Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | MTRX & MTRX Studio

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-10-2020, 11:51 AM
theazone's Avatar
theazone theazone is offline
Member
 
Join Date: Dec 1998
Location: Montreal, Qc, Canada
Posts: 53
Default MTRX Studio questions

Greetings Guru gal and guys,
I am brand new to Dante, bear with me.
Just got the brand new MTRX Studio, and I am running Pro Tools Ultimate (2020.5.0) on a Mac Pro. Communication is good when plugged in the interface via Ethernet (Dante). But Pro Tools does not "see" it, am I missing something?
Also, after downloading the MTRX_Studio_Profiles, Dadman is giving me an error message that it cannot find the unit. The unit is there, but the serial number does not match.
Any hints and ideas would be greatly appreciated.
R
Attached Images
File Type: png Screen Shot 2020-08-10 at 12.24.49 PM.png (30.6 KB, 0 views)
__________________
Surround sound designer/mixer (TV, Film,MultiMedia) - ProTools power user and troubleshooter
Reply With Quote
  #2  
Old 08-10-2020, 12:08 PM
uptheoctave uptheoctave is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: UK
Posts: 719
Default Re: MTRX Studio questions

Are you using a switch?
__________________
James Richmond
https://www.jamesrichmond.com

2019 Mac Pro, 2022 Mac Studio Ultra
Avid S6, HDX2, MTRX II, MTRX, DAD AX64, AX32, Focusrite Rednet PCIER, Trinnov MC8 Pro.
Studio: https://www.voltperoctave.com | Music: https://www.euclideancircuits.com
Latest Article: Auto-Bounce for Logic Pro

Affiliate Links:
Auto-Bounce by Tom Salta
Dreamhost Web Hosting
Reply With Quote
  #3  
Old 08-10-2020, 01:15 PM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 2,239
Default Re: MTRX Studio questions

I would highly recommend starting with the following video which should answer many of your questions.

https://youtu.be/sMb91SVVnF4


Jeff



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
Jeff Komar
Solutions
S6 FAQ
MTRX FAQ
Reply With Quote
  #4  
Old 08-13-2020, 08:17 AM
theazone's Avatar
theazone theazone is offline
Member
 
Join Date: Dec 1998
Location: Montreal, Qc, Canada
Posts: 53
Default Re: MTRX Studio questions

Thanks for your quick responds guys (quicker than me ;-)
To furthermore the troubleshooting:

- No, I am not using a switch (going from MacPro Ethernet out to MTRX Dante 1)

- Thanks for the Youtube link (I listened to it many times), but it doesn't answer my questions. First it agrees with me that the different serial number affects using the presets, then nothing. Secondly, it assumes an HDX interface, which I don't have.

Is the Dante Virtual Soundcard an avenue for a solution?
Cheers,
R
__________________
Surround sound designer/mixer (TV, Film,MultiMedia) - ProTools power user and troubleshooter

Last edited by theazone; 08-19-2020 at 10:40 AM. Reason: Typo
Reply With Quote
  #5  
Old 08-13-2020, 08:42 AM
Lynn Gräber Lynn Gräber is offline
Member
 
Join Date: Jan 2020
Location: Nashville, TN.
Posts: 156
Default Re: MTRX Studio questions

Dont you need an HD Native or HDX card to connect this?
Reply With Quote
  #6  
Old 08-13-2020, 09:59 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 2,239
Default Re: MTRX Studio questions

Yes, the recommended way to connect a MTRX Studio interface is with an HDX or HD Native engine. In doing so, it is recommended to connect both 32-channel DigiLink ports for 64 channels and the most flexibility of bidirectional analog and digital interfacing. If expanding beyond a single HDX card, multiple sets of 64 channel IO connections can be made when adding a 2nd MTRX Studio. This can also facilitate Dolby Atmos workflows when interconnecting a Dante based renderer running DAMS.

Alternative means of connectivity include IP Audio with Dante. The best way to connect (lowest latency for example) would be with a PCIe based interface from Focusrite or Yamaha:
https://pro.focusrite.com/category/a...m/rednet-pcier
https://usa.yamaha.com/products/proa...8-d/index.html

It is also possible to use a virtual audio driver with Audinate's Dante Virtual Soundcard (DVS). If using DVS, you should try and minimize the buffer setting (Dante Latency) - which spans from 4 ms -> 10 ms.
https://www.audinate.com/products/so...tual-soundcard

Regarding loading existing or preset monitor profiles (.dmprof files), after choosing the profile to open you will indeed get an error message if the monitor profile was created on a device with a different serial number. Simply hit Cancel, go to Settings > Monitor Profile, choose your unit from the menu (Select unit) then tick Enable monitor.

Regarding networking for DADman management and IP Audio, it is highly recommended to have at least a Gigabit switch if not a router to connect MTRX Studio, workstations and any other Dante devices. Here's a knowledge base document from Audinate on best practices for networks with Dante:
https://www.audinate.com/support/networks-and-switches

Here's an expanding collection of Monitor Profiles for MTRX Studio:
MTRX Studio Monitor Profiles

Additionally, an expanding playlist of MTRX and MTRX Studio specific videos can be found here:
https://www.youtube.com/playlist?lis...QDeRgOaJw_FSI1

best,


Jeff
__________________
Jeff Komar
Solutions
S6 FAQ
MTRX FAQ

Last edited by creativecontrol; 08-16-2020 at 02:31 PM. Reason: Monitor Profiles
Reply With Quote
  #7  
Old 08-13-2020, 12:39 PM
theazone's Avatar
theazone theazone is offline
Member
 
Join Date: Dec 1998
Location: Montreal, Qc, Canada
Posts: 53
Default Re: MTRX Studio questions

