Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 11-12-2019, 02:12 PM
Lana Banana Lana Banana is offline
Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: London
Posts: 23
Default Re: Pro Tools regularly freezing + 'Not Responding'!!

Thanks for all the comments, guys.

Unfortunately I'm still experiencing major, major problems.
Windows 10 is up-to-date, and I now have the latest PT Ultimate version installed.

The problem disappeared for a week or two, with no explanation, but the past two days it's come back, & WORSE!

I can literally be recording one track of audio, no plugins, no sends etc, and in my latest test, within one minute, PT froze up.
The strange thing is, it isn't like a normal crash. The audio keeps recording/playing back, but the mix window is usually the first to go, with the mute & solo buttons freezing up & becoming non-responsive. You then try & use some of the other functions and/or stop recording/playback, & you can't. The only way to then get out of PT is to force a close, & you then have to reboot the PC each time to fire PT up again.

I have tried trashing preferences, & that seemed to solve the issue for half an hour or so, but the problem then soon returned.

This is a MAJOR problem, & completely unworkable. Am tearing my hair out with this, & it's costing me clients & income.

It should be noted I've also given the PC a thorough clean & dust (not that it was that dusty inside anyway), & it's certainly not overheating. The Activity Monitor is not showing up anything irregular when the crashes occur, either.

Any other thoughts??
Reply With Quote
  #12  
Old 11-12-2019, 05:04 PM
unkJE's Avatar
unkJE unkJE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 2,688
Default Re: Pro Tools regularly freezing + 'Not Responding'!!

Quote:
Originally Posted by Lana Banana View Post
Any other thoughts??
Total long shot (but worth a try!)

Uninstall iLok License Manager

Run CCleaner & CCleaner Registry
When using CCleaner Registry, after "Scan for issues" and "Fix selected issues" select "Yes" to "back up the registry before making changes", located in My Documents>CCleaner>Registration Entries

Restart computer

Install iLok License Manager version 5.1.1
https://www.ilok.com/#!license-manager
__________________
Pro Tools 2022.10 & 12.5.1 HD - Studio One 5.5.2 Pro - Win10 64 Pro – 32 GB RAM - Lenovo W520 ThinkPad (4276-37U) & 433830U Dock – SSDs Samsung 860 Evo & 2 T5s – Digidesign Command|8 - SSL UC1 - Mbox 3 Pro - Axiom Pro 49 – Eris E 4.5 spkrs
Reply With Quote
  #13  
Old 11-12-2019, 05:23 PM
unkJE's Avatar
unkJE unkJE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 2,688
Default Re: Pro Tools regularly freezing + 'Not Responding'!!

Quote:
Originally Posted by Lana Banana View Post
Any other thoughts??
2nd longshot:

If you’ve tried everything Darryl Ramm and The Weed have suggested – and still no joy – uninstall Avid Link (Installer’s in your Avid>My products, should you need it in future).

CCleaner & restart computer (as per previous Post)
__________________
Pro Tools 2022.10 & 12.5.1 HD - Studio One 5.5.2 Pro - Win10 64 Pro – 32 GB RAM - Lenovo W520 ThinkPad (4276-37U) & 433830U Dock – SSDs Samsung 860 Evo & 2 T5s – Digidesign Command|8 - SSL UC1 - Mbox 3 Pro - Axiom Pro 49 – Eris E 4.5 spkrs
Reply With Quote
  #14  
Old 11-13-2019, 07:26 AM
Michael.Joyce Michael.Joyce is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: London, England
Posts: 12
Default Re: Pro Tools regularly freezing + 'Not Responding'!!

Hey, I'm having a similar issue but I find it's whenever Pro Tools auto-backs up. Sometimes it's fine and sometimes it freezes up and I have to re-start. Sorry in advance if this issue is completely different.

Does anyone know how to look through a crash log? I've attached a PDF if anyone fancies a look.
Attached Files
File Type: pdf Crash Report.pdf (52.4 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #15  
Old 10-01-2021, 12:55 AM
dansei dansei is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Norway
Posts: 2
Default Re: Pro Tools regularly freezing + 'Not Responding'!!

I had this same problem and it was driving me nuts. One article suggested to disconnect the internet from the computer, which seemed totally random to me.

