Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > ProControl, Control|24, Command|8

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-07-2009, 07:19 PM
matt connolly matt connolly is offline
Member
 
Join Date: Sep 1999
Location: Brisbane, Queensland, Australia
Posts: 163
Default Command 8 not appearing in Peripherals

My command 8 was not appearing as a Midi device in the peripherals menu. I followed the instructions in the answerbase (regedit midi devices etc) and now it appears as a midi device (Command 8 Surface)

However, the Command 8 protocol (type of controller) is no longer in the list! I can only choose between:
  • None
  • HUI
  • MotorMix

It seems that Pro Tools is not loading the Command8.dll file in "C:\Program Files\Common Files\Digidesign\DAE\Controllers"

Has anyone seen this before?

Using Pro Tools LE 7.1cs10
Reply With Quote
  #2  
Old 01-07-2009, 07:58 PM
matt connolly matt connolly is offline
Member
 
Join Date: Sep 1999
Location: Brisbane, Queensland, Australia
Posts: 163
Default Re: Command 8 not appearing in Peripherals

SOLVED

I had downloaded a Command 8 firmware updater whilst trying to sort out the missing MIDI ports. This also installed the Command8.dll file from an earlier version of Pro Tools (perhaps 6.9) which was not compatible with 7.1.

So, following the Answerbase solution to missing ports by deleting a registry key with regedit solved the missing MIDI port.

And, reinstalling the Command 8 software from the 7.1 install cd has it working again.

Perhaps there should be some kind of warning when an older controller DLL is found, rather than silently pretending that it doesn't exist.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-12-2023, 04:01 AM
Peter Emmanuel Peter Emmanuel is offline
Member
 
Join Date: May 2023
Location: South Africa
Posts: 1
Default Re: Command 8 not appearing in Peripherals

Quote:
Originally Posted by matt connolly View Post
SOLVED

I had downloaded a Command 8 firmware updater whilst trying to sort out the missing MIDI ports. This also installed the Command8.dll file from an earlier version of Pro Tools (perhaps 6.9) which was not compatible with 7.1.

So, following the Answerbase solution to missing ports by deleting a registry key with regedit solved the missing MIDI port.

And, reinstalling the Command 8 software from the 7.1 install cd has it working again.

Perhaps there should be some kind of warning when an older controller DLL is found, rather than silently pretending that it doesn't exist.


Do you still have the updater ? I can't seem to find it anywhere. I tried all that you mentioned above except for the updater, nothing has worked. I still can't use my faders
Reply With Quote
  #4  
Old 05-12-2023, 08:05 AM
unkJE's Avatar
unkJE unkJE is online now
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 3,002
Default Re: Command 8 not appearing in Peripherals

Quote:
Originally Posted by Peter Emmanuel View Post
Do you still have the updater ? I can't seem to find it anywhere. I tried all that you mentioned above except for the updater, nothing has worked. I still can't use my faders
Hi Peter – welcome to the forum!


https://avid.secure.force.com/pkb/ar...nload/en379411

Scroll down to:
Additional Downloads
Legacy Hardware Drivers

Scroll down to:


Control Surfaces
Command|8 Driver for Mac:
o Drivers are installed by Pro Tools software installer
o Command|8 drivers for Mac OS X are automatically included as part of the Pro Tools 9 and 10 software installation, and are a selectable option in the Pro Tools 8 (HD, LE, M-Powered) and below installers

• Command|8 Driver for Windows:
o For Command|8 users on Pro Tools 9 and 10 only, download the Command|8 Driver v9.0 for Windows
o Command|8 drivers are included as a selectable option in the Pro Tools 8 (HD, LE, M-Powered) and below installers


I’m using the Command|8 Driver v9.0 for Windows with Pro Tools 2023.3 and it works fine

You may have to install Pro Tools 9 or 10 to get the Mac version, if our (Mac) fellow-member Ben Jenssen doesn’t chime in with a link …
__________________
Pro Tools Studio 2024.3 * SSL UC-1 * Digidesign Command 8 * TECH 21 SansAmp 2.0 * Xvive U3 2.4Ghz Wireless Microphone * Fender 30 & Champ 12 valve amps * M-Audio Axiom Pro 49 * PreSonus Speakers & Monitor Station V2 * Lenovo W520 laptop Type 427637U (32 GB RAM) with extra-Ports Dock + SSDs: 2 @ Samsung T5 + 1 @ Samsung T7 * 3 Screens: 15.6” Laptop + 24” BENQ GL2450-B + Samsung 27” CT550 curved Monitor * best Wife!
Reply With Quote
  #5  
Old 05-27-2023, 03:24 PM
RonEvans RonEvans is offline
Member
 
Join Date: Jul 2022
Location: Texarkana
Posts: 1
Default Re: Command 8 not appearing in Peripherals

I'm running PT 2023.3 on a Mac Pro, and Command8 is missing that port 1.

Where would I find the correct driver?

Thanks so much!
Reply With Quote
  #6  
Old 05-27-2023, 04:51 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 5,260
Default Re: Command 8 not appearing in Peripherals

Hi Ron. Welcome to the forum.

It's been a while since I used my C8, but I never needed a driver. It's plug'n play. Just enable it in setup menu/peripherals/midi controllers tab. If it doesn't show up there, I guess something's wrong in the connection or the C8.
__________________
Mac mini M2 16GB RAM macOS 13.4.1. PT Studio 2023.6.
Topping E30 II DAC, Dynaudio BM6, 2 x Artist Mix, SSL UC1, Control on iPad.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MIDI Controllers Not Appearing In Peripherals List TaoMokoda Pro Tools 10 13 11-21-2013 08:14 PM
Peripherals Black Day Pro Tools 10 1 02-11-2013 05:22 PM
Command 8 Peripherals Problem DJKP301 ProControl, Control|24, Command|8 0 03-02-2012 03:41 PM
Axiom Pro 49 not appearing in peripherals Christopher Flodin MIDI 2 09-20-2011 09:20 PM
PT 9 not seeing any peripherals rabraham214 macOS 0 05-05-2011 06:09 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:00 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com