Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | MTRX & MTRX Studio

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 07-03-2023, 06:49 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 2,239
Default Re: DADman 5.6.9 Now Availible

I believe that is something that NTP engineering would like to realize but is not currently possible.

best,


Jeff


Quote:
Originally Posted by uptheoctave View Post
Will Dadlink work with MTRX (1) as well as 2?
__________________
Jeff Komar
Solutions
S6 FAQ
MTRX FAQ
Reply With Quote
  #12  
Old 07-03-2023, 06:52 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 2,239
Default Re: DADman 5.6.9 Now Availible

No firmware update is required for DADman v5.6.9.x. Make sure your MTRX Studio Main Board is running 1.1.1.5 or greater.

best,


Jeff


Quote:
Originally Posted by IrelandM View Post
Hi everyone,

Is there a firmware update required for use with the MTRX Studio and DADMan 5.6.9.1.
Also could Avid include a release date / time within user's accounts.

Regards
__________________
Jeff Komar
Solutions
S6 FAQ
MTRX FAQ
Reply With Quote
  #13  
Old 07-04-2023, 03:13 PM
uptheoctave uptheoctave is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: UK
Posts: 719
Default Re: DADman 5.6.9 Now Availible

Quote:
Originally Posted by creativecontrol View Post
I believe that is something that NTP engineering would like to realize but is not currently possible.

best,

Jeff
Thanks for the info Jeff.
__________________
James Richmond
https://www.jamesrichmond.com

2019 Mac Pro, 2022 Mac Studio Ultra
Avid S6, HDX2, MTRX II, MTRX, DAD AX64, AX32, Focusrite Rednet PCIER, Trinnov MC8 Pro.
Studio: https://www.voltperoctave.com | Music: https://www.euclideancircuits.com
Latest Article: Auto-Bounce for Logic Pro

Affiliate Links:
Auto-Bounce by Tom Salta
Dreamhost Web Hosting
Reply With Quote
  #14  
Old 07-04-2023, 03:37 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,177
Default Re: DADman 5.6.9 Now Availible

Quote:
Originally Posted by creativecontrol View Post
I believe that is something that NTP engineering would like to realize but is not currently possible.

best,


Jeff
Isn't "DADlink" just "NTP Hotlink"? The Penta 720 (which by all appearances is just the AX32) has this feature. The AX32 shows the option for NTP hotlink too (from the beginnings of that unit) for optical MADI. And of course, AX32 and MTRX I are sister products. Would love more insight (possibly from NTP/Jan?) We have a DAD Core256 coming to bolster a completely maxed MTRX I and this would add some more flexibility.
__________________
Pro Tools Ult 2024.3.1, HDX 2, MTRX/SPQ, RME BBF Pro + MADIface ProS1 x 2, Fire Max11 x 2, Dock, iPad Air5 Mac Mini 14,12, 12 core, macOS 13.6.6RAM 32GB, SSD 4TB, GPU 19 coreQNAP TVS-872XT 148TB TB3
Reply With Quote
  #15  
Old 07-07-2023, 06:14 AM
ntp-jl's Avatar
ntp-jl ntp-jl is offline
Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: Copenhagen
Posts: 116
Default Re: DADman 5.6.9 Now Availible

Quote:
Originally Posted by BScout View Post
Isn't "DADlink" just "NTP Hotlink"? The Penta 720 (which by all appearances is just the AX32) has this feature. The AX32 shows the option for NTP hotlink too (from the beginnings of that unit) for optical MADI. And of course, AX32 and MTRX I are sister products. Would love more insight (possibly from NTP/Jan?) We have a DAD Core256 coming to bolster a completely maxed MTRX I and this would add some more flexibility.
HotLink only supports 48k sample rate. DADlink supports all sample rates from 44.1 to 384 kHz (with channel count dependant on sample rate).

DADlink also includes timestamps so the outputs from the router in each device can be time-aligned, i.e. the latency in the router is the same no matter whether a channel passes through just one device or through multiple devices (that are linked via DADlink). This means that if you distribute a channel across multiple devices, the output from each device will be aligned (assuming the output is the same type on all devices). This is btw. one of the reasons why DADlink and HotLink are not compatible.

