine until switching computers and upgrading to PT9. The only changes I've had are new computer (hp elite with windows 7, 64 bit) and new speakers (mackie HR824mk2's). Everything works fine without the phantom plugged in but as soon as I plug it in, problems. Could it be the pc? I'm switching to a brand new imac in a few days, maybe I should just wait and see if the problem crosses over to that.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-20-2010, 02:14 PM
getz76 getz76 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: New York, NY
Posts: 1,491
Default Re: Still getting crackling sound with Pro Tools 9

It could be anything that is connected in the chain. Check your outlets with a ground tester. You can get one at Home Depot for under $10.

I would stop using the setup until you find the issue. It is usually harmless, but occasionally a faulty ground can be deadly.
__________________
| Logic Pro 9 | Reason 6.5 | Pro Tools 10 | MOTU UltraLite mk3 | RME ADI-2 | Summit Audio 2BA-221 x 2 | MOTU 8pre x 2 |
| Mac Pro (4,1) 2.26gHz Xeon x 2 16gB OS X 10.7.4 | Macbook Pro (8,2) 2.2gHz i7 Quad 16gB OS X 10.7.4 |
Reply With Quote
  #10  
Old 12-20-2010, 08:03 PM
Park Seward's Avatar
Park Seward Park Seward is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Grants Pass, OR
Posts: 4,284
Default Re: Still getting crackling sound with Pro Tools 9

Confusing. First it is a crackling sound and now a "whining noise".

You'll have to be more specific.

If everything works until you plug in the Phantom, then it's the Phantom or the cables or the power supply connected to it.

Are you plugging the Phantom into a mic input?

You moved the USB plug and now are getting a totally different sound? That doesn't make sense. Is it to a hub that is plugged into something?

You get the noise even when the Phantom is turned off? Yes, could be a wiring problem with the power. Try plugging everything to one power strip. Also, check that all your power plugs have a ground. Some stupid people cut that off when then have ground loops.
__________________
Park
The Transfer Lab at Video Park
Analog tape to Pro Tools transfers, 1/4"-2"
http://www.videopark.com
MacPro 6 core 3.33 GHz, OS 10.12.1, 8 GB RAM, PT12.6.1, Focusrite Saffire Pro 40, PreSonus DigiMax, MC Control V3.5, dual displays,
Neumann U-47, Tab V76 mic pre, RCA 44BX and 77DX, MacBook Pro 9,1, 2.3 Mhz, i7, CBS Labs Audimax and Volumax.
Ampex 440B half-track and four-track, 351 tube full-track mono, MM-1100 16-track.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Very loud crackling sound WJT2006 macOS 4 07-03-2012 01:11 PM
Crackling sound - Should I go back to 8.0.3? Wings 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 10-09-2010 10:00 AM
Crackling Pop Sound tomyco 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 21 02-22-2010 06:04 PM
crackling sound during playback dickeycricket 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 06-19-2003 09:00 PM
crackling sound.... ShuddupBob Digidesign Hardware & Software 2 11-05-2000 09:35 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:51 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com