Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-30-2010, 09:13 AM
bjohnny bjohnny is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Australia
Posts: 2
Angry MBox Mini 3 + PT8LE 'Unable to Recognize...'

MBox Mini 3
ProTools LE 8.0.4

So I already have a 003 connected to my desktop computer, but after getting a laptop I decided to pick up one of the new MBoxes just to use for recording ideas on the go, or recording from the soundboard at gigs, etc. So I installed it all last night, and there was no problems. Had a bit of a mess around on EZDrummer, opened up an old session and everything worked fine. So I packed it away and didn't get it out until after work tonight.

Now, ProTools loads all the way up to 'DAE Loaded' before it tells me that it's 'Unable to located Digidesign hardware. Make sure it's connected blahblahblah.' ... But it is connected. The blue light is on, my 'MBox Mini Control Panel' tells says "Hardware Connected" and I can run my laptops sound through it. So it has to be connected right?

I've tried it in all 3 of my USB ports and it's the same every time: blue light, hardware connected and laptop sound... but Tools wont open. Any ideas?

SiSoftware Sandra:

Computer
Model : Acer Aspire 5742G
Workgroup : WORKGROUP
Host Name : Brett-PC
User : Brett

Processor
Model : Intel(R) Core(TM) i5 CPU M 460 @ 2.53GHz
Speed : 2.66GHz
Cores per Processor : 2 Unit(s)
Threads per Core : 2 Unit(s)
Type : Mobile, Dual-Core
Integrated Data Cache : 2x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, 64 byte line size, 2 threads sharing
L2 On-board Cache : 2x 256kB, ECC, Synchronous, ATC, 8-way, 64 byte line size, 2 threads sharing
L3 On-board Cache : 3MB, ECC, Synchronous, ATC, 12-way, Exclusive, 64 byte line size, 4 threads sharing

Computer
Platform Compliance : Intel Centrino Mobile Technology
Mainboard : Acer Aspire 5742G
BIOS : Acer V1.01 07/19/2010
Bus(es) : PCI PCIe IMB USB i2c/SMBus
Multi-Processor (MP) Support : No
Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes
Total Memory : 3.87GB DDR3 SO-DIMM

Chipset
Model : Acer Core (Auburndale/Havendale) DRAM Controller
Front Side Bus Speed : 1x 133MHz (133MHz)
Total Memory : 4GB DDR3 SO-DIMM
Channels : 2
Memory Bus Speed : 2x 532MHz (1GHz)

Memory Module(s)
Memory Module : Kingston ACR256X64D3S1333C9 2GB DDR3 SO-DIMM PC3-10700S DDR3-1334 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : Kingston ACR256X64D3S1333C9 2GB DDR3 SO-DIMM PC3-10700S DDR3-1334 (9-9-9-25 4-34-10-5)

Video System
Video Adapter : NVIDIA GeForce GT 420M (64 SM5.0 1GHz, 1GB, PCIe 2.00 x16)

Graphics Processor
OpenCL Processor : NVIDIA GeForce GT 420M (64SP 2C 1GHz, 993.4MB)
CUDA Processor : NVIDIA GeForce GT 420M (64SP 2C 1GHz, 993.4MB)
Compute Shader Processor : NVIDIA GeForce GT 420M (64SP 1GHz, 993.4MB)

Storage Devices
WDC WD6400BEVT-22A0RT0 (640.1GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, NCQ, 8MB Cache) : 596GB (C:)
HL-DT-STDVDRAM GT30N (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 1MB Cache, 3GB Flash) : 7GB (D:)
EJY IZ81UZKX2VS (SCSI, BD-R, DVD+-R-DL, CD-R) : 3GB (E:)

Logical Storage Devices
SYSTEM RESERVED : 100MB (NTFS)
Acer (C:) : 583GB (NTFS) @ WDC WD6400BEVT-22A0RT0 (640.1GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, NCQ, 8MB Cache)
PQSERVICE : 13GB (NTFS)
Pro Tools LE (D:) : 7GB (CDFS) @ HL-DT-STDVDRAM GT30N (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 1MB Cache, 3GB Flash)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : Acer HM55 LPC Interface Controller
Audio Device : Acer P55/PM55/3400 High Definition Audio
Audio Codec : Realtek Semiconductor High Definition Audio
Audio Device : Acer 0BEAh
Audio Codec : nVidia 0014h
Audio Codec : nVidia 0014h
Audio Codec : nVidia 0014h
Disk Controller : Acer P55/PM55/3400 4 port SATA AHCI Controller
USB Controller 1 : Acer P55/PM55/3400 USB2 Enhanced Host Controller
USB Controller 2 : Acer P55/PM55/3400 USB2 Enhanced Host Controller
SMBus/i2c Controller 1 : Intel 801xx/63xx SMBus

Printers and Faxes
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)

Network Services
Network Adapter : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
Wireless Adapter 1 : Atheros AR5B97 Wireless Network Adapter (802.11g (ERP), TKIP, 54Mbps)

Power Management
Mains (AC) Line Status : On-Line
Battery No 1 : 100%

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Home 6.01.7600
Platform Compliance : x64

Windows Experience Index
Current System : 5.8
Reply With Quote
  #2  
Old 10-30-2010, 07:15 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 3,549
Default Re: MBox Mini 3 + PT8LE 'Unable to Recognize...'