Implementing DADlink on AX32/MTRX I is challenging because the FPGA that would do DADlink is completely full, so our engineers are looking at various possibilities for optimizing it. We will have to wait and see if they succeed with it.
__________________
Jan Lykke
Business Development Manager
DAD - Digital Audio Denmark
Reply With Quote
  #16  
Old 07-07-2023, 06:43 AM
uptheoctave uptheoctave is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: UK
Posts: 719
Default Re: DADman 5.6.9 Now Availible

Thanks Jan, that is all very helpful to know.

Quote:
Originally Posted by ntp-jl View Post
HotLink only supports 48k sample rate. DADlink supports all sample rates from 44.1 to 384 kHz (with channel count dependant on sample rate).

DADlink also includes timestamps so the outputs from the router in each device can be time-aligned, i.e. the latency in the router is the same no matter whether a channel passes through just one device or through multiple devices (that are linked via DADlink). This means that if you distribute a channel across multiple devices, the output from each device will be aligned (assuming the output is the same type on all devices). This is btw. one of the reasons why DADlink and HotLink are not compatible.

Implementing DADlink on AX32/MTRX I is challenging because the FPGA that would do DADlink is completely full, so our engineers are looking at various possibilities for optimizing it. We will have to wait and see if they succeed with it.
__________________
James Richmond
https://www.jamesrichmond.com

2019 Mac Pro, 2022 Mac Studio Ultra
Avid S6, HDX2, MTRX II, MTRX, DAD AX64, AX32, Focusrite Rednet PCIER, Trinnov MC8 Pro.
Studio: https://www.voltperoctave.com | Music: https://www.euclideancircuits.com
Latest Article: Auto-Bounce for Logic Pro

Affiliate Links:
Auto-Bounce by Tom Salta
Dreamhost Web Hosting
Reply With Quote
  #17  
Old 07-07-2023, 11:47 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,177
Default Re: DADman 5.6.9 Now Availible

Quote:
Originally Posted by ntp-jl View Post
HotLink only supports 48k sample rate. DADlink supports all sample rates from 44.1 to 384 kHz (with channel count dependant on sample rate).

DADlink also includes timestamps so the outputs from the router in each device can be time-aligned, i.e. the latency in the router is the same no matter whether a channel passes through just one device or through multiple devices (that are linked via DADlink). This means that if you distribute a channel across multiple devices, the output from each device will be aligned (assuming the output is the same type on all devices). This is btw. one of the reasons why DADlink and HotLink are not compatible.

Implementing DADlink on AX32/MTRX I is challenging because the FPGA that would do DADlink is completely full, so our engineers are looking at various possibilities for optimizing it. We will have to wait and see if they succeed with it.
This is great to hear. It would help with adding the newer equipment to established DAD/MTRX setups.
(And, as a side note, even if the full channel compliment wasn't possible on the AX32/MTRX, I'd take 1/2 the channels rather than none at all.)
Most of our stuff is 48k (post production) so higher sample rates are less of a worry but that time-alignment/stamping would be really useful for distributed units connected via fibre.
__________________
Pro Tools Ult 2024.3.1, HDX 2, MTRX/SPQ, RME BBF Pro + MADIface ProS1 x 2, Fire Max11 x 2, Dock, iPad Air5 Mac Mini 14,12, 12 core, macOS 13.6.6RAM 32GB, SSD 4TB, GPU 19 coreQNAP TVS-872XT 148TB TB3
Reply With Quote
  #18  
Old 07-07-2023, 12:00 PM
uptheoctave uptheoctave is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: UK
Posts: 719
Default Re: DADman 5.6.9 Now Availible

Quote:
Originally Posted by BScout View Post
This is great to hear. It would help with adding the newer equipment to established DAD/MTRX setups.
(And, as a side note, even if the full channel compliment wasn't possible on the AX32/MTRX, I'd take 1/2 the channels rather than none at all.)
Most of our stuff is 48k (post production) so higher sample rates are less of a worry but that time-alignment/stamping would be really useful for distributed units connected via fibre.
+1 to this.
I've got 2x 1st gen boxes and I'd rather not sell them if I do not have to.
Really my need is simply serving up the analogue IO to the main interface (MTRX II).

I've tried Dadlink in the last few days and it hasn't gone well, so far.
I might be doing something dumb but it works fine when setting the optical ports to MADI.
When I set them to DADlink the AX64 (which is following the MTRX II) drops sync every3-4 seconds if I use Dadlink as the sync method.
If I use workclock or Dante to sync then the audio is ok but I get the channels flashing yellow red in Dadman.

I've got a support call in so hopefully will get to the bottom of it.

Here is a video showing the issue.

https://www.youtube.com/watch?v=lyuFVjXFZEw
__________________
James Richmond
https://www.jamesrichmond.com

2019 Mac Pro, 2022 Mac Studio Ultra
Avid S6, HDX2, MTRX II, MTRX, DAD AX64, AX32, Focusrite Rednet PCIER, Trinnov MC8 Pro.
Studio: https://www.voltperoctave.com | Music: https://www.euclideancircuits.com
Latest Article: Auto-Bounce for Logic Pro

Affiliate Links:
Auto-Bounce by Tom Salta
Dreamhost Web Hosting
Reply With Quote
  #19  
Old 12-11-2023, 04:26 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 2,239
Default Re: DADman 5.6.9 Now Availible

Just to close the loop on this one, I suspect during this trial you were not using the required Gigabit optical SFPs - which would explain the flashing channels.

One of the 850nm options that works well is the Avago compatible SFP from ProLabs: AFBR-5701PZ.

For more information on DADLink:
https://resources.avid.com/SupportFi...ADI_module.pdf


best,


Jeff
__________________
Jeff Komar
Solutions
S6 FAQ
MTRX FAQ
Reply With Quote
  #20  
Old 12-11-2023, 05:05 AM
uptheoctave uptheoctave is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: UK
Posts: 719
Default Re: DADman 5.6.9 Now Availible

Quote:
Originally Posted by creativecontrol View Post
Just to close the loop on this one, I suspect during this trial you were not using the required Gigabit optical SFPs - which would explain the flashing channels.

One of the 850nm options that works well is the Avago compatible SFP from ProLabs: AFBR-5701PZ.

For more information on DADLink:
https://resources.avid.com/SupportFi...ADI_module.pdf


best,


Jeff
Hi Jeff,

Yes sorry, I covered this off a long time ago.
I should have updated the thread, but I wrote an article about DADlink where I discussed the issue.

https://www.production-expert.com/pr...-count-systems

Yep, it was using the MADI compatible SFP's that I was using previously: Broadcom HFBR-57E0LZ
They won't work with DADlink.

I had some Ubiquiti UF-MM-10G SFP’s lying around so I used a couple of those and they are fine.
I've had no issues.
Given they are rated for 10G they are overkill but, as I said, I had them to hand.
__________________
James Richmond
https://www.jamesrichmond.com

2019 Mac Pro, 2022 Mac Studio Ultra
Avid S6, HDX2, MTRX II, MTRX, DAD AX64, AX32, Focusrite Rednet PCIER, Trinnov MC8 Pro.
Studio: https://www.voltperoctave.com | Music: https://www.euclideancircuits.com
Latest Article: Auto-Bounce for Logic Pro

Affiliate Links:
Auto-Bounce by Tom Salta
Dreamhost Web Hosting
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DADman v5.6.5.1 Now Available creativecontrol Pro Tools | MTRX & MTRX Studio 0 12-01-2022 09:00 AM
protools 10 not availible anymore? chalz2502 macOS 2 02-03-2014 01:31 PM
are there any fixed bugfixes f t-racks availible?? gregor rasek 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 02-11-2004 06:39 AM
Shouldn´t be PT LE 6.1 not long since be availible?? clusterer 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 05-15-2003 06:16 AM
Auto-Tune 3 update availible Michael Logue Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 10-09-2001 03:27 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:59 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com