Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | MTRX & MTRX Studio

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-24-2024, 09:37 PM
basehead617 basehead617 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2017
Location: California
Posts: 295
Default MTRX II / Dante network ports mode

It says this in the MTRX II manual:
"However, when MTRX II is configured for use with built-in Dante it is possible to set the Dante interface to Redundant mode. In this configuration, use Net 1 for DADman control of MTRX II and the primary Dante connection, and use Net 2 for the redundant/secondary Dante connection."

Do either of the two modes (Redundant / Switched) let you have the following setup without an external router:

- Thunderbolt direct connection to MTRX II for DADman purposes
- TB ethernet adapter on mac, connected to Net 1 for DVS
- Another Dante device connected to Net 2, putting it on the same dante network as Net 1

The manual says in 'switched' mode NOT to use both ports, but in 'redundant' mode it looks like it's a secondary Dante network, rather than a second Dante port on the same network?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-25-2024, 03:15 AM
uptheoctave uptheoctave is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: UK
Posts: 719
Default Re: MTRX II / Dante network ports mode

Redundant mode allows you to have a fail safe, essentially you create two entirely separate networks so that if one goes down you have the backup.
When you set the devices to redundant you should not connect Net 1 and Net 2 together.
You need to put then on separate networks.

This is usually a requirement in broadcast or other production environments but for smaller studios it almost always creates more hassle, it is technically a good idea to implement but most people don't.
If you set your devices to redundant and do not connect anything to Net 2 then you will get warning messages (that look like errors to people if they don't read the docs) in Dante Controller.

Switched mode allows you to daisy chain devices but be aware that more hops (going from switch to switch) adds more latency, although it is negligible. I have 0.15 ms per hop in my head but I might be wrong on that.

If you have a small network and thousands of dollars worth of gear then it is a strong recommendation to buy a small, unmanaged 8 port switch WITHOUT EEE and just use that, rather than mess about with daisy chaining Dante devices. Switches can be cheap- I used a Netgear GS108 for years and that cost under $100.

Or you can find a used managed 24 port switch on eBay for about the same.

I haven't tried what you are asking, so I cannot confirm but if this is what you are trying to do:

'Do either of the two modes (Redundant / Switched) let you have the following setup without an external router:

- Thunderbolt direct connection to MTRX II for DADman purposes
- TB ethernet adapter on mac, connected to Net 1 for DVS
- Another Dante device connected to Net 2, putting it on the same dante network as Net 1'

then setting the MTRX to 'switched' should allow you to do it.

Really though, get a switch.

If you don't need a redundant network then I usually set the devices to 'switched' and simply not use Net 2.
__________________
James Richmond
https://www.jamesrichmond.com

2019 Mac Pro, 2022 Mac Studio Ultra
Avid S6, HDX2, MTRX II, MTRX, DAD AX64, AX32, Focusrite Rednet PCIER, Trinnov MC8 Pro.
Studio: https://www.voltperoctave.com | Music: https://www.euclideancircuits.com
Latest Article: Auto-Bounce for Logic Pro

Affiliate Links:
Auto-Bounce by Tom Salta
Dreamhost Web Hosting
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dante latency with MTRX PT_NOOB_CH Pro Tools | MTRX & MTRX Studio 6 05-22-2023 05:16 PM
MTRX Studio Mac Pro Not in Synch on Dante Network Goombot Pro Tools | MTRX & MTRX Studio 16 08-07-2022 09:02 PM
MTRX Sources - >Trinnov MC16 Dante ->MTRX Out routing ??s Jeff Schmidt Pro Tools | MTRX & MTRX Studio 4 03-18-2022 02:21 PM
MTRX Dante IO clintonHT Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 2 10-13-2021 04:14 AM
S6 set up on a Dante network vudoo Avid S4/S6 11 01-05-2017 02:59 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:08 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com