What I did was put my laptop in airplane mode, and suddenly pro tools worked perfectly. Does anyone know why this might be?

Thought I should post this in case anyone runs into the same problem without any solution.
Reply With Quote
  #16  
Old 10-06-2022, 08:22 AM
Dantranquilo Dantranquilo is offline
Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: Brazil
Posts: 4
Default Re: Pro Tools regularly freezing + 'Not Responding'!!

@dansei this is on Pro Tool Studio 2022.7 and this is the solution for this random freezes. If i disconnect my pc from the internet pro tools runs smoothly, but as soon as I connect my PC to internet it starts freezing like, almost every minute.

The problem is: I can't work without internet connection, so I'm clearly running in circles here
Reply With Quote
  #17  
Old 10-06-2022, 05:37 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 38,456
Default Re: Pro Tools regularly freezing + 'Not Responding'!!

Quote:
Originally Posted by Dantranquilo View Post
@dansei this is on Pro Tool Studio 2022.7 and this is the solution for this random freezes. If i disconnect my pc from the internet pro tools runs smoothly, but as soon as I connect my PC to internet it starts freezing like, almost every minute.

The problem is: I can't work without internet connection, so I'm clearly running in circles here
Lots to consider here:
#1-You resurrected a 3 year old post that may or may not have anything to do with your issue.
#2-Since disconnecting from the internet is a possible fix, that's where I would concentrate your troubleshooting.
#3-Nobody can offer much help with zero details on your setup. Look near the top of this(and every) page for a link named Help Us Help You and have a good read.
#4-Why must you have internet running while Pro Tools runs? If you are using iLok Cloud, I highly recommend buying a physical iLok and moving your license(s) off the cloud and onto an iLok(which works without internet).
#5-As soon as you connect to the internet, your computer can be a target for malware, trojans, viruses, etc. This is possible without even opening a browser. I would download and run a few things such as; MalwareBytes Anti-malware, CCleaner and any free anti-virus. Once they all come back showing clean, uninstall them(or at least disable them from the Startup menu so they only run when you want).
#6-review all the required system tweaks, for 2 reasons. 1-to make sure they are in place, and 2-because some can be reset by a windows update without your knowledge.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #18  
Old 10-20-2022, 06:19 PM
surfncow surfncow is offline
Member
 
Join Date: Oct 2022
Location: Hawaii
Posts: 1
Default Re: Pro Tools regularly freezing + 'Not Responding'!!

Yeah old thread but ... the same issue Dantranquilo describes also hit me on 2022.9 Ultimate this month, posting my solution for the benefit of others because I wasted so much time troubleshooting this. In my case I had a previously mounted NAS network drive that was no longer on the network (a red x appears on the drive in Windows Explorer to indicate the path is no longer there).



Even though this network drive was never used with Pro Tools, it was making the program graphics freeze indefinitely (though audio still played) until I physically disabled my network. Once I pulled the network cable everything worked fine again. The fix was to remove the missing mapped network drive:



C:\> net use z: /delete
z: was deleted successfully.


Voila, fixed. Hope this fixes your issue too
Reply With Quote
  #19  
Old 11-25-2022, 04:52 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 38,456
Default Re: Pro Tools regularly freezing + 'Not Responding'!!

And if the above doesn't help, post a Sandra Lite report on the PC. Having a "highly-spec'd" computer is worthless if there is some hardware incompatibility. And sometimes a piece of hardware can work under one circumstance and not work under another. An example of this is my own rig, which runs HD/Native (PCIe card) with a 192 flawlessly day after day, but it will not run with my new MBOX Studio at all
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Logic X 4.1 Crashes Regularly because EuCon dawand Artist Series 6 03-19-2018 10:19 AM
Pro tools SLOW, and Freezing then continuing, then freezing again DJX-RAY 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 05-09-2011 08:52 AM
PT MP locks regularly glessard Pro Tools M-Powered (Mac) 0 03-26-2009 09:37 AM
MIDISPORT 8x8 crashing regularly Widge 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 12-26-2006 11:41 AM
Anyone use Maxim regularly? max cooper 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 8 08-15-2004 05:41 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:08 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com