Greetings folks,
good news I got it to work, downloaded Audinate's Dante Virtual Soundcard (and the controller). No HDX hardware.
Thanks for your inspiring responds.
R
__________________
Surround sound designer/mixer (TV, Film,MultiMedia) - ProTools power user and troubleshooter
Reply With Quote
  #8  
Old 08-13-2020, 02:06 PM
uptheoctave uptheoctave is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: UK
Posts: 719
Default Re: MTRX Studio questions

Quote:
Originally Posted by theazone View Post
Greetings folks,
good news I got it to work, downloaded Audinate's Dante Virtual Soundcard (and the controller). No HDX hardware.
Thanks for your inspiring responds.
R
Seriously consider HD Native at a minimum.
The MTRX Studio will work without HD Native or a HDX card but you aren't getting the most out of it, or getting particularly low latency.
__________________
James Richmond
https://www.jamesrichmond.com

2019 Mac Pro, 2022 Mac Studio Ultra
Avid S6, HDX2, MTRX II, MTRX, DAD AX64, AX32, Focusrite Rednet PCIER, Trinnov MC8 Pro.
Studio: https://www.voltperoctave.com | Music: https://www.euclideancircuits.com
Latest Article: Auto-Bounce for Logic Pro

Affiliate Links:
Auto-Bounce by Tom Salta
Dreamhost Web Hosting
Reply With Quote
  #9  
Old 08-19-2020, 08:22 AM
ejsongs ejsongs is offline
Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: los angeles
Posts: 561
Default Re: MTRX Studio questions

Quote:
Originally Posted by creativecontrol View Post
Yes, the recommended way to connect a MTRX Studio interface is with an HDX or HD Native engine. In doing so, it is recommended to connect both 32-channel DigiLink ports for 64 channels and the most flexibility of bidirectional analog and digital interfacing. If expanding beyond a single HDX card, multiple sets of 64 channel IO connections can be made when adding a 2nd MTRX Studio. This can also facilitate Dolby Atmos workflows when interconnecting a Dante based renderer running DAMS.

Alternative means of connectivity include IP Audio with Dante. The best way to connect (lowest latency for example) would be with a PCIe based interface from Focusrite or Yamaha:
https://pro.focusrite.com/category/a...m/rednet-pcier
https://usa.yamaha.com/products/proa...8-d/index.html

It is also possible to use a virtual audio driver with Audinate's Dante Virtual Soundcard (DVS). If using DVS, you should try and minimize the buffer setting (Dante Latency) - which spans from 4 ms -> 10 ms.
https://www.audinate.com/products/so...tual-soundcard

Regarding loading existing or preset monitor profiles (.dmprof files), after choosing the profile to open you will indeed get an error message if the monitor profile was created on a device with a different serial number. Simply hit Cancel, go to Settings > Monitor Profile, choose your unit from the menu (Select unit) then tick Enable monitor.

Regarding networking for DADman management and IP Audio, it is highly recommended to have at least a Gigabit switch if not a router to connect MTRX Studio, workstations and any other Dante devices. Here's a knowledge base document from Audinate on best practices for networks with Dante:
https://www.audinate.com/support/networks-and-switches

Here's an expanding collection of Monitor Profiles for MTRX Studio:
MTRX Studio Monitor Profiles

Additionally, an expanding playlist of MTRX and MTRX Studio specific videos can be found here:
https://www.youtube.com/playlist?lis...QDeRgOaJw_FSI1

best,


Jeff

this may come across as a stupid question but what would be the purpose of connection both digilink ports to the mtrx studio? assuming that the adat connects are sub par to other digital connections what advantages does this provide above and beyond it being a 16x16 io box?


also I'm assuming that the lowest latency is thru digi link. does this box report delay compensation figures accurately during tracking? can this be done via pcie dante card as well?


what are the latency figures lets say at 48k of mtrx studio vs omni /hd oi using digilink? what is latency of mtrx studio using pcie card?


thanks,


ej
Reply With Quote
  #10  
Old 08-19-2020, 01:42 PM
bewk's Avatar
bewk bewk is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: HTX
Posts: 135
Default Re: MTRX Studio questions

Quote:
Originally Posted by ejsongs View Post
this may come across as a stupid question but what would be the purpose of connection both digilink ports to the mtrx studio?
ej
More channels of Pro Tools output to route to a Dolby renderer for one. One can do a fair bit of mixing with 64 channels of beds and objects in an Atmos mix. Half as wide as the full MTRX but still useful.

-Chris
__________________
• MacPro (4,1 to 5,1) 12 Core 3.46 GHz // 96GB // AJA Kona LHi // OWC FW800, USB 3.0, eSATA
• PT HD|Native 2022.9 on 11.6.8 (OpenCore Patcher 0.4.2 on Crucial SSD)
• PT HD 2021.3 on 10.13.6 // MacBook Pro 17" 2.66 GHz i7 8GB RAM
• Avid Dock,
Artist Series Mix & iPad 7th gen & EuCon 2022.9
• DADman/Eucon monitoring
• BSS (DAN + 100), QSC DCA 1644, JBL 7 Series
• MTRX Studio // 7.1 (7.1.4 pending)

www.quesound.com
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MTRX Studio with HD I/O nedd Pro Tools | MTRX & MTRX Studio 37 07-04-2023 04:58 PM
First steps with MTRX Studio SMM Pro Tools | MTRX & MTRX Studio 228 05-25-2022 07:38 AM
MTRX Studio i/o Cheesehead Post - Surround - Video 9 02-21-2021 08:17 AM
MTRX Studio and MOM Awesomeness DonRWatters Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 5 12-07-2020 05:23 AM
MTRX Studio - No AES?! Ryan Young Pro Tools | MTRX & MTRX Studio 23 02-23-2020 02:13 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:11 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com