Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-24-2023, 12:45 AM
ginziro ginziro is offline
Member
 
Join Date: Feb 2023
Location: 日本
Posts: 5
Default ProTools12のミックスウィンドウをフィジカルコントローラで操作する方法

ProTools12のミックスウィンドウを、フィジカルコントローラ(ROLAND A-500PRO。Mackie control準拠のMIDIコントローラ)で操作するための方法を教えて下さい。
Reply With Quote
  #2  
Old 02-24-2023, 06:45 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 5,260
Default Re: ProTools12のミックスウィンドウをフィジカルコントローラで操作する方法

Quote:
Originally Posted by ginziro View Post
ProTools12のミックスウィンドウを、フィジカルコントローラ(ROLAND A-500PRO。Mackie control準拠のMIDIコントローラ)で操作するための方法を教えて下さい。
Translates to:
Please let me know how to operate the mix window of , with a physical controller (ROLAND A-500PRO, MIDI controller conforming to Mackie control).

If you are thinking of using the small faders on the Roland keyboard, I don't think there is any way to do that.

I don't think it's possible to control PT with Mackie protocol.

(Added: Oh, you mean, of course Mackie 'HUI' protocol. Yes PT12 can use HUI, but it's very old, from the nineties, and somewhat limited. I don't have any details, perhaps someone else can enlighten us.)
__________________
Mac mini M2 Pro 32/512. MacOS 13.6.1. PT Studio 2023.6.
Topping E30 II DAC, Dynaudio BM6, 2 x Artist Mix, SSL UC1.

Last edited by Ben Jenssen; 02-24-2023 at 08:36 AM. Reason: HUI!
Reply With Quote
  #3  
Old 02-24-2023, 05:42 PM
ginziro ginziro is offline
Member
 
Join Date: Feb 2023
Location: 日本
Posts: 5
Default Re: ProTools12のミックスウィンドウをフィジカルコントローラで操作する方法

Quote:
Originally Posted by ginziro View Post
protools12のミックスウィンドウを、フィジカルコントローラ(roland a-500pro。mackie control準拠のmidiコントローラ)で操作するための方法を教えて下さい。
ご教示ありがとうございます。
ptの設定→ペリフェラルでhuiを選択しても「コミュニケートできません」と出ます。
残念ながらa-500proでコントロールする方法はないということだと思いますが、例えば、何かでhuiに互換するよう な方法はあるものなのでしょうか?
Reply With Quote
  #4  
Old 02-24-2023, 05:47 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 5,260
Default Re: ProTools12のミックスウィンドウをフィジカルコントローラで操作する方法

Quote:
Originally Posted by ginziro View Post
ご教示ありがとうございます。
ptの設定→ペリフェラルでhuiを選択しても「コミュニケートできません」と出ます。
残念ながらa-500proでコントロールする方法はないということだと思いますが、例えば、何かでhuiに互換するよう な方法はあるものなのでしょうか?
Translates to

Quote:
Thank you for your instruction.
Even if hui is selected in pt settings → peripherals, "cannot communicate" appears.
Unfortunately, I don't think there is a way to control it with the a-500pro, but for example, is there a way to make it compatible with hui?
Sorry. Can't help you with that.
__________________
Mac mini M2 Pro 32/512. MacOS 13.6.1. PT Studio 2023.6.
Topping E30 II DAC, Dynaudio BM6, 2 x Artist Mix, SSL UC1.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-25-2023, 12:50 AM
ginziro ginziro is offline
Member
 
Join Date: Feb 2023
Location: 日本
Posts: 5
Default Re: ProTools12のミックスウィンドウをフィジカルコントローラで操作する方法

Quote:
Originally Posted by ben jenssen View Post
translates to



sorry. Can't help you with that.
わかりました。ありがとうございました。
Reply With Quote
  #6  
Old 02-26-2023, 06:12 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,969
Default Re: ProTools12のミックスウィンドウをフィジカルコントローラで操作する方法

I checked the user manual for the A-500PRO and could not find any mention of a HUI mode. The HUI protocol requires bidirectional communication which is something not needed by standard MIDI devices. HUI continuously uses pings and replies to keep the connection alive. If the A-500PRO doesn't have a HUI mode, then it won't work as a HUI controller within Pro Tools.

HUI communication messages are much more than just SYSEX or CC data, so they cannot be recreated by trying to send standard SYSEX or CC values.

You can still use the A-500PRO to play virtual instruments within Pro Tools. You don't need to have a MIDI keyboard configured in the peripherals settings to use it.
__________________
James Cadwallader

Mac Studio, 64GB RAM, 1 TB SSD, Glyph 2TB USB3 HDD, OWC drive dock, Mac OS Monterey 12.6.8

Pro Tools Ultimate 2023.9, HD Native, Focusrite Red 8Pre

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #7  
Old 02-26-2023, 06:18 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 24,974
Default Re: ProTools12のミックスウィンドウをフィジカルコントローラで操作する方法

ここで英語を話せますか? 別の日本語サブフォーラムがあります

https://duc.avid.com/forumdisplay.php?f=78
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-26-2023, 10:36 PM
ginziro ginziro is offline
Member
 
Join Date: Feb 2023
Location: 日本
Posts: 5
Default Re: ProTools12のミックスウィンドウをフィジカルコントローラで操作する方法

Quote:
Originally Posted by top jimmy View Post
i checked the user manual for the a-500pro and could not find any mention of a hui mode. The hui protocol requires bidirectional communication which is something not needed by standard midi devices. Hui continuously uses pings and replies to keep the connection alive. If the a-500pro doesn't have a hui mode, then it won't work as a hui controller within pro tools.

Hui communication messages are much more than just sysex or cc data, so they cannot be recreated by trying to send standard sysex or cc values.

You can still use the a-500pro to play virtual instruments within pro tools. You don't need to have a midi keyboard configured in the peripherals settings to use it.
ご教示ありがとうございます。
a-500のメーカー(roland)に本件を問い合わせたところ、huiだと可能性あるとのことで設定を試し ていましたが、ダメのようですね、
言う通り仮想楽器の演奏はできるので、それで使用しています。
ありがとうございました。
Reply With Quote
  #9  
Old 02-26-2023, 10:59 PM
ginziro ginziro is offline
Member
 
Join Date: Feb 2023
Location: 日本
Posts: 5
Default Re: ProTools12のミックスウィンドウをフィジカルコントローラで操作する方法

すみません。
残念ながら英語は話すことができません。
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 12.5でプロジェクト作成時にエラーが出る Avid Audio Japan Admin Pro Tools HD, HD Native、ICONフォーラム 0 06-16-2016 04:02 AM
Pro Tools 12.5でプロジェクト作成時にエラーが出る Avid Audio Japan Admin Pro Tools (Non-HD, LE, M-Powered, Express) フォーラム 0 06-16-2016 04:02 AM
Avid オーディオ (Digidesign)製ハードウェアの再登録(名義変更)の方法 Avid Audio Japan Admin Pro Tools HD, HD Native、ICONフォーラム 0 05-20-2016 07:33 AM
Pro Tools のインストール/アンインストール方法 Avid Audio Japan Admin Pro Tools (Non-HD, LE, M-Powered, Express) フォーラム 0 05-18-2016 03:46 AM
Avid オーディオ (Digidesign)製ハードウェアの再登録(名義変更)の方法 Avid Audio Japan Admin Pro Tools (Non-HD, LE, M-Powered, Express) フォーラム 0 05-18-2016 03:10 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:21 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com