Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 09-08-2021, 10:04 AM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 345
Default Re: lagging mouse ergggggg

ok great.
I should mention. I just finished mixing a song and protools was working well enough.
One thing I noticed is in activity monitor, when the mouse was legging the hard drive activity was maxing out even when stopped.
Now for some reason even during playback the drive isn't maxed and goes to 0 when stopped.
The mouse is still a tad lagging from time to time, but nothing like before.
I can work the way it is now.


I had a usb hard drive fail that disappeared without being properly ejected.
then I connected it again and was able to properly eject it. not sure if that's relevant at all. It's the only variable I can think of.
Reply With Quote
  #12  
Old 09-08-2021, 10:08 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,155
Default Re: lagging mouse ergggggg

USB (pre version four) is so unstable you should avoid it at all cost.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #13  
Old 09-08-2021, 11:44 AM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 345
Default Re: lagging mouse ergggggg

it was a backup. I wasn't using it to record to
Reply With Quote
  #14  
Old 09-20-2021, 08:18 AM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 345
Default Re: lagging mouse ergggggg

so I have a bit of progress. For some reason Google Chrome is making my mouse lag. In activity monitor there is Chrome as well as Chrome helper. sometimes 7 or 8 of them. When I stop them the mouse no longer lags when playback is stopped . so that's fixed.
but


Still during playback, after a while the mouse still lags. Sometimes it's fine for a few hours, then it acts up.


here is all my system info...probebly should have started with this




MAc Pro 3.1, 8 core, 10 gig ram. os 10.6.7 Protools HD 8.1.1 HD3 accel system.

Recently I bought a bunch of waves plugins. version 9.3. I realize my os isn't officially supported but I was told they should work fine. I can't remember if the computer started lagging after the installation of the waves plugins or if it was fine for a while.
I also had 2 ups's fail. I would leave my computer and Lynx Aurora converter on over night, and they would both be turned off in the morning.


Once my current mix is finished I"m updating to 10.6.8 as recommended. I probably should start a new post about any known issues with Waves v 9.3 and my system
Reply With Quote
  #15  
Old 09-20-2021, 08:43 AM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 345
Default Re: lagging mouse ergggggg

I"m a bit confused about the OS compatibility. it stats here


https://avid.secure.force.com/pkb/ar...nload/en393679





that 10.6.7 is the last version supported by HD 8.1.1, though I have read that hd8.1.1 works up to 10.9.5.


I'd really like to install at least 10.7.5 so that I can rule out the possibility of waves plugins causing the lag and I can get tech support.


and then there is the issue of the errors on the boot drive. Rather than install 10.6.8 on the same boot drive, I think I'd like to start from scratch on a new boot drive.
Reply With Quote
  #16  
Old 09-20-2021, 03:22 PM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 345
Default Re: lagging mouse ergggggg

just did some reading and it seems 10.6.8 works well
Reply With Quote
  #17  
Old 09-21-2021, 05:11 PM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 345
Default Re: lagging mouse ergggggg

I should also mention, when my mouse lags, so does the protools counter
After my session Thursday I will update to 10.6.8

I have found a new computer the same as mine. If 10.6.8 doesn't fix it on mine, I'm going to install fresh on the new computer.


I can't find my Protools hd 8 installer dvd. does this link to the download work... I have the ilok password



http://secure.digidesign.com/service...rticleId=43413


8.0.3 for mac os 10.6 then the 8.1.1 updater
Reply With Quote
  #18  
Old 09-21-2021, 05:47 PM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 345
Default Re: lagging mouse ergggggg

and just to ask again, nobody thinks this could be due to installing the 3rd pcie card?
or is it just a coincidence.


another coincidence is my computer fan used to be real loud. like full blast all the time.
As soon as it got quite, the mouse and counter started lagging
Reply With Quote
  #19  
Old 09-24-2021, 03:51 PM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 345
Default Re: lagging mouse ergggggg

So I updated to 10.6.8 and I'm having the same problem. mouse is lagging from time to time, even on a session with 2 tracks and a reverb.


The majority of the time it just lags during playback, but sometimes when protools is stopped too.


To stop the mouse lag when protoools is stopped, I had to use the activity monitor to stop google chrom and google helper. that instantly fixed the lad when stopped.


with 2 tracks playing, the disc usage goes from around 15%, then spikes at 85%- 100%. that's when the mouse lags. This occurs on multi storage drives. there are no errors on the storage drives

The boot drive is listing some errors. wondering if that's causing this.


I just bought a new MAc pro 3.1 8 core.Wondering if there is other things to try before starting from scratch on the new computer?


tks
Reply With Quote
  #20  
Old 09-24-2021, 03:59 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,155
Default Re: lagging mouse ergggggg

Quote:
Originally Posted by pie55 View Post
stop google chrom and google helper. that instantly fixed the lad when stopped
You have your answer right there then, do not look any further. Google-free world is just as great as Waves-free.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why is my PT 9 lagging and always freezing?! RD99 Pro Tools 9 20 10-28-2012 12:37 AM
error (-9403), lagging mouse and distorted audio on new system Jenny Jo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 9 06-17-2012 12:36 PM
Trackball Mouse with Normal Mouse Operation dstryrwiz Windows 0 05-27-2011 11:30 AM
PT is lagging soundwalker 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 11-17-2007 05:50 PM
Midi lagging behind in 6.9LE Digi2004 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 04-25-2005 06:39 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:42 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com