Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2021

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-22-2021, 08:08 AM
JMMPROD JMMPROD is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: USA
Posts: 16
Default hardware outboard gear on master fader insert

hi,
using PT 12 windows with scarlet 6i8 3rd gen outboard 500 rack HRK pultec clones. (trying to put in mix signal path) hybrid mix style, in and out of box



My main question is I have set up outboard eqs on the insert path of scarlet I/O 3&4 1&2 go to my speakers to monitor. if i insert my outboard eq on the master fader of my mix i can definatly hear it in my chain. when i try bounce to mix and make my mp3 or Wav files. There is no effected eq on my mixdown?????? i can hear it im my chain in pro tools but its not coming across im my bounce final product. any help please its driving me nuts!!!
Reply With Quote
  #2  
Old 04-22-2021, 08:43 AM
Bookerv12 Bookerv12 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2000
Location: No fixed address
Posts: 859
Default Re: hardware outboard gear on master fader insert

Create an Aux track and buss your other tracks to it.
Put your hardware inserts on the Aux.
The way you are doing it on the master fader is on the monitor path only.
__________________
bookerv12
Reply With Quote
  #3  
Old 04-22-2021, 09:12 AM
JMMPROD JMMPROD is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: USA
Posts: 16
Default Re: hardware outboard gear on master fader insert

Quote:
Originally Posted by Bookerv12 View Post
Create an Aux track and buss your other tracks to it.
Put your hardware inserts on the Aux.
The way you are doing it on the master fader is on the monitor path only.
wow that makes sense! so the MF is only monitoring what im hearing not actually reflecting what is being bounced to disk? i have used plug ins on the MF and they seem to translate to bounce. I feel like im getting some unusual lack of gain to the hardware gear seems low?
thanks will try what you mentioned!
Reply With Quote
  #4  
Old 04-22-2021, 06:47 PM
JMMPROD JMMPROD is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: USA
Posts: 16
Default Re: hardware outboard gear on master fader insert

Quote:
Originally Posted by Bookerv12 View Post
Create an Aux track and buss your other tracks to it.
Put your hardware inserts on the Aux.
The way you are doing it on the master fader is on the monitor path only.



Well that was a good thought but same situation as master fader the outboard eq inserted doesn't print when bouncing to mix.


My workaround is to create an audio track use 2 buses and record a mix sown the the eq inserted on MF. then bounce to disk the stereo comp
Reply With Quote
  #5  
Old 04-23-2021, 07:04 AM
Bookerv12 Bookerv12 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2000
Location: No fixed address
Posts: 859
Default Re: hardware outboard gear on master fader insert

Hi,
If you print to a track, there is no need to bounce.
Simply export the print.
This has been our workflow for about 17 years.

Same rule though;
Aux as master fader
__________________
bookerv12
Reply With Quote
  #6  
Old 04-23-2021, 07:59 AM
JMMPROD JMMPROD is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: USA
Posts: 16
Default Re: hardware outboard gear on master fader insert

I was just thinking that if my final stereo mix down is WAV to just export file and be done. do you know if sonic quality is reduced when bounce to mix? also if i need MP3 would i still need to bounce to mix as MP3 or can those be exported as well? thanks for your input!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Using outboard gear (compressor) on master fader George Koreli Pro Tools 12 2 04-23-2021 04:45 PM
Hardware insert--No audio going to 1-2 master fader. Paul Cavins 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 10 11-06-2008 04:59 PM
Hardware insert on master fader feeds back? KK Proffitt Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 03-19-2004 01:53 PM
Outboard Gear as Insert On Master Fader dmunach 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 17 01-14-2003 12:51 AM
Outboard S/PDIF Gear on the master fader!!! Pako Tips & Tricks 8 11-08-2001 11:49 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:57 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com