I don't own an MBox, but you might try uninstalling and reinstalling the drivers with the Mbox disconnected from the pc. Then shut the pc down, connect the MBox and boot your pc up.
__________________
Help Us Help You

Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS Catalina 10.15.7
Pro Tools HD 2021.6
Reply With Quote
  #3  
Old 10-31-2010, 04:00 AM
Dannyvect Dannyvect is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: UK
Posts: 8
Default Re: MBox Mini 3 + PT8LE 'Unable to Recognize...'

I own an MBOX3 pro and the first thing I did was update the drivers.

http://avid.custkb.com/avid/app/self...3=1450&Hilite=

Try that and see if it works.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-01-2010, 04:17 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,126
Default Re: MBox Mini 3 + PT8LE 'Unable to Recognize...'

Quote:
Originally Posted by Dannyvect View Post
I own an MBOX3 pro and the first thing I did was update the drivers.

http://avid.custkb.com/avid/app/self...3=1450&Hilite=

Try that and see if it works.
How do you think it is ? Have you compared it to the old mbox 2 pro ?
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #5  
Old 11-15-2010, 03:33 AM
bjohnny bjohnny is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Australia
Posts: 2
Default Re: MBox Mini 3 + PT8LE 'Unable to Recognize...'

So I tried to do the driver updates, but the site was down for maintenance, so I got impatient and decided to just do a complete re-install of both Pro-Tools and the Mbox and wadda'ya know, everything worked again. This lasted about 2 weeks until just the other day, exactly the same thing happened again. Blue light on, hardware definitely connected and laptop sound running through the Mbox, but PT refusing to acknowledge that it was connected.

I'll do a driver update tomorrow afternoon, see how that fares for me.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-12-2010, 12:46 AM
Jaysen Jaysen is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Nyborg; Denmark
Posts: 4
Default Re: MBox Mini 3 + PT8LE 'Unable to Recognize...'

Hi bjohnny.

I `ve got the same problem with my MBO3mini... PT8.04cs2 on a win 32. tried almost everything i can think of: driver update, new win install, tried all of my usb ports. No luck. Windows can see and use the MBOX3mini

Regards

Jaysen
Reply With Quote
  #7  
Old 12-12-2010, 12:19 PM
barstool719 barstool719 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Atlanta, GA
Posts: 625
Default Re: MBox Mini 3 + PT8LE 'Unable to Recognize...'

Ive been having the same problem with my new Mbox - this seems to be a workaround:

unplug the mbox
uninstall the drivers
reboot
reinstall the drivers
then plug up the mbox

if you shutdown the the machine and unplug the mbox, plug up the mbox AFTER it fully boots

see my thread about the same issue here: http://duc.avid.com/showthread.php?t=289086
__________________
i7-860 / 12GB Kingston / Intel DP55WB / 500GB Barracuda / 1TB Deskstar W7x64
Focusrite Saffire Pro 40 / Pro Tools 9.0.3
Mics, Guitars, Amps, Basses, Drums, Keys


http://overtheeffect.bandcamp.com
Reply With Quote
  #8  
Old 12-19-2010, 02:26 AM
Jaysen Jaysen is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Nyborg; Denmark
Posts: 4
Default Re: MBox Mini 3 + PT8LE 'Unable to Recognize...'

Hi barstool719

Sorry to tell you this... Didn`t work for my MBOX3MINI..need I say this: I am about to throw my MBOX3MINI in the Great Belt.. But I am a stubborn ol` guy and I refuse to giv in this damn thing will have to work sooner or later...
Reply With Quote
  #9  
Old 12-26-2010, 10:09 AM
Jaysen Jaysen is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Nyborg; Denmark
Posts: 4
Default Re: MBox Mini 3 + PT8LE 'Unable to Recognize...'

I `ve got it to work..... With an Mac computer don`t you just hate this

- Well, as my wife said to me: I told you so... Pc and PT forget it...
Reply With Quote
  #10  
Old 12-26-2010, 08:33 PM
brendan_hill brendan_hill is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Adelaide, South Australia
Posts: 9
Default Re: MBox Mini 3 + PT8LE 'Unable to Recognize...'

I've got the same problem, with my Mbox 3 mini on Pro tools LE 8. Except unlike everyones here, pro tools has never worked.

I installed pro tools and all mbox drivers. The computer registers that the Mbox is connected, and there is sound coming through it from the PC however everytime I open Pro Tools it says it cannot find the hardware.....

Please help me someone.... getting frustrated
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mac OS X 10.8.5 unable to recognize Mbox Mini Steve Stokes FireWire & USB Audio Interfaces (Mac) 3 01-10-2014 10:53 AM
Mbox Mini won't recognize Protools LE bwd0910 FireWire & USB Audio Interfaces (Mac) 4 08-22-2013 10:18 AM
Mbox 3 PT10 Unable to recognize hardware latprod Windows 4 06-13-2013 05:22 AM
sonar 8 CAN NOT recognize my MBOX mini 32768 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 02-21-2010 07:51 AM
PT 7.3.1 doesn't recognize Mbox Mini in Mac OS 10.4.10 irongiant14 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 12-08-2008 12:36 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:54 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com