Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Getting Started

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-30-2022, 01:12 AM
Kerochan Kerochan is offline
Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: London UK
Posts: 215
Default transfer Pro Tools to a new ilok, means its lost?

Hi everyone
If I transfer my Pro Tools Licence to a new ilok will I lose it from my original ilok?

I want to keep one ilok in my main computer and one in my laptop.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-30-2022, 02:01 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 16,941
Default Re: transfer Pro Tools to a new ilok, means its lost?

You have one Pro Tools license, for use on one machine at a time. You can install it on one iLok at a time. You need to move the iLok with the license on it between systems to use them, or buy two licenses.

You should also look at iLok.com and their ZDT insurance/license recovery options. And especially sign up for ZDT if you rely on this for work/income. And you should have a blank iLok on hand so that you can install a temporary replacement license on it from Pace/iLok if you lose or break the iLok you were using.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-30-2022, 05:38 AM
Kerochan Kerochan is offline
Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: London UK
Posts: 215
Default Re: transfer Pro Tools to a new ilok, means its lost?

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
You have one Pro Tools license, for use on one machine at a time. You can install it on one iLok at a time. You need to move the iLok with the license on it between systems to use them, or buy two licenses.

You should also look at iLok.com and their ZDT insurance/license recovery options. And especially sign up for ZDT if you rely on this for work/income. And you should have a blank iLok on hand so that you can install a temporary replacement license on it from Pace/iLok if you lose or break the iLok you were using.
Many thanks, Will look at that insurance and get a spare ilok, though i dont understand how people have a number of iloks in different computers?
Reply With Quote
  #4  
Old 06-30-2022, 07:29 AM
Sardi Sardi is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 2,744
Default Re: transfer Pro Tools to a new ilok, means its lost?

Quote:
Originally Posted by Kerochan View Post
though i dont understand how people have a number of iloks in different computers?
Darryl explained it above. They have multiple licenses on multiple iLoks.

Unless the manufacturer supplies you with more than one license/asset (like a lot of plugin manufacturers do) there’s no other way to run multiple versions of Pro Tools without buying another license.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #5  
Old 06-30-2022, 12:19 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 16,941
Default Re: transfer Pro Tools to a new ilok, means its lost?

iLoks are a PITA. But IMNSHO less hassle than iLok cloud, and less hassle than some badly implemented non-iLok licensing. I'm glad many third party plugins I use a lot use well implemented machine based licensing across many DAWs and I hope vendors keep going that way.

People have multiple iLoks for lots of reasons.

Some folks working with studios or collaborating with others might be using iLoks that contain plugin licenses owned by others, they can't put them on *their* iLok because they are owned by a different users, so you use the other users/studios physical iLoks.

Some folks end up with multiple old Pro Tools licenses, especially stuff purchased as a part of a bundle and end up just holding onto them even if they never use them.

Some users will keep large/expensive plugin library licenses on separate iLocks so they can say load them up when working in a studio without also tying up their personal Pro Tools license, especially true if the plugin vendor allows multiple installation/license for their plugins (that's' the software vendors choice with iLok... Pro Tools itself only allows one.. and for bundles licenses like where an Ultimate license also includes Pro Tools standard/Studio... you cannot unbundle those onto different iLoks).

Some users will use multiple DAWs and even if the other DAW is not licensed via an iLok plugins you use with it may be (certainly true for me and Logic Pro), and they want to be able to separate use of plugin licenses from DAW licenses.

Some users will have purchased software or plugins on iLocks "on the iLok" and don't have access to the owning iLok account, or no account may exist.

Some users manage to screw themselves up and accidently create multiple iLok accounts with different products licenses to different accounts. Or they purchased pre-owned licenses from others by "taking over their iLok account" (best to avoid doing that).

Some users will keep licenses for different products they own even within one account on separate iLoks because they don't understand they can move them within an account.

---

In addition to looking at ZDT, I would consider attaching a keyring and ribbon (to make it visible/harder to leave behind) and an name/contact info tag, and a Tile or Apple AirTag tracker. The Tile tag on my iLok has saved my bacon in the past.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-01-2022, 12:11 AM
Kerochan Kerochan is offline
Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: London UK
Posts: 215
Default Re: transfer Pro Tools to a new ilok, means its lost?

Many thanks for pointing this out Darryl.

Much appreciated.

I guess I am just paranoid about losing the ilok, so much so that if I travel I have been using Logic instead.
Maybe I should lighten up.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-14-2022, 10:11 AM
Dale-c Dale-c is offline
Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: Anderson, IN
Posts: 698
Default Re: transfer Pro Tools to a new ilok, means its lost?

Quote:
Originally Posted by Kerochan View Post
Many thanks, Will look at that insurance and get a spare ilok, though i dont understand how people have a number of iloks in different computers?
I own 3 iloks. 3 licenses.

gen 3 silver ilok with PT studio
gen 2 ilok with PT express
gen 1 ilok with PT mp 9
Reply With Quote
  #8  
Old 07-14-2022, 10:17 AM
Dale-c Dale-c is offline
Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: Anderson, IN
Posts: 698
Default Re: transfer Pro Tools to a new ilok, means its lost?

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post

Some users will keep licenses for different products they own even within one account on separate iLoks because they don't understand they can move them within an account.

---

In addition to looking at ZDT, I would consider attaching a keyring and ribbon (to make it visible/harder to leave behind) and an name/contact info tag, and a Tile or Apple AirTag tracker. The Tile tag on my iLok has saved my bacon in the past.
Keeping plugins on one ilok and PT on another is also a method of lowering risk of damage or loss.

Regarding attaching something to an ilok, I agree. I also like to use a short USB extention pigtail. It saves the connector, is a strain relief and makes it harder to lose.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iLok lost... I can't transfer my licence on my new ilok... Sarney Licensing & Accounts 12 07-18-2022 04:37 PM
Lost iLok, can I transfer license to another one? Ginridge Pro Tools 10 20 06-20-2022 03:36 AM
Pro Tools does not run after the lost and service transfer of ILOK. sunwoojln1 Licensing & Accounts 2 07-17-2021 08:44 AM
PACE iLok Now Rosetta 2 Compatible - What This Means For Mac Based Pro Audio Users unkJE macOS 0 12-17-2020 05:17 PM
Lost Ilok 2K16 : Solutions, Replacement/Transfer Fee, System ID danishnaufal Licensing & Accounts 2 11-04-2016 09:45 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:22 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com