Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-17-2018, 06:01 PM
Karma180 Karma180 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Canada
Posts: 37
Default Open .pts (Pro Tools 6.4.1) in Pro Tools 2018

Hi,

I'm about to do a major hardware/software upgrade to my recording rig, currently a Digi001 and Pro Tools 6.4.1. What can I expect to happen when I try to open (or import?) .pts files with Pro Tools 2018? For example, will my clips maintain their place on the timeline, will my mix automations be intact, my fades, tempos, gains, etc ...

Thanks,

Karma
Reply With Quote
  #2  
Old 12-17-2018, 06:24 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 24,901
Default Re: Open .pts (Pro Tools 6.4.1) in Pro Tools 2018

You need to open in PT10 and save in .ptx format first
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-18-2018, 06:57 AM
originalscottyg originalscottyg is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Detroit
Posts: 1,368
Default Re: Open .pts (Pro Tools 6.4.1) in Pro Tools 2018

If your sessions have audio files that are SD2 (Sound Designer II) files, then be sure to convert all the sessions and audio files to WAV before moving to a newer Pro Tools or OS.
__________________
Scott Gatteño
Reply With Quote
  #4  
Old 12-19-2018, 07:57 PM
Karma180 Karma180 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Canada
Posts: 37
Default Re: Open .pts (Pro Tools 6.4.1) in Pro Tools 2018

Thanks for the info but ... how do I open the 6.4.1 .pts files first in PT 10 when I want to go from 6.4.1 directly to PT 2018?

Yes, all of my years of sessions are wav files and pts sessions.

What I'm after is if the integrity of my sessions will be maintained;because if not and if its going to be a complete overhaul of my thousands of files its not worth it and I will just stay with my Digi001 and PT 6.4.1 ... Is there anybody with the expertise to address my stated concerns at the beginning of this thread?

Thanks again,
Karma
Reply With Quote
  #5  
Old 12-19-2018, 08:29 PM
WKG WKG is offline
Member
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 1,225
Default Re: Open .pts (Pro Tools 6.4.1) in Pro Tools 2018

Out of curiosity I just opened several older .pts 6.9 sessions with no problem in 2018.7.

Are .pts 6.4.1 different?
__________________
I7-4930K, X79-Deluxe, 2133 32 GB,
GT640, 512GB 860 Pro, 1TB Evo, WDB 2TB X2,
Win 10 Pro, PT Ultimate 2020.12 Studio One 5 Pro, REAPER 6
RME, Daking, Heritage, ISA, Sytek

Reply With Quote
  #6  
Old 12-19-2018, 09:39 PM
J.D. Andrew J.D. Andrew is offline
Member
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 73
Default Re: Open .pts (Pro Tools 6.4.1) in Pro Tools 2018

If you have the old system and it works, don't get rid of it. Just keep it so that you always have the backup. And then experiment with what works as you transfer a session over and open it on the new system.

There will be conversions that you'll have to try, and a lot of plugins will not recall the settings from the old version. But there is no real way to keep things exactly as they were unless you keep that system.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-19-2024, 07:34 AM
terracestudio terracestudio is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: NY NY UWS
Posts: 15
Default Re: Open .pts (Pro Tools 6.4.1) in Pro Tools 2018

Did you ever figure out how to convert your pts sessions into the newer versions of pro tools?

It's a crime that the older stuff gets left behind by pro tools.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-19-2024, 07:37 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 24,901
Default Re: Open .pts (Pro Tools 6.4.1) in Pro Tools 2018

As always, you cannot make an omelette without breaking eggs. PT6 is +20yr old already. Even 64bit PT (v11) is +10yr.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-23-2024, 12:17 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 39,326
Default Re: Open .pts (Pro Tools 6.4.1) in Pro Tools 2018

If you have a working older setup that can open these old sessions, open each session> consolidate all audio back to 00:00:000 and export these audio files for each song. Those can be imported into any DAW(including any newer version of PT) and edited and mixed without issue. Yes, the old sessions SHOULD open in newer PT, but you never know. Of course, if you are making a major upgrade, the sensible way to do it is to leave the old system untouched. Build your new system with current software and copy some sessions over to the new system so you can try and open them. If nothing works, refer to my initial suggestion(sometimes starting from scratch is the best way to go when revisiting old sessions)
__________________
HP Z4 workstation, Mbox Studio
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #10  
Old 01-24-2024, 08:14 AM
smurfyou smurfyou is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Charlotte, NC
Posts: 1,722
Default Re: Open .pts (Pro Tools 6.4.1) in Pro Tools 2018

Quote:
Originally Posted by terracestudio View Post
Did you ever figure out how to convert your pts sessions into the newer versions of pro tools?

It's a crime that the older stuff gets left behind by pro tools.
Current PT can open them. There was a few years where it was a missing feature.
__________________
~Will
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 2018.3 / 2018.4 crashing when switching window configurations matthewmkb macOS 0 06-27-2018 06:33 AM
Pro Tools 2018 with Pro Tools Control on iPad - connection problem JacobSoundStudio Pro Tools 2018 4 06-25-2018 01:24 PM
Pro Tools 12.7.1 to Pro Tools 2018 Questions robert-morton Pro Tools 2018 6 05-02-2018 06:10 PM
Latency with Pro Tools Ultimate vs. regular Pro tools 2018 DualCoreX2 macOS 5 04-25-2018 08:17 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:04 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com