Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Tips & Tricks

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-31-2024, 01:40 AM
herrturtur herrturtur is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: Cologne, Germany
Posts: 13
Default Auto-deselect tracks without clips in edit selection

Looking for a workflow enhancement:

I have to consolidate final edits in a large session to (shift+cmd+k) export them into folders per song.

I usually create a selection marker per song when the final edit is done, so I can jump around the project and don't mess up any song starts/endings (e.g. when sending playbacks for external overdub recordings and reimporting etc.).
Before consolidating the final edit I click on my selection marker. Everything is highlighted (edit selection). I could press (shift+alt+3) to consolidate. But before that, I manually deselect all tracks that do not contain any clips or only muted clips. Because I don't want to waste disk space in a 150+ track project AND I don't want to send out a whole bunch of empty audio tracks to the customer.

I guess there is no way to "auto-deselect" tracks that do not contain any present clips within an edit selection. But maybe you guys face the same problem and have a smarter workflow to share here?:)

Thanks!!
Reply With Quote
  #2  
Old 01-31-2024, 08:01 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,192
Default Re: Auto-deselect tracks without clips in edit selection

There is no way to find (to select or deselect) tracks with no clips. This is something I've been asking for (most DAWs have this).
The way SoundFlow does it is extremely slow (it's a way I've done it with AppleScript but it requires going track by track to check if any clips exist.)

Something I've wanted (and hoped the new scripting SDK would at least have this in the property of a track) so that empty tracks could be selected, deselected, deleted, hid, or hid and made inactive.
__________________
Pro Tools Ult 2024.3.1, HDX 2, MTRX/SPQ, RME BBF Pro + MADIface ProS1 x 2, Fire Max11 x 2, Dock, iPad Air5 Mac Mini 14,12, 12 core, macOS 13.6.6RAM 32GB, SSD 4TB, GPU 19 coreQNAP TVS-872XT 148TB TB3
Reply With Quote
  #3  
Old 01-31-2024, 12:30 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 39,331
Default Re: Auto-deselect tracks without clips in edit selection

Here's what works for me: Consolidate all tracks back to 00:00:000. While all the tracks are highlighted, go to the Clips bin and all the relevant audio files will be selected(no other audio will be selected at this point). Right-click and choose Export Clips as Files and send to the folder for that song. Nothing else needs to be done beyond this(just wondering if you are approaching it in a different way)
__________________
HP Z4 workstation, Mbox Studio
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 02-03-2024, 12:06 PM
herrturtur herrturtur is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: Cologne, Germany
Posts: 13
Default Re: Auto-deselect tracks without clips in edit selection

Hey, maybe I did not understand your post. I know how to consolidate + export. That's not my point I was just looking for a way to avoid creating empty clips. In large edit sessions e.g. big band, where lots of songs get edited in a row (in one session), it can happen that only 50 of 80 tracks contain audio. Before consolidating and exporting, I have to go through all the tracks and de-select the ones without audio manually. Because if you select an audio track without anything on it, make an edit-selection and hit shift+alt+3 (consolidate), Pro Tools will create an empty audio file that will fill up your drive with just as much data as clips containing "real" audio. I guess there's no way around doing it manually or just live with empty audio files. I just don't like sending these to customers or colleagues, since they might scratch their head and wonder if something went wrong on my side.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-03-2024, 01:08 PM
its2loud its2loud is online now
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angeles
Posts: 2,351
Default Re: Auto-deselect tracks without clips in edit selection

Use the Object Grabber tool to select all your clips across all tracks. Then consolidate the selection. Only the tracks with clips on them will be consolidated.

If you need a movie demonstrating, I'll send you one.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Commit tracks to insert - Edit Selection on Track doesn't work mnstudio Pro Tools 4 07-18-2022 11:03 PM
Auto Set tracks vs. Clips in Color Palette jschmidtiii macOS 4 02-19-2014 04:15 PM
Is there a key command to deselect all tracks? jkuehlin Pro Tools 10 1 07-24-2013 05:13 PM
Locked - Cannot use selection tool anywhere in edit window or move clips! eneedham macOS 30 05-05-2012 08:23 PM
How to deselect new tracks henrikas 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 09-17-2007 07:23 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:29 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com