Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 06-06-2022, 09:33 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 16,402
Default Re: Sonnet Echo 3 Chasis not Recognized my Mac Studio/PT

I think the money is already on it’s a driver problem. Avid support seems to have told some users that, and you might get more info if you filed a case. Avid’s recent behavior is to be fairly responsive to issues around the new Apple silicon. Pro Tools 2022.5 was a whole release fairly quickly done, largely for the Aux performance bug on Apple Silicon Macs after that bug was so well found and reported by one user with others also filing cases. Then before that multiple other things like plugin updates for Apple silicon Macs. It’s Avid, not the fastest company at doing stuff, not very communicative, and slow on a native port, but they are watching the Apple silicon customer needs and no surprise since it’s the future for much of their customer base.
Reply With Quote
  #22  
Old 06-06-2022, 04:50 PM
685 685 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Texas
Posts: 335
Default Re: Sonnet Echo 3 Chasis not Recognized my Mac Studio/PT

Quote:
Originally Posted by Uli Auer View Post
Hey guys !
Kind of having the same problems although using a MBP M1 Max here.
My Setup:
Macbook Pro M1 Max 64GB RAM, 2TB flashdrive
Echo III Desktop TB3 (following Sonnet's support switched to "HDX compatibility"
HD native card (alongside 2 UAD cards, 1 Octo, 1 Quad)
Pro Tools V2022.4

Running playback in PT with HD native as Playback Engine is extremely laggy and stuttering - same session with a simple Audient iD4 interface is playing back perfectly fluent !

To be truthful, I feel that this issue will continue to be totally ignored and will not be fixed because support ends on the PCIe card in June 2023. As I mentioned, I have been in contact with Avid support since April 14, 2022 via back and forth emails. Their first reply was to tell me that the Mac Studio was not supported and they were still testing it. That I already figured but just wanted to sent the CPU spike issue in as early as possible. I'm pretty certain that they would have no trouble testing the exact same hardware setup.
April 26, 2022 they released 2022.4 with support for the Mac Studio but the CPU Spike issue was still occurring and basically made the HD OMNI/HD Native setup unusable. More back and forth emails with Avid and I also had a few back and forth emails with Sonnet but no solutions. 2022.5 as released on May 26, 2022 but still did not fix the CPU spike issue. But it's now June 6 and sadly it's time to get off the train. At least for me that is. SMH
__________________
System info
https://duc.avid.com/member.php?u=57185

Last edited by 685; 06-06-2022 at 07:37 PM.
Reply With Quote
  #23  
Old 06-10-2022, 07:32 AM
budster budster is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Los Angeles, CA
Posts: 274
Default Re: Sonnet Echo 3 Chasis not Recognized my Mac Studio/PT

I have had the same issue. When I started this thread I tried a bunch of things with the HD native card and a Sonnet Echo Express 3 and an SE-II chassis both with native cards. I did the firmware upgrades etc. no love.
I was finally able to get to HDX cards and they both work well in the SE_III chassis with the Mac Studio(Os 12.3) running ProTools 2022.4.

I have heard that the M1 laptop is working with this set up from a contact at Avid , but I dot not have that to test on.

My feeling is that it may or may not be possible for Avid to tweak the firmware on the native cards if they are so inclined but perhaps the chipset on the older native cards just will not work. My cards are from 2011. The HDN card is also officially not a supported product any longer from what I understand.

Sigh.
Reply With Quote
  #24  
Old 06-13-2022, 03:48 AM
Uli Auer Uli Auer is offline
Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Holzwickede, Germany
Posts: 23
Default Re: Sonnet Echo 3 Chasis not Recognized my Mac Studio/PT

Quote:
Originally Posted by budster View Post
The HDN card is also officially not a supported product any longer from what I understand.
Nope. That's not the case: In fact the exact combination of

- Macbook Pro 2021 (18.x) ->>> in my case, but same goes for the Mac Studio
- The Sonnet Echo III Desktop

is officially called "Supported with up to three HDX cards or one HD native card"

See here:
https://avid.secure.force.com/pkb/ar...-Compatibility
Reply With Quote
  #25  
Old 06-13-2022, 10:14 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 16,402
Default Re: Sonnet Echo 3 Chasis not Recognized my Mac Studio/PT

My stupid confused post deleted.

Last edited by Darryl Ramm; 06-13-2022 at 01:53 PM.
Reply With Quote
  #26  
Old 06-13-2022, 12:28 PM
Uli Auer Uli Auer is offline
Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Holzwickede, Germany
Posts: 23
Default Re: Sonnet Echo 3 Chasis not Recognized my Mac Studio/PT

Sorry but I don't understand what you're talking about....

The link and the chart are indeed the most actual ones (as you can see as the chart is containing both the Mac Studio and the Macbook Pro M1 18,x) and the link has been provided directly by Avid Support in my ongoing support request...

So what's your point in calling that "assumptions"?
Reply With Quote
  #27  
Old 06-13-2022, 01:56 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 16,402
Default Re: Sonnet Echo 3 Chasis not Recognized my Mac Studio/PT

Sorry Uli. Holy cow did I screw up, I was looking at a completely wrong KB article, I can't even find it now. I deleted my post.

---

I really hope Avid has a handle on this and is replying to folks.

Are some folks picking up used Thunderbolt Native boxes to try if they work? With their systems/setup?
Reply With Quote
  #28  
Old 06-13-2022, 01:59 PM
Uli Auer Uli Auer is offline
Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Holzwickede, Germany
Posts: 23
Default Re: Sonnet Echo 3 Chasis not Recognized my Mac Studio/PT

No worries !
Reply With Quote
  #29  
Old 06-13-2022, 02:02 PM
Uli Auer Uli Auer is offline
Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Holzwickede, Germany
Posts: 23
Default Re: Sonnet Echo 3 Chasis not Recognized my Mac Studio/PT

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
Are some folks picking up used Thunderbolt Native boxes to try if they work? With their systems/setup?
Yeah. That would be interesting to know !!!
Reply With Quote
  #30  
Old 06-14-2022, 02:57 AM
chaos audio chaos audio is offline
Member
 
Join Date: Apr 2022
Location: Germany
Posts: 11
Default Re: Sonnet Echo 3 Chasis not Recognized my Mac Studio/PT

What do you think, HD Native Thunderbolt? That works without any problems.
__________________
Mac Pro 5.1, Hd Nativ, UAD2 Quad, 4 x 192, PT Ultimate 2021.7.
MacStudioMax, HD Nativ TB, Sonnet EchoIIID, UAD2 Quad PCIE, MTRX Studio, PT 2022.5,
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sonnet Echo 3R HDX Edition TB3 protoolsuserman Buy & Sell 2 12-11-2021 06:22 PM
Looking for a Sonnet Echo 3/iiir or 3/iii protoolsuserman Buy & Sell 5 06-02-2021 11:10 PM
FS: Sonnet Echo Express SE II TB2 pl007 Buy & Sell 1 05-05-2020 12:12 PM
Sonnet ECHO Express III D francois Buy & Sell 3 08-13-2018 04:27 AM
nMP+Sonnet Echo Express III mBox macOS 11 06-27-2014 09:36 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:19 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com