Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-03-2022, 04:45 PM
A Chapman A Chapman is offline
Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Sunderland, UK
Posts: 136
Default Initial startup hangs on "Loading Plug-Ins: VariFi" M1 Pro 12.3

Hi All,

Just setting up a Macbook Pro 14" M1 Pro (16GB RAM / 1TB storage / 10 core CPU / 14 core GPU) and can't get Pro Tools Studio 2022.9.0 to start reliably.



Initially it would hang while scanning one of my plugins (Softube Tube Delay). Moved all my plugins to the unused folder, and it started fine. Brought all my plugins back and it hangs on "Loading Plug-Ins: VariFi". If I remove VariFi, PT Studio re-creates it on startup and it hangs again.


Things I've tried:

Clean uninstall + Reinstall
Moving plugins to unused folder (as above)
Trashing all prefs etc with PT Prefs

Little bit stumped at this stage - anyone had the same thing? Many thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 10-03-2022, 05:56 PM
nednednerb nednednerb is offline
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Vancouver, Canada
Posts: 342
Default Re: Initial startup hangs on "Loading Plug-Ins: VariFi" M1 Pro 12.3

Did you install the right version of plug-in bundle?

Did you migrate your OS and plug-ins?

If you didn't do a fresh install and nothing is fixing weird problems that don't make sense, a fresh install is a good place to start.

When I google "site:duc.avid.com loading plugins varifi" I see lots of random stuff over years with different versions.

Potentially, removing VariFi fixes issue for a second, but maybe it's ANOTHER plug-in that is 3rd party having a conflict when it gets loaded. So when PT auto created the stock plugin as you describe, it might have the 3rd party conflict again. So it seems like VariFi is issue, but it might be the signal of another conflict.

SO, move all the plugins to unused AGAIN, then LOAD Pro-Tools, recreate all stock plug-ins, see if PT loads, if so VariFi is fine. THEN, move plugins back manually in small batches to see when the conflict really happens.

From the sounds of it, you moved all your plugins at once, so that is improper troubleshooting as far as I know. Narrowing down a batch at a time then individually, might reveal something.
__________________
___
>> me: nednednerB //
||main gig: editing audio & testing software / 2nd gig: music software tutoring //
||software: Monterey 12.5.1 | PT Studio 2022.10 | Ableton Live 11 | iZotope RX, Ozone, Neutron | Arturia Pigments | Auto-Tune | Dubler2 //
||system: iMac (Retina 5K, 27", 2020) 10-Core-i9 | 128GB-DDR4 | 5700-XT-16GB //
||devices: Focusrite Clarett 2Pre | some AT condenser mics | SM58 | Ableton Push 2 | 32" 4k LG secondary display //
||automation: SoundFlow | Keyboard Maestro | SteerMouse //
Reply With Quote
  #3  
Old 10-03-2022, 06:01 PM
A Chapman A Chapman is offline
Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Sunderland, UK
Posts: 136
Default Re: Initial startup hangs on "Loading Plug-Ins: VariFi" M1 Pro 12.3

Brand new laptop, no upgrade to OS.

It's not VariFi - if I remove *all* third party plugins, it starts. If I bring any third party plugins back, it hangs during the Loading Plug-Ins phase, seemingly on a random one each time I change which plugins are present in the folder.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-03-2022, 11:40 PM
nednednerb nednednerb is offline
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Vancouver, Canada
Posts: 342
Default Re: Initial startup hangs on "Loading Plug-Ins: VariFi" M1 Pro 12.3

Where did you get the installers for ALL those plug-ins?

If they are not verified by the developer to work on new Silicon processors, very high probability of problems.

So isolate if ANY of the third party plug-ins work, attempt to update the rest, or uninstall them for now, because they aren't working as you can see PT not loading right unless you remove all of them.
__________________
___
>> me: nednednerB //
||main gig: editing audio & testing software / 2nd gig: music software tutoring //
||software: Monterey 12.5.1 | PT Studio 2022.10 | Ableton Live 11 | iZotope RX, Ozone, Neutron | Arturia Pigments | Auto-Tune | Dubler2 //
||system: iMac (Retina 5K, 27", 2020) 10-Core-i9 | 128GB-DDR4 | 5700-XT-16GB //
||devices: Focusrite Clarett 2Pre | some AT condenser mics | SM58 | Ableton Push 2 | 32" 4k LG secondary display //
||automation: SoundFlow | Keyboard Maestro | SteerMouse //
Reply With Quote
  #5  
Old 10-04-2022, 12:29 AM
npapaleo npapaleo is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Long Beach, CA
Posts: 36
Default Re: Initial startup hangs on "Loading Plug-Ins: VariFi" M1 Pro 12.3

This is a bug for those of use with quite a few plug-ins. Every once in awhile with a fresh install or PT update you'll hang on a seemingly random plug-in during launch. The fix is to remove all plug-ins and add them back in just a handful at a time. I usually ad 30-40 plugs back in, relaunch pro tools, quit PT, add another 30-40 plugs, relaunch, etc. etc. The nice thing is you should only have to go through this whole process once.

Fingers crossed this solution works for you.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-16-2022, 07:51 AM
685 685 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Texas
Posts: 352
Default Re: Initial startup hangs on "Loading Plug-Ins: VariFi" M1 Pro 12.3

Quote:
Originally Posted by npapaleo View Post
This is a bug for those of use with quite a few plug-ins. Every once in awhile with a fresh install or PT update you'll hang on a seemingly random plug-in during launch. The fix is to remove all plug-ins and add them back in just a handful at a time. I usually ad 30-40 plugs back in, relaunch pro tools, quit PT, add another 30-40 plugs, relaunch, etc. etc. The nice thing is you should only have to go through this whole process once.

Fingers crossed this solution works for you.

Yep! This is the solution that worked for me as well. Weird deal but it works.
__________________
System info
https://duc.avid.com/member.php?u=57185



"please stop OVERcomplicating simple things"
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 12 hangs on "initializing database" when loading shill1970 Pro Tools 12 11 08-21-2017 11:16 AM
Pro Tools Startup Hangs on "Initializing Databases" Tomcom403 Windows 19 11-07-2016 05:48 PM
Pro Tools 11 hangs up at "loading midi engine" step for 10 minutes kevinjrowe macOS 0 08-23-2014 01:25 PM
PT 10 stops loading at "VariFi.aaxplugin" Soul El Windows 55 02-24-2013 09:55 PM
New PT 10 upgrade won't complete startup: hangs on "Restoring Windows" georgelegeriii Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 11-19-2012 01:14 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:27 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com