Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | Sync X & SYNC HD

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-30-2023, 08:46 AM
Goombot Goombot is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Burbank, CA
Posts: 434
Default Tightest video synch in ProTools without HDX

Is there some video option besides using Synch X and HDX that is a tighter video synch than the native video engine?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-30-2023, 09:03 AM
its2loud its2loud is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angeles
Posts: 2,336
Default Re: Tightest video synch in ProTools without HDX

This is one option

https://non-lethal-applications.com/...5/video-sync-5

Not sure it provides frame edge sync without HDX and Sync X but it does take the load off of Pro Tools and can run on the same system.

You can run a leaner Pro Tools session and turn off the Avid Video Engine and have Video-Sync 5 handle the video portion. I believe it uses the built in Pro Tools Satellite feature to sync up to PT.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-30-2023, 09:51 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,176
Default Re: Tightest video synch in ProTools without HDX

Video Sync uses Avid Satellite to link. However, Avid's Video Engine process does the same. So if one is a tighter sync than the other is going to simply depend on the video engine and how well it is written for the codec in question.

However, as others have measured, using video hardware (like the mini video outputs from Blackmagic) improves the sync. Or, more accurately, makes the video delay more consistent so it can be offset in the Pro Tools setting. With a consistent offset, you can get it near frame accurate every time.

2 other things:
Interframe compression codecs (h264, h265) are less accurate than intraframe compression codecs (ProRes, DNxHD/DNxHR). So convert video to an intraframe code if you want tighter accuracy.
The only way to get guaranteed frame edge accuracy is with the SyncX or SyncHD using genlock and tri-level sync (will need a generator with the SyncHD) and then an output card that uses genlock and then, hopefully, a display/projector that uses genlock.
__________________
Pro Tools Ult 2024.3.1, HDX 2, MTRX/SPQ, RME BBF Pro + MADIface ProS1 x 2, Fire Max11 x 2, Dock, iPad Air5 Mac Mini 14,12, 12 core, macOS 13.6.6RAM 32GB, SSD 4TB, GPU 19 coreQNAP TVS-872XT 148TB TB3
Reply With Quote
  #4  
Old 07-31-2023, 01:16 AM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,981
Default Re: Tightest video synch in ProTools without HDX

Quote:
Originally Posted by Goombot View Post
Is there some video option besides using Synch X and HDX that is a tighter video synch than the native video engine?
Depends on what you consider "tighter". Technically speaking the *only* way to achieve frame edge lock is with AVID hardware (HDn/HDx cards plus SYNC HD or X) and a genlockable video hardware (which includes non-lethal plus a card with genlock input). Everything else will only get you close. The AVID video engine will then lock to the common ref.
__________________
PTHDn 2024.3 (OSX13.6.5), 8x8x8, MacPro 14,8, AJA LHi, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 64GB RAM, Xilica Neutrino, Meyersound Acheron

Last edited by Frank Kruse; 07-31-2023 at 01:33 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-01-2023, 11:26 AM
Goombot Goombot is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Burbank, CA
Posts: 434
Default Re: Tightest video synch in ProTools without HDX

Ok thanks for all the info. It's really silly that Avid is creating a new product (Synch X) that relies on a decade old technology.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Internal Video Synch vs Synch X with Native Cards Goombot Post - Surround - Video 2 07-16-2023 10:39 PM
Video Synch Offset for 25 fps JimLeb Post - Surround - Video 4 11-14-2008 11:42 AM
synch Pro Tools LE with video from DV camera?? doozerco 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 09-21-2004 02:50 PM
New to audio-video synch popps 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 02-02-2002 12:27 AM
SYNCH TO VIDEO QT? ALBERTO B 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 01-31-2000 09:39 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:19 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com