Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 05-17-2022, 11:19 AM
dr sound's Avatar
dr sound dr sound is offline
Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Burbank, CA
Posts: 2,186
Default Re: Altiverb XL + Stereo/Quadro IRs - Good for LCR?

Quote:
Originally Posted by rantanplan View Post
Thanks, I know the plugin. But I wonder what it really does when you "tie it to the center"...
Why don't you get a demo and try it?
We can discuss "does it...?" all day long.
Instead try it and see.
__________________
Marti D. Humphrey CAS
aka dr.sound
www.thedubstage.com
IMDB http://www.imdb.com/name/nm0401937/
Like everything in life, there are no guarantees just opportunities.
Reply With Quote
  #12  
Old 05-17-2022, 11:52 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,972
Default Re: Altiverb XL + Stereo/Quadro IRs - Good for LCR?

Quote:
Originally Posted by rantanplan View Post
Thanks, I know the plugin. But I wonder what it really does when you "tie it to the center"...
It's a panner & level at the end of the day. It does what you tell it to do. In the case above, bleed some of left and right reverb into the center.
__________________
Pro Tools Ult 2022.5, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniS1 x 2, FireHD x 2, Dock, iPad Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #13  
Old 05-17-2022, 12:05 PM
Cheesehead Cheesehead is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: London
Posts: 894
Default Re: Altiverb XL + Stereo/Quadro IRs - Good for LCR?

Quote:
Originally Posted by rantanplan View Post
That's reassuring! You also did stereo downmixes?
Yes, many feature film stereo downmixes, no problems at all.
__________________
Mac Pro 7,1 16 core, OSX 10.15.6, HD-Native TB, Trinnov MC, MTRX Studio, 2xRME ADA-4, Sync HD, AJA IO XT, Avid Dock, Avid S1, PT Control, Soundflow, PT 2022.4
Reply With Quote
  #14  
Old 05-17-2022, 12:15 PM
rantanplan rantanplan is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Berlin
Posts: 210
Default Re: Altiverb XL + Stereo/Quadro IRs - Good for LCR?

Quote:
Originally Posted by dr sound View Post
Why don't you get a demo and try it?
We can discuss "does it...?" all day long.
Instead try it and see.
I don't necessarily want an additional plugin, if I can do the same with PT's own panner.
Reply With Quote
  #15  
Old 05-17-2022, 12:16 PM
rantanplan rantanplan is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Berlin
Posts: 210
Default Re: Altiverb XL + Stereo/Quadro IRs - Good for LCR?

Quote:
Originally Posted by Cheesehead View Post
Yes, many feature film stereo downmixes, no problems at all.
Perfect, thanks!
Reply With Quote
  #16  
Old 05-17-2022, 03:01 PM
spoons's Avatar
spoons spoons is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: UK
Posts: 292
Default Re: Altiverb XL + Stereo/Quadro IRs - Good for LCR?

Quote:
Originally Posted by rantanplan View Post
I don't necessarily want an additional plugin, if I can do the same with PT's own panner.

You can’t, which is why we are suggesting it.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Richard Spooner
Ultimate 2021.3, S1, Dock, Mac OS 10.15.7, MacMini 3.2 Ghz 6-Core i7, 64gb RAM.

www.spoonsound.com
Reply With Quote
  #17  
Old 05-17-2022, 04:59 PM
rantanplan rantanplan is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Berlin
Posts: 210
Default Re: Altiverb XL + Stereo/Quadro IRs - Good for LCR?

Quote:
Originally Posted by spoons View Post
You can’t, which is why we are suggesting it
Isn't the divergence adjustment on my Pro Tools surround panner doing this? Bleeding into center speaker.
Reply With Quote
  #18  
Old 05-17-2022, 06:53 PM
gives's Avatar
gives gives is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Portland, OR
Posts: 1,470
Default Re: Altiverb XL + Stereo/Quadro IRs - Good for LCR?

Quote:
Originally Posted by spoons View Post
I use Spanner after Altiverb to toe it into the centre when using it on dialogue.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Spanner is my go to also. Use it in Atmos at well to deal with overlaps of object etc.

G
__________________
Gregory Ives, Composer/Sound Designer/Musician/MPSE
http://www.gregives.com


Protools 2022.6 Flex/AKA Ultimate Native Thunderbolt Avid MTRX. DADMAN MOM MonitoringModule,Mac Pro (Late 2013) 3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5 64GB of Ram
OSX Monterey 12.4 Digital Performer 9.5.2, Logic Pro X 10.7.4/DOLBY ATMOS Facility/MPSE Motion Picture Sound Editors
Reply With Quote
  #19  
Old 05-17-2022, 07:33 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,972
Default Re: Altiverb XL + Stereo/Quadro IRs - Good for LCR?

Quote:
Originally Posted by rantanplan View Post
Isn't the divergence adjustment on my Pro Tools surround panner doing this? Bleeding into center speaker.
You have zero control of the levels on L, C, R with the divergence control. If you bleed to C, you are losing L and R. Then you have to compensate levels with another plugins to push L/R. And down the rabbit hole you go.
Along this same path you could create a send to sub-channel C. But once again, a pain.
Spanner is a great utility plugin (not to mention some of the rotational possibilities with the accompanying tablet app) but there are many ways to skin this cat. (Sorry cats!)
__________________
Pro Tools Ult 2022.5, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniS1 x 2, FireHD x 2, Dock, iPad Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #20  
Old 05-18-2022, 02:19 AM
Farhoof's Avatar
Farhoof Farhoof is online now
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: EU
Posts: 382
Default Re: Altiverb XL + Stereo/Quadro IRs - Good for LCR?

Quote:
Originally Posted by rantanplan View Post
Isn't the divergence adjustment on my Pro Tools surround panner doing this? Bleeding into center speaker.
In Protools you can only pan mono or stereo tracks outputting to quad or 5.1 (or something bigger than mono/stereo).
In Protools you can not re-pan a 5.1 into 5.1 (like re-pan the surrounds a bit more towards the fronts). Spanner allows you to do stuff like this.

Also beware, Altiverb has buggy automation when using the 'center level'. It needs to pass an automation breakpoint in order to get the correct setting. When you reopen the session the level is at default (if I remember correctly) and only jump to the correct setting when it passes a breakpoint.
This might be fixed by now though, I hardly use Altiverb, but it was there for while.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Quadro NVS 295 Video Card - x1 or x16 David Lang Windows 0 03-06-2012 02:17 AM
NVidia Quadro required? being_me Pro Tools 10 7 12-28-2011 12:59 PM
Altiverb 7-XL rtas in PT 9-TDM - OS 10.6.x - good or bad? MixerGuy Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 12-12-2011 10:14 PM
GeForce vs Quadro vs ? dstryrwiz Pro Tools 9 4 02-08-2011 09:02 PM
good stereo pre for oh.... nate9 Pro Tools TDM Systems (Mac) 9 05-11-2009 12:54 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:39 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com