Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Virtual Instruments

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-13-2020, 07:59 PM
danevaz danevaz is offline
Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: USA
Posts: 40
Default Falcon license

Hi All,

Is the Falcon (2.08) that comes free with ProTools a temporary (one year) license - or is it permanent? I have Pro Tools Vanilla, perpetual, good till 12/21.

And does this free version only work with ProTools or can I use it as a VI in my other DAWs?

It's been in my download area for over a year - just never got around to trying it.

Thanks,
Danny V.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-13-2020, 09:30 PM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 2,212
Default Re: Falcon license

Permanent for as long as you have an active subscription.

From memory, it only gives you access to the AAX installers. Can’t recall f the license activates a VST/AU installation. Someone else may be able to confirm that.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #3  
Old 11-14-2020, 04:16 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,369
Default Re: Falcon license

Quote:
Originally Posted by Sardi View Post
Permanent for as long as you have an active subscription.

From memory, it only gives you access to the AAX installers. Can’t recall f the license activates a VST/AU installation. Someone else may be able to confirm that.


Sent from my iPhone using Tapatalk
I think the question being asked is does Falcon 2 continue to work if you're past the renewal of your regular non-subscription support/update plan.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #4  
Old 11-16-2020, 01:26 AM
kedavis kedavis is offline
Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: NYC
Posts: 14
Default Re: Falcon license

It's a temporary license and only AAX (as Sardi replied). It only works in Pro Tools. I have a perpetual license also and when my update and support plan expired, Falcon stopped working. When I purchased a new one, it started working again.

Another caveat is if you purchase additional UVI Falcon libraries (as I did) they will work in all of your DAWs. You will need the free UVI Workstation for them to work, or purchase a Falcon license.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-20-2021, 08:20 AM
Ru_C Ru_C is offline
Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: London + Bedford, UK
Posts: 940
Default Re: Falcon AAX plugin!

Many somebody could enlighten me about how Falcon licensing works? I've ignored it up until now as I didn't like the idea of using something that would disappear if I didn't keep paying .

I've currently got a Perpetual Ultimate Licence, & it looks like that gives me a 'years worth' of Falcon if I wish to download it, as well as a years worth of the AVID Pro plugins bundle.

What happens at the end of the year if I 'freeze' my version of Ultimate & don't pay £400 for another year of updates?

Does my Falcon licence disappear, or can I just get another year of that, the way (I think) I can with the plugin bundle?

..& also do I understand that its not quote the latest or full version that you get if you buy it outright?

Its a bit confusing to my tired old brain...
__________________
A Rig: OSX 10.15.6, PT Ultimate2020.11.1, Native PCI-e Card, AVID I/O16 Analog i/o x2, 40 fader D-Command ES

B Rig: OSX 10.9.5, PT HD 10.3.10, HD3 Accel, AVID192D+ 2xPresonus FS8 for I/o, 32 fader Pro Control

C Rig: (Home/Office). OSX 10.14.6, PT Ultimate2020.11.0, Focusrite 2i2 (2nd Gen), Faderport
Reply With Quote
  #6  
Old 01-20-2021, 08:39 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,369
Default Re: Falcon AAX plugin!

Quote:
Originally Posted by argealis View Post
Hi!

I recently contact Avid support to ask when Falcon 2.1.1 will be availbale on our user account.

Here is the answer:
Unfortunately we didn't make this available yet, but this is a work in progress.
I don't have an estimated time for this though. I'm sorry I couldn't help more.

We must wait…
Quote:
Originally Posted by Ru_C View Post
Many somebody could enlighten me about how Falcon licensing works? I've ignored it up until now as I didn't like the idea of using something that would disappear if I didn't keep paying .

I've currently got a Perpetual Ultimate Licence, & it looks like that gives me a 'years worth' of Falcon if I wish to download it, as well as a years worth of the AVID Pro plugins bundle.

What happens at the end of the year if I 'freeze' my version of Ultimate & don't pay £400 for another year of updates?

Does my Falcon licence disappear, or can I just get another year of that, the way (I think) I can with the plugin bundle?

..& also do I understand that its not quote the latest or full version that you get if you buy it outright?

Its a bit confusing to my tired old brain...
Given the answer argealis above got from Avid I don't hold out hope that Falcon will be available if you stop paying the Avid tax. This is but one reason I purchased it direct from UVI during one of their sales at 30% off. That and so I can use it standalone and in other daws.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #7  
Old 04-15-2021, 01:34 PM
Mookuk Mookuk is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: London
Posts: 7
Default Re: Falcon license

Ive got a Pro Tools perpetual licence running 2021.3.1, downloaded FalconAvid 2.14 from my Avid account, installed it but when I run Pro Tools it says I don't have an active licence at the splash screen. when I looked in my iLok account it said the the licence had run out on 31/03/2021 but was renewed on 29/03/2021 for a year to run concurrently with my Pro Tools perpetual licence.

So what I wanna know is why did the licence only last 3 days?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Avid Falcon license expired? belolab Virtual Instruments 2 11-28-2019 12:26 PM
Falcon kobi_dog Pro Tools 2019 0 11-14-2019 10:05 PM
Can't activate Avid Falcon AAX license eden909 Licensing & Accounts 4 01-29-2019 10:30 PM
Avid Falcon AAX license/installers not provided senghor Licensing & Accounts 41 01-09-2019 09:57 AM
Falcon - New VI from UVI DonaldM Virtual Instruments 3 11-09-2015 06:45 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:53 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com