Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 2020

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-23-2020, 03:55 AM
Kayonardo Kayonardo is offline
Member
 
Join Date: Feb 2020
Location: Vienna
Posts: 3
Default Audio dropouts all the time

Hello,


I was a Pro Tools user for a long time and now installed the test version again to bounce some old vocals from a few months ago. The problem is, I have audio dropouts all the time. Never experienced this before. The vocal tracks almost sound like a censored version. Every few seconds there is a word or sentence missing. (Other parts of the song every time I playback, not always the same parts missing) Its with playback and also when I bounce. I tried it with different buffer size and cache size, makes no difference.


Has anybody an idea?
I work on a imac pro with Mac Sierra.


Many thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 04-23-2020, 04:12 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 24,901
Default Re: Audio dropouts all the time

Hi, a little more info is needed here. Please take a look at the Help Us Help You page that is linked to the forum header.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-23-2020, 01:51 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 39,326
Default Re: Audio dropouts all the time

While we wait for more info, here are a couple of things to check:
1-What happens if you bypass all plugins on the vocal track?(if it sounds fine, then its a plugin causing the dropout. Maybe running in a demo mode)
2-is all audio dropping out, or just a single track? If its all audio, bypass all plugins on any master and/or mix bus routing(again, suspect a plugin)
3-what is your playback buffer set to? If its low, bump it up to 1024 and see if that alters things.
4-is the dropout consistent or random?(consistent meaning its always the same spot, the same word, etc).
__________________
HP Z4 workstation, Mbox Studio
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 04-24-2020, 11:25 AM
Rajsmoove Rajsmoove is offline
Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: US
Posts: 44
Default Re: Audio dropouts all the time

Had the same issue. Go to apple system pref/ date&time. Uncheck the automatically detect time using current location and the same with time zone on the 2nd tab. As unrelated as this seems, since I did that I haven't had any more audio drop outs.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-24-2020, 04:09 PM
Intransit Intransit is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Los Angeles
Posts: 563
Default Re: Audio dropouts all the time

Is that a real solution? lol. Because I'm getting audio dropouts too, totally clean install of 2020.3 and Mojave 10.14.6
__________________
iMac Retina 5K, 2020, 3.6 GHz 10-Core Intel Core i9, RAM 72GB
HD Native PCIe card /// OWC Mercury Helios 3S
PT 24.3.0
Reply With Quote
  #6  
Old 04-25-2020, 09:32 PM
Rajsmoove Rajsmoove is offline
Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: US
Posts: 44
Default Re: Audio dropouts all the time

Amazingly yes lol. I googled it and the results came up about the date and time. I did it and haven't had one dropout since. Was something about the t2 chip checking the network connection blah blah blah. All I cared was that it worked. It was happening across all audio coming from my computer. Go figure. I was mad at PT until it came up being an apple bug
Reply With Quote
  #7  
Old 02-02-2022, 03:17 AM
chrismeraz chrismeraz is offline
Member
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 389
Default Re: Audio dropouts all the time

I have the exact same problem, but the automatic time settings didn't work for me, unfortunately.

I disabled all plugins in the session, row by row. Once the problem went away, I knew it was a plugin, and I knew what insert row it was in. So I went down that row disabling plugins one by one until I found what plugin it was. Turns out I forgot to activate Ozone 9, that's all.

Hope this helps someone else!
__________________
ATC SCM50ASL
Apollo x8
MacBook Pro M1 MAX
Pro Tools Studio
www.studioaix.fr
Reply With Quote
  #8  
Old 07-05-2022, 07:45 PM
thephog89 thephog89 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2021
Location: Boston
Posts: 10
Default Re: Audio dropouts all the time

Quote:
Originally Posted by chrismeraz View Post
I have the exact same problem, but the automatic time settings didn't work for me, unfortunately.

I disabled all plugins in the session, row by row. Once the problem went away, I knew it was a plugin, and I knew what insert row it was in. So I went down that row disabling plugins one by one until I found what plugin it was. Turns out I forgot to activate Ozone 9, that's all.

Hope this helps someone else!

YOU SIR, ARE A GENIUS. Lord that was absolutely killing me. Was about to mess with Apple date & time, then reading that above I realized it was Ozone 9 - new computer, it hadn't Authorized yet. WOW. Thanks!
Reply With Quote
  #9  
Old 06-14-2023, 10:51 AM
waylandprod waylandprod is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Orange, CA
Posts: 3
Default Re: Audio dropouts all the time

Just wanted to add in a thanks as well as a comment, I experienced the same thing, and it was due to an iLok being plugged in, but was not connected. I had an insert plugin for iZotope declick, and the same happened. Fixed connection and re-opened and we are good to go! Thanks :)
Reply With Quote
  #10  
Old 10-12-2023, 01:55 AM
dk01 dk01 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 100
Default Re: Audio dropouts all the time

LOL so random, and to always trip on same things that get us all.

I almost went into the registry to simply delete the entire clock on PC

Thanks you all - for all else, especially when going into a session from like 10 years ago in this case of mine... PLUGINS, IN DEMO MODE... Not sure why.

I hadn't disabled everything.


Dayz
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Audio Dropouts Cliffy_Boy Pro Tools 11 27 02-23-2015 08:32 AM
Audio dropouts at 48k youngas75 Pro Tools 11 2 11-06-2013 08:25 AM
Audio Dropouts in PT 8 sricabla 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 11-10-2010 06:12 AM
audio dropouts 2000mpc General Discussion 1 07-09-2010 01:18 PM
Audio dropouts help YUL Digidesign Hardware & Software 0 11-13-2001 08:06 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:18 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com