Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 11-01-2022, 01:50 PM
TXDigi TXDigi is offline
Member
 
Join Date: Oct 2000
Location: Dallas & Miami
Posts: 209
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

any solution on this? I also have a sonnet PCI chassis with a single HD card. 2013 Trashcan Mac

also seeing these errors...

No output DSP n/a

Unable to assign output to audition stem


Unable to do anything with the HDX engine.
__________________
HF
Reply With Quote
  #12  
Old 11-28-2022, 03:48 PM
Goombot Goombot is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Burbank, CA
Posts: 432
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

I just tried to use Melodyne ARA for the first time and got this error. Current version of PT with HDX Hybrid. Big 5.1 session with video. Is there anyway to turn it off because even though I cleared the Melodyne now that session is super slow.
Reply With Quote
  #13  
Old 03-13-2023, 01:39 PM
chenchinwei27 chenchinwei27 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2023
Location: Do not list your street address
Posts: 4
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

Following as well, did anyone find out a fix for this? Or identify the reason for this error, I am running 2022.7 with a Mac Pro 6,1 (Late 2013) and using the mac Osx 10.14.6

It was working fine until a couple of weeks ago, when it will randomly appear, when I downgrade back to 2022.6 the issue doesn't occur again.

The only fix I was able to find is if you change the playback engine, close pro tools and change the playback engine back to the correct one, and on top of that trash pro tools preferences. It will work for a little while, but the occur will come back shortly.

Please if anyone has found a solution, let me know, thanks!
Reply With Quote
  #14  
Old 04-11-2023, 02:28 PM
SonicSloth SonicSloth is offline
Member
 
Join Date: Jun 2021
Location: Burbank, CA
Posts: 30
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

Bumping this as well. Getting it a lot on 2023.3. Waiting or restarting does help, but it's getting quite frustrating. Seems to happen a lot right after I render from audiosuite.

MBP M1 Max, 64gb RAM, MTRX Studio, HD Native.
Reply With Quote
  #15  
Old 04-17-2023, 08:18 AM
Tone_Mechanic Tone_Mechanic is offline
Member
 
Join Date: Jan 2021
Location: USA
Posts: 20
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

I am also experiencing this on two different M1 Mac Studio computers.

If I disable the video engine the error goes away.

If I enable the video engine, it won't play at all without the giving the error message, unless I check "Ignore Errors During Playback/Record"

It does it in any simple session with just a video file and audio file.

I've tried both ProResLT and DNxHD36 video formats.
Reply With Quote
  #16  
Old 04-20-2023, 09:31 PM
Tone_Mechanic Tone_Mechanic is offline
Member
 
Join Date: Jan 2021
Location: USA
Posts: 20
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

Interestingly, I found that this happens when I am using the Dante Virtual Soundcard as my playback engine.

If I change the playback engine to "HD Native Thunderbolt", then the error goes away.
Reply With Quote
  #17  
Old 06-12-2023, 04:02 PM
bjac79 bjac79 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2023
Location: Los Angeles
Posts: 1
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

First Time posting in an audio forum ever be gentle!!

BUT... PT gives me the finger randomly at times and sometimes the right answer is 3 clicks and 6 hours away... but then you know, right!

THIS problem happened after I'd turned my computers/gear off and killed the power to everything. I do it every now and then, which usually helps... but then I know others that will never turn their system off... until it blows up or burns out!!

MY FIX!! PT just wouldn't play at all. After a restart/shutdown or two, I went to Playback Engine, did the no-brainer 1024 Buffer change, came back, pressed play = worked! Came back to Playback Engine, went to 512 = WORKED!! Even 256 = WORKED!! And so on!!

I'm also on a Dante system with 2x HD32Rs... so hopefully the above helps!!
Reply With Quote
  #18  
Old 08-16-2023, 05:55 AM
gwehrli gwehrli is offline
Member
 
Join Date: May 2017
Location: Montreal
Posts: 4
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

What worked in my setup is the following:
View Edit Window-open Object view
In videotrack select Draft as playback quality
This doesn’t effect hardware video output such as my Decklink card but it fixed the error message.


Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Reply With Quote
  #19  
Old 01-23-2024, 02:12 AM
soundburdclaire soundburdclaire is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 1
Default Re: 2021.3 new error "playback could not be started because of an engine reset"

Disable Pro Tools Audio Bridge on in the input tab of IO Setup worked for me, or just update the version of Protools.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"The current playback engine does not support a sample rate of 0kHz" Kahlil_J Pro Tools 12 1 01-27-2016 10:04 PM
"The current playback engine does not support a sample rate of 48 KHz" error when tr eyeshow Pro Tools M-Powered (Win) 19 09-09-2015 10:10 AM
"Current playback engine does not support a sample rate of 48 khz" pribb1 Third Party Interfaces 28 07-01-2015 08:47 AM
"current playback engine doesn't support sample rate" terracestudio Windows 2 04-17-2015 02:37 PM
"The current playback engine does not support a bit rate of 48kHZ" M-powered 8 beasleymusic Pro Tools M-Powered (Win) 1 04-02-2011 03:17 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:59